Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μπροστά στο φάσμα δεύτερου εφιαλτικού φθινοπώρου λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Μπροστά στο φάσμα δεύτερου εφιαλτικού φθινοπώρου λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού

ΜΕΘ

Αναφορές σε ποσοστά που φαίνεται να αποκαλύπτουν εμμέσως το χειρότερο σενάριο που προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα για την όλο και μειούμενη απόδοση του προγράμματος εμβολιασμού κατά της covid-19, περιέλαβε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega και οι τοποθετήσεις που έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που ήδη πριν μπούμε στον Αύγουστο και την πλήρη κορύφωση της περιόδου των διακοπών, ο μέσος ημερήσιος όρος δόσεων που χορηγείται έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 50.000 και ο αριθμός ολοκληρωμένων εμβολιασμών δείχνει ότι στο τέλος Αυγούστου το ποσοστό αυτό δεν θα φτάσει καν το 60%, ακόμη και αν δεν μειωθεί περαιτέρω ο ρυθμός. Ο κ. Σαρηγιάννης ωστόσο, ανέφερε για πρώτη φορά το ποσοστό του 53%, ως «απευκταίο» σενάριο.

«Είχαμε υπολογίσει ότι τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού (αντιστοιχεί στο 83% των ενηλίκων) θα είναι σημαντικό να έχει εμβολιαστεί», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, «για να μιλάμε για τείχος ανοσίας, με δεδομένη την μετάλλαξη Δέλτα και την αυξημένη μεταδοτικότητα. Πρέπει να το πιάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να πετύχουμε την ανοσία τεχνητά με τον εμβολιασμό και όχι φυσικά μέσω νόσησης. Τώρα, βρισκόμαστε περίπου στο 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό. Το άθροισμα μαζί με όσους έχουν νοσήσει είναι γύρω στο 58%. Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό όσων έχουν νοσήσει και έχουν ανοσία, αλλά αυτών που έχουν εμβολιαστεί και έχουν ανοσία».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κορύφωση και την χρονική έκταση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, εξάλλου, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι «αν ξεπεράσουμε το 60% στον εμβολιασμό, θα μπορούσαμε να μιλάμε για κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο και μετά αποκλιμάκωση ... αν φτάσουμε το 73%-75%, θα μιλάμε για σαφέστατη και σχετικά ταχεία αποκλιμάκωση, έναν καλό Χειμώνα. Αν όμως μείνουμε π.χ. στο 53%, ένα πολύ χαμηλό, απευκταίο ποσοστό, τότε δυστυχώς θα έχουμε πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά θα ακολουθήσει συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά, όταν θα έχουμε γυρίσει στις πόλεις και θα αρχίσει να αλλάζει ο καιρός, να είμαστε πιο πολύ σε κλειστούς χώρους, σε σχολεία και ΑΕΙ, κτλ». Σημειώνεται ότι το ποσοστό του 53% που αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς, καθώς νωρίτερα ανέφερε ότι έχει ήδη ξεπεραστεί ως άθροισμα με τους ήδη νοσήσαντες.

Νωρίτερα, επανέλαβε ότι η εξέλιξη του νέου κύματος «θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα εμβολιαζόμαστε, αυτό είναι που δημιουργεί σημαντικό ανάχωμα, ένα τείχος απέναντι στη διασπορά ... επίσης, το πόσο καλά τηρούμε τα μέτρα προστασίας, πόσο λογικά φερόμαστε όταν είμαστε σε φάση αυξημένης κοινωνικότητας (αν μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους, να κάνουμε την προσωπική "φούσκα" μόνο με αυτούς)».

Αυτή την στιγμή κατά τον ίδιο «καταγράφεται μία σχετικά ήπια αυξητική τροχιά, περιμένουμε να συνεχιστεί στο τέλος του μήνα και τις αρχές Αυγούστου, δεδομένου ότι θα είναι διαφορετική και η κινητικότητα, λόγω παραθεριστικής περιόδου. Περιμένουμε να δούμε μία κορύφωση το πολύ μέχρι τις 12-15 Αυγούστου, στο χειρότερο σενάριο να φτάσουμε γύρω στις 3.400 κρούσματα ημερησίως, ενώ σε ένα ηπιότερο ως τα 2.800 (σήμερα είμαστε στα 2.580 στους κυλιόμενους εβδομαδιαίους μέσους όρους)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL