Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Παιδεία / Συντριπτικά αντίθετοι στην αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδεία / Συντριπτικά αντίθετοι στην αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το 93% των εκπαιδευτικών τάχθηκε υπέρ της απεργίας - αποχής από την τιμωρητική διαδικασία της αξιολόγησης σε μια θυελλώδη συνέλευση των προέδρων της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. Μια απόφαση που έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα στην υπουργό Παιδείας ότι οι απειλές και οι μισθολογικές κυρώσεις δεν φοβίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα.

«Οι κυρώσεις δεν μας τρομοκρατούν»

«Από τις 78 ΕΛΜΕ, οι 72 ψήφισαν υπέρ της αποχής από την αξιολόγηση και 6 ψήφισαν λευκό. Καμία δεν ψήφισε κατά κι αυτό κάτι δείχνει» λέει στην ΑΥΓΗ η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.  Ήδη αυτές τις μέρες τα σχολεία βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς έχουν ξεκινήσει οι συνεδριάσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου για να δουν τα επόμενά τους βήματα σε σχέση με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

«Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς μας δείχνουν ότι θα πάμε σε απεργία - αποχή όπως πέρυσι» λέει η Σ. Μανουσογιωργάκη. «Οι οποιεσδήποτε κυρώσεις με τις οποίες μας απειλεί η Ν. Κεραμέως έρχονται σε περίπτωση παράλειψης καθήκοντος. Η απεργία όμως είναι νόμιμη συνδικαλιστική πράξη» προσθέτει. «Ο φόβος τώρα μεταφέρεται στο ίδιο το υπουργείο».

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ομοσπονδίες δασκάλων και νηπιαγωγών έχουν ομόφωνη απόφαση για απεργία - αποχή από την αξιολόγηση και αναφέρουν ότι «θα ακυρώσουν στην πράξη τις στοχεύσεις της κυβέρνησης που προωθεί αντιδραστικά μέτρα», επισημαίνοντας ότι όπου έχει εφαρμοστεί η αξιολόγηση έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο τ. αιρετός του κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας Νεκτάριος Κορδής επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ότι ο κλάδος έδωσε την πρώτη συντριπτική απάντηση και τα σχολεία είναι στην πλειονότητά τους υπέρ της απεργίας - αποχής. «Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν με απειλές και ποινές, αλλά η απάντησή μας είναι ηχηρή. Δεν είναι μόνο μια μάχη αξιολόγησης, είναι και μα μάχη δημοκρατίας. Γιατί με το να επιβάλλει αξιολόγηση και να δίνει υπερεξουσίες στους διευθυντές καταργεί τη δημοκρατία στα σχολεία».

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκε καταμεσής του θέρους προβλέπεται μισθολογική καθήλωση και περικοπή μισθού ενός μήνα για όσους αρνούνται και δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί που αξιολογούνται αρνητικά δεν μπορούν να γίνουν υποδιευθυντές, ενώ αν δεν πάρουν μέρος στις διαδικασίες της αξιολόγησης, αποκλείονται από την επιλογή στελεχών για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Σε ό,τι αφορά τους νεοδιόριστους, η αρνητική αξιολόγηση ισοδυναμεί με τη μη μονιμοποίησή τους.

Διχογνωμίες εντός των παρατάξεων

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου έγινε εμφανές ότι υπάρχουν σοβαρές διχογνωμίες ακόμα και στο εσωτερικό ορισμένων εκ των παρατάξεων σε σχέση με την αξιολόγηση.

Παρ’ όλο που η ΔΑΚΕ -που αποτελεί την πλειοψηφία- υποστήριξε σε ανακοίνωσή της ότι «η συγκεκριμένη αυτοαξιολόγηση δεν παράγει κάποιο δυσμενές αποτέλεσμα για τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες» και ότι «η θέση της αριστερής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ για απεργία - αποχή είναι μια θέση αίολη και οδηγεί τον κλάδο στην αυτοκαταστροφή», υπήρξαν πολλές φωνές της που ήταν υπέρ της αποχής. Ακόμα και σε τοπικές ΕΛΜΕ στελέχη της ΔΑΚΕ έχουν ψηφίσει απεργία - αποχή, πράγμα που δείχνει ότι η κυβερνητική γραμμή δεν κατάφερε να περάσει και στη βάση της παράταξης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL