Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.1°C21.5°C
1 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.7°C19.9°C
1 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
4 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
3 BF 55%
ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / Ολική επαναφορά της Ακροδεξιάς με τις ευλογίες της Δεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης / Ολική επαναφορά της Ακροδεξιάς με τις ευλογίες της Δεξιάς

Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

Ένας χρόνος από τη μεγαλειώδη αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο και η Χρυσή Αυγή με τον ηγετικό της πυρήνα στη φυλακή επιδιώκει την επαναφορά της στο προσκήνιο. «Μακεδονομάχοι», αντεμβολιαστές, επιθέσεις από τους νεοναζί στο ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης, ένα νοητό νήμα συνδέει τις εκφάνσεις της νεοφασιστικής Δεξιάς στη χώρα.

Η alt right γίνεται η κυρίαρχη ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος, με οποιαδήποτε άλλη απόχρωση να διαγράφεται από τον δημόσιο λόγο. Η Κεντροδεξιά παρακολουθεί ως ανήμπορος παρατηρητής την κατίσχυση του κόμματος από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ και τις νεοσυντηρητικές, μεσαιωνικές, συχνά ανορθολογικές αντιλήψεις τους να δίνουν το στίγμα.

Τα γεγονότα της Σταυρούπολης δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, βρίσκονται σε μια συνέχεια και μαρτυρούν την κλιμακούμενη ένταση της ακροδεξιάς βίας που διεκδικεί το νήμα από το 2012 για τη βίαιη εξτρεμιστική της δράση με κέντρο τον  Άγιο Παντελεήμονα. Οι «μακεδονομάχοι» από τις συγκεντρώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών με τους σημερινούς αντεμβολιαστές αλλά και τις επιθέσεις στη Σταυρούπολη έχουν κοινά χαρακτηριστικά ναζιστικά σύμβολα, ανορθοδοξία, μίσος και ακροδεξιά συνθήματα.

«Μακεδονομάχοι» και αντεμβολιαστές

Στις πορείες των «μακεδονομάχων» το 2018 συμμετείχε μεγάλος αριθμός βουλευτών και υπουργών της σημερινής Ν.Δ., ενώ ηγετικό ρόλο στα συλλαλητήρια είχαν οι χρυσαυγίτες Γ. Λαγός, Ηλ. Παναγιώταρος και Π. Ηλιόπουλος. «Μακεδονομάχοι», Κρητικοί, φουστανέλες, περικεφαλαίες, στολές παραλλαγής, πολλές ελληνικές σημαίες, Κολοκοτρώνηδες, καλόγριες, σταυροί, παραθρησκευτικές οργανώσεις κατέκλυζαν πλατείες και δρόμους.

"Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά" φώναζαν οι "αγνοί πατριώτες" των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό» στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιθέσεις είχαν δεχθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολίτες και συνεργεία ξένων ανταποκριτών. Κυριαρχούσαν συνθήματα μίσους, καλέσματα σε επιθέσεις και πραξικοπήματα.

Η Ν.Δ. τότε μιλούσε γενικά για "διαδηλωτές", ενώ ακόμα και στην ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης στον Γ. Μπουτάρη κατηγορούσε για "ανοχή στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται" την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Ξέρετε χρυσαυγίτες να πετούν κόκκινες μπογιές;" έλεγε τότε ο  Άδ. Γεωργιάδης, ανακαλύπτοντας αναρχικούς που είχαν παρεισφρήσει στο συλλαλητήριο για να αθωώσει τους ακροδεξιούς που ήθελε τις ψήφους τους. "Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και τη φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι" έλεγε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης "αγκαλιάζοντας" τα επεισόδια που είχε δημιουργήσει η Χρυσή Αυγή.

Το 2021 οι "μακεδονομάχοι" επανακάμπτουν στις πορείες των αντιεμβολιαστών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα υποδαύλισε η Ν.Δ. με τα διχαστικά μέτρα, ενίοτε παράλογα, που έλαβε μοιάζοντας να πυροβολεί τα πόδια της, ωστόσο αναζητούσε απεγνωσμένα να φορτώσει κάπου την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στο οποίο είχε επενδύσει ο Μητσοτάκης το δικό του success story.

Στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών ηγετικό ρόλο είχαν και πάλι οι ακροδεξιοί, με τον χρυσαυγίτη Γ. Λαγό και το ΕΛΑΣΥν του, το Ελεύθεροι Ξανά, διαδικτυακά γκρουπ όπως "Μαγαζιά χωρίς Μπόλι", ενώ ρασοφόροι και παλαιοημερολογίτες ξαναβγήκαν στους δρόμους με ελληνικές και βυζαντινές σημαίες, ξύλινους σταυρούς και θρησκευτικές εικόνες.

Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη
Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

Οι ακροδεξιοί θύλακες επανακάμπτουν στη μεγάλη "φτωχομάνα"

Φτάνουμε στα "επεισόδια", όπως ονομάζουν εξισωτικά τα κανάλια όσα συνέβησαν  στο ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης. Η κάλυψη στη φασιστική βία που παρείχαν τα ΜΜΕ της χώρας θύμισε παλιές σαμαρικές εποχές. Οι λέξεις "ακροδεξιοί", "Ακροδεξιά", "φασίστες" ήταν απαγορευμένες στην παρουσίαση των γεγονότων. Τα κανάλια είδαν από την αρχή ό,τι ακριβώς είδε και η Ν.Δ. στη συνέχεια. Εντελώς παραμορφωτικά παρουσίαζαν μία ομάδα μέσα, μία ομάδα έξω που επιτίθονταν ο ένας στον άλλο απαλείφοντας τα αίτια της επίθεσης των νεοναζί στους φοιτητές έξω από το ΕΠΑ.Λ. αλλά και όσα είχαν προηγηθεί.

Παράλληλα, η λέξη "κουκουλοφόροι" χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να θολώσει τη φασιστική βία και τους υπαίτιους, ενώ αρχικά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το γεγονός της φασιστικής επίθεσης ως "βεντέτα" μεταξύ ομάδων με γηπεδικές διαφωνίες, κάτι που θύμισε το πώς παρουσιάστηκε αρχικά η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ως καυγάς για το ποδόσφαιρο. Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει κάποιο manual κάλυψης των νεοφασιστών ή η στερεοτυπία της κάλυψης σε αυτές τις περιπτώσεις τούς έχει γίνει μοναδικός τρόπος δημοσιογραφικής περιγραφής. "Το σχολείο έγινε πεδίο μάχης" από τους "μεν και τους δε" ήταν η είδηση, ενώ μόλις την τρίτη μέρα ακούστηκε περιορισμένα η λέξη "θύλακες". Ταυτόχρονα τηλεσχολιαστές μιλούσαν για τους φοιτητές παρουσιάζοντάς τους ως "επαγγελματίες συνδικαλιστές".

Τέλος, αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ρεπορτάζ ότι είχε προηγηθεί επίθεση της ομάδας των φασιστών εντός του σχολείου στους φοιτητές που μοίραζαν φυλλάδια όπως και ότι είχε οργανωθεί από πριν από εθνικιστικά παρακλάδια της Χρυσής Αυγής.

Οργανωμένη η δράση των φασιστών

Ενδεικτικό ήταν το κάλεσμα της ακροδεξιάς ομάδας "Ιερό Τάγμα", που καλούσε στις 8 έξω από το δημαρχείο Ευόσμου: "Έλληνες εθνικιστές στέκονται στο πλευρό των μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης που αντιστέκονται κατά του μαρξισμού και του ανθελληνισμού στο σχολείο τους". Ενώ τα σχόλια των χρηστών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την οργάνωση των "επεισοδίων" στο ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης.

"Παιδιά, καλύτερα ελάτε στο ΕΠΑ.Λ. γιατί θα έρθουν πάλι τα κουμμούνια". "Καλύτερα να είστε 8 στο σχολείο μας και όχι 8 στον Εύοσμο, θα πέσει λογικά πολύ ξυλίκι, οπότε ελάτε νωρίς, θα χρειαστούμε λογικά βοήθεια", "Μην ανησυχείς, φίλε μου, ξέρουμε και τους παρακολουθούμε...".

Την ίδια μέρα άλλωστε, την Τετάρτη, οι "θύλακες" της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως είχαν οργανωμένες δράσεις, γιατί και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας μια κοπέλα μοίραζε φυλλάδια στους μαθητές, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφ.Συν. "Στην αρχή δεν κατάλαβα τι ήταν και πήρα. Αργότερα είδα ότι πρόκειται για φυλλάδια που προπαγανδίζουν τον εθνικισμό και τη Χρυσή Αυγή" ανέφερε μαθητής Λυκείου.

Από την άλλη, βίντεο που αναρτήθηκαν στον 902.gr μαρτυρούν περίεργες συνεργασίες. Στο ένα οι πλήρως εξοπλισμένοι φασίστες εισβάλλουν στο ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης από μια πόρτα την οποία περιφρουρούσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στο άλλο βίντεο η διευθύντρια φαίνεται να καθοδηγεί τους νεοναζί να διαφύγουν. Καταγγελίες υπάρχουν και για τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης από τους εκπροσώπους της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που του προσάπτουν πολύ σοβαρές ευθύνες γιατί "με τη στάση του ουσιαστικά αβαντάρει τις ομάδες αυτές και δίνει έδαφος να αναπτυχθούν".

Να σημειωθεί ότι η Χρυσή Αυγή μέσα από τη φυλακή ανέλαβε την ευθύνη για τα επεισόδια στη Σταυρούπολη, με το "Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής" να σπεύδει να χαιρετίσει τη φασιστική αγριότητα συγχαίροντας τα φασιστοειδή για "τη δυναμική τους αντίδραση"!

Αξίζει να προστεθεί επίσης ότι το ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης συμμετείχε στις καταλήψεις των σχολείων της Θεσσαλονίκης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών λαμβάνοντας τα εύσημα από τους "μακεδονομάχους". "Στηρίζουμε και επαινούμε τους μαθητές αγωνιστές του 1ου ΓΕΛ και 2ου ΕΠΑ.Λ. Σταυρούπολης στον αγώνα τους για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ" σημείωνε η Επιτροπή του Μακεδονικού Αγώνα σε ανάρτησή της στο Facebook. Οι μαθητές είχαν αναρτήσει πανό στα κάγκελα του σχολείου που έγραφε: "Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι ελληνική".

Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη

Ν.Δ.: Ανοχή, θεωρία των δύο άκρων και στοχοποίηση της Αριστεράς

Χαρακτηριστική, τέλος, ανοχή επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα νεοναζιστικά έκτροπα, αφού άφησε το σχολείο να γίνει άντρο φασιστών επί δύο ημέρες. Δεξιά προφίλ στο Twitter την ώρα των "επεισοδίων" μιλούσαν για "κόκκινους και μαύρους φασίστες". Ενώ την επόμενη μέρα ο υφυπουργός Παιδείας  Άγγελος Συρίγος (ΕΡΤ) όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης (ΣΚΑΪ) όχι μόνο τήρησαν τακτική "ίσων αποστάσεων" από τους νεοναζί, όπως εκφράστηκε και επίσημα από τη Ν.Δ. μέσω του Γιάννη Οικονόμου, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, στοχοποιώντας την Αριστερά ως υπαίτια διαχρονικά επεισοδίων και νομιμοποιώντας έτσι τη φασιστική βία.

Ειδικότερα ο  Άγ. Συρίγος, παρ’ όλο που αρχικά καταδίκασε τα έκτροπα, πρόσθεσε "αλλά είδα και ομάδες απέξω με ρόπαλα, έτοιμες να ρίξουν ξύλο", ενώ ο  Άδ. Γεωργιάδης, αντί να καταδικάσει τη φασιστική επίθεση, πιθανολόγησε μελλοντικά επεισόδια στα πανεπιστήμια με αφορμή την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να βάλει στο στόχαστρό του την Αριστερά ως υπαίτια επεισοδίων, επαναλαμβάνοντας τον Κ. Μητσοτάκη από το 2017, ότι για τη βία στην Ελλάδα φταίει αποκλειστικά η Αριστερά (Politico). Μάλιστα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να στοχοποιήσει συλλήβδην τις μαθητικές καταλήψεις παραφράζοντας ελαφρώς το κλισέ της Ν.Δ.: "Καμία ανοχή δεν πρέπει να υπάρχει στις καταλήψεις σχολείων από όπου κι αν προέρχονται".

Σοκ προκάλεσε ο νεοναζιστικός χαιρετισμός από μαθητές εντός του σχολείου, κάτι που καταδικάστηκε από τον Τ. Θεοδωρικάκο ενώ και ο Ν. Δένδιας όπως και η Μ. Σπυράκη διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ.

Ακούγοντας τη μαρτυρία της 17χρονης μαθήτριας -"οι φοιτητές ήταν απέξω γιατί πριν λίγες ημέρες, ενώ μοίραζαν φυλλάδια, χτυπήθηκαν κάποια άτομα. Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και άρχισαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα"- θυμήθηκα το ελαφρό μειδίαμα της Ουρανίας Μιχαλολιάκου στο τέλος του ντοκιμαντέρ "Golden Dawn Girls", όταν αρνήθηκε να καταδικάσει τον ναζισμό προοιωνίζοντας ένα αμετανόητο «παρών». Το φίδι χαμογελά και ξετρυπώνει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL