Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.2°C16.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.7°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.0°C14.9°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.5°C16.8°C
5 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.7°C11.2°C
0 BF 93%
Καταδίκη Χρυσής Αυγής / Δυναμικές αντιφασιστικές δράσεις στην πρώτη επέτειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταδίκη Χρυσής Αυγής / Δυναμικές αντιφασιστικές δράσεις στην πρώτη επέτειο

ΕΦΕΤΕΙΟ

Ένας χρόνος πέρασε από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, όπου χιλιάδες κόσμου ζητωκραύγασε με την ψυχή του στο άκουσμα της απόφασης έξω από το Εφετείο. Τιμώντας την πρώτη επέτειο από την ιστορική απόφαση αντιφασιστικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πολεμάμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά»,  με το σύνθημα αυτό οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και εργατικών σωματείων, οργανώνουν συναυλία, στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης (7.10.2021) στο Σύνταγμα.

αφισα

Η μεγάλη μουσική εκδήλωση στέλνει μήνυμα για την ενίσχυση του αγώνα κατά του φασισμού ενώ αποτελεί και μαχητική απάντηση στις επιθέσεις φασιστικών ομάδων, τις τελευταίες ημέρες, σε σχολεία και γειτονιές. Στη συναυλία στο Σύνταγμα θα παίξουν μουσική και θα τραγουδήσουν δεκαπέντε καλλιτέχνες και συγκροτήματα: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Μαλιάτσης-Σάλας, Υπεραστικοί, Κίτρινα Ποδήλατα, Το Σφάλμα, Φρανκ, Dason, Drugitiz, Retro (Rebellion Connexion), Raibo, Rhyme Riot, Ποτ Πουρί, Ζίμος και οι Κεραμιδόγατες, Nost Belek, DemonFox.

Την πρωτοβουλία για τη συναυλία είχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ, Σλάβικων Σπουδών, Τούρκικων Σπουδών, ΕΜΜΕ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και Σ.Ο ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα όπως επίσης δεκάδες σωματεία εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστικοί συνδικαλιστικοί φορείς που οργανώνουν συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια θα μετέχουν στη συναυλία.

Παράλληλα, ο «Αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Καμπάνια δεν είναι αθώοι – Οι ναζί στη φυλακή!» οργανώνει στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Εφετείο Αθήνας και πορεία προς τη Βουλή. Όπως σημειώνουν, στηρίζουν και συμμετέχουν στην αντιφασιστική συναυλία που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι Αθήνας στην πλατεία Συντάγματος μετά το τέλος της πορείας.

Το ίδιο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!» οργανώνεται από φοιτητικούς και μαθητικούς συλλόγους, συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου (6 μμ) και μια ώρα μετά (7 μ.μ.) αντιφασιστική συναυλία στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Urban Pulse, Monde.

Εκδηλώσεις κατά του εφησυχασμού, με κάλεσμα για συνέχιση της αντιφασιστικής πάλης, οργανώνονται επίσης στην Πάτρα, τη Λάrισα, τα Γιάννενα, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καβάλα, τα Χανιά, τη Δράμα, τη Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα και αλλού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις

Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 7/10 στις 18:30 στο Εφετείο και το Σάββατο, 9/10 στις 15:00 στην πλατεία Ομονοίας.

ΣΥΡΙΖΑ ΑΦΙΣΑ
syriza.gr

«Τις τελευταίες μέρες οι φασιστικές δολοφονικές επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τα απομεινάρια της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, υπενθυμίζουν ότι ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει την έξαρση της ακροδεξιάς βίας, και επενδύει για ακόμα μία φορά στην ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δίνοντας άλλοθι στους φασίστες», προσθέτει.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων καλεί σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες, που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες. Και το Σάββατο στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στις 3μμ.​

Ένα χρόνο από την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας Χ.Α. Ένα χρόνο μετά τη λαοθάλασσα έξω από το Εφετείο. Ένα χρόνο μετά, τα απομεινάρια του νεοναζισμού βγαίνουν ξανά από τις θλιβερές και σκοτεινές τους τρύπες. Οι τραμπουκισμοί και οι δολοφονικές επιθέσεις στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Αττικής εναντίον μελών της ΚΝΕ και της ΚΕΕΡΦΑ, αναδεικνύει ότι η υπόθεση της πάλης κατά του φασισμού είναι ακόμα μπροστά μας. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα.

ΣΦΕΑ: Επαγρύπνηση σε κάθε προσπάθεια εμφάνισης και δράσης των νεοναζιστικών συμμοριών

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974 επισημαίνει ότι «συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, όπου οι βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση σε πολύχρονες φυλακίσεις και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Για εμάς τα μέλη του Συνδέσμου, που αντιστάθηκαν στη φασιστική Χούντα στα χρόνια 1967-1974, καθώς και στον Ελληνικό Λαό, η μέρα της καταδίκης τους μας θυμίζει τη δική μας αντίσταση αλλά και μας καλεί σε επαγρύπνηση, γιατί ο Φασισμός δεν τελείωσε, ούτε έσβησε με την καταδίκη τους, όπως άλλωστε δείχνουν οι τελευταίες επιθέσεις ναζιστικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Γι’ αυτό καλούμε το Λαό σε επαγρύπνηση και σε αντίσταση σε κάθε προσπάθεια εμφάνισης και δράσης των νεοναζιστικών συμμοριών, που εκμεταλλεύονται την ανέχεια, την ανασφάλεια και το φόβο που προκαλεί η πανδημία καθώς και την ανοχή της κυβέρνησης.

Χαιρετίζουμε τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και καλούμε το Λαό να συμμετέχει μαζικά σε αυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL