Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο / Η ΕΡΤ καλύπτει τον Λευτέρη Αυγενάκη αντί τον Λευτέρη Πετρούνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο / Η ΕΡΤ καλύπτει τον Λευτέρη Αυγενάκη αντί τον Λευτέρη Πετρούνια

ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ

Στον κακό προγραμματισμό του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ σε συνδυασμό με «τα καβούρια στην τσέπη» της διοίκησης Ζούλα - Γαμπρίτσου οφείλεται το φιάσκο της κάλυψης των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Και δεν είναι μόνο ότι η ΕΡΤ έχασε την προσπάθεια και την πρόκριση του ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια και στη συνέχεια την πρόκριση του Παναγιώτη Γκιώνη στο πινγκ - πονγκ. Είναι δύο πράγματα ακόμη:

* Πρώτον, ότι κι άλλες γκάφες στο μέλλον είναι προδιαγεγραμμένες. Η ΕΡΤ θα χάσει κι άλλες προσπάθειες Ελλήνων αθλητών με τον τρόπο που έχει επιλέξει να καλύψει τη διοργάνωση.

* Δεύτερον, ότι η συγκάλυψη που επιχειρείται είναι άθλια. Η ΕΡΤ δεν έχει καν το θάρρος να πει στους Έλληνες τηλεθεατές που την πληρώνουν από το υστέρημά τους «συγγνώμη, λάθος». Όχι. Φταίει, είπαν, ο «Ιάπωνας σκηνοθέτης».

Σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, η διοίκηση της ΕΡΤ έκρινε ότι θα ήταν πολύ ακριβή λύση να ζητήσει και να λαμβάνει το δικό της «πακέτο» με τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών. Να λαμβάνει δηλαδή μέσω κυκλωμάτων UNI τα επιλεγμένα feed που ενδιαφέρουν το ελληνικό κοινό. Πόσα μπορεί να είναι αυτά; 3; 4; 5; όσα κρίνει η διεύθυνση του αθλητικού τμήματος ότι χρειάζονται, καθώς πολλές φορές προσπάθειες Ελλήνων αθλητών συμπίπτουν την ίδια ώρα.

Προτίμησε η ΕΡΤ να περιοριστεί στο στάνταρ «πακέτο», το λεγόμενο Multi κύκλωμα, το οποίο παρέχεται σε όλες τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου που μεταδίδουν τους Ολυμπιακούς αγώνες και μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 8 αγωνισμάτων. Η μεγάλη... γκαντεμιά της ΕΡΤ ήταν ότι πράγματι ο «Ιάπωνας» σκηνοθέτης δεν πρόβλεψε μέσα στο στάνταρ πακέτο των 8 αγωνισμάτων που έστειλε απευθείας να περιλάβει τον Λ. Πετρούνια. Όπως πίστευαν οι φωστήρες της ΕΡΤ - σκέφτηκαν, θα το βάλουνε, πού θα πάει, ολυμπιονίκης είναι ο Πετρούνιας. Και την πάτησαν. Δεν φταίει ο «Ιάπωνας σκηνοθέτης», φταίει το κούφιο τους το κεφάλι.

Τι θα όφειλαν να έχουν κάνει στην ΕΡΤ; Αντί να ασχολούνται με το πώς θα καλύψουν τον Αυγενάκη, 50 άνθρωποι, απεσταλμένοι της δημοσιογραφικής αποστολής στο Τόκιο; Αντί να έχουν πέσει με τα μούτρα στον αγώνα της Σάκκαρη, η μισή αποστολή; Και να στέλνουν δελτία Τύπου για τις μεταδόσεις ειδικά και μόνο της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά; - Τι ντροπή απέναντι στους άλλους αθλητές!

Είναι γνωστό ότι η OBS (Olympic Broadcasting Services), η εταιρεία που αναλαμβάνει την κάλυψη των αγώνων -επικεφαλής της οποίας παραμένει ο Έλληνας, στέλεχος παλαιότερα της ΕΡΤ Γιάννης Έξαρχος ήδη από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου-, δεσμεύεται να καλύπτει όλες τις προσπάθειες, όλων των αθλητών. Όμως δεν μεταδίδονται όλες τηλεοπτικά, πολύ περισσότερο σε απευθείας μετάδοση. Η OBS προσφέρει την κάλυψη με το στάνταρντ πακέτο (Multi feed) και σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε επικεφαλής σκηνοθέτη, Ιάπωνα, Κινέζου ή... Κορεάτη. Όμως το τηλεοπτικό δίκτυο που θέλει να ανταποκριθεί στην αποστολή του εγκαίρως ζητάει να εξασφαλίσει τις προσπάθειες των αθλητών του. Και όχι τελευταία στιγμή, όπως μας λέει η ΕΡΤ ότι έπραξε με τον επόμενο αγώνα του Π. Γκιώνη και -περίεργο πράγμα (!)- το αίτημα της απορρίφθηκε «ελλείψει διαθέσιμων δορυφορικών πόρων».

Διάφορες ιδέες τύπου «ας τράβαγε το συνεργείο της ΕΡΤ τον Πετρούνια» ή «έστω με ένα κινητό» είναι άτοπες, καθώς τα συνεργεία της ΕΡΤ δεν έχουν δικαιοδοσία στους χώρους των αθλημάτων, παρά μόνο στη λεγόμενη «μεικτή ζώνη». Η οποία και αξιοποιείται, βέβαια, από την ΕΡΤ για συνεντεύξεις του Αυγενάκη!

Η τσιγκουνιά της ΕΡΤ (στα πίτουρα μόνο) είναι σε γνώση και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Αλέξανδρος Νικολαΐδης, μετά το φιάσκο της μη μετάδοσης των προκριματικών του Λευτέρη Πετρούνια και του Παναγιώτη Γκιώνη, δηλώνει: «Αυτό που δεν μας είπαν από την ΕΡΤ του κ. Ζούλα είναι εάν ισχύει η ενημέρωση που έχουμε, ότι δεν έχει πληρώσει το κατάλληλο αντίτιμο στην OBS ώστε να εξασφαλίσει την προβολή των αγώνων όλων των Ελλήνων αθλητών στο Τόκιο. Αναμένουμε την απάντηση με μεγάλη ανυπομονησία».

Ο Μάριος Κάτσης και η Νατάσα Γκαρά, τομεάρχες Ψηφιακών και Ενημέρωσης, καλούν «τα χρυσοπληρωμένα στελέχη του 'επιτελικού' κράτους του κ. Μητσοτάκη να δώσουν απαντήσεις εδώ και τώρα: Η δημόσια τηλεόραση που πληρώνουμε όλοι δεν είναι τσιφλίκι κανενός, οφείλει να προάγει τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και όχι να προβάλλει τις παράτες του υπ. Αυγενάκη με δημόσιο χρήμα».

"Ποτέ να μην αφήσουμε στην τύχη ή στην... πρόνοια κάποιου ξένου προς την ΕΡΤ σκηνοθέτη την κάλυψη των δικών μας αναγκών". Αυτό αναφέρει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της προσθέτοντας: "όταν υπάρχει η εκτίμηση ότι θα διακριθούν Έλληνες αθλητές σε κάποια αθλήματα, εξασφαλίζεται με κάθε τρόπο και πολλούς μήνες πριν η αδιάλειπτη τηλεοπτική κάλυψη αυτών των αθλημάτων, ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα και όχι η... πιθανότητα να μεταδοθούν όπως πρέπει και όταν πρέπει τυχόν επιτυχημένες προσπάθειές τους".

Τι είχε γίνει το 2004 επί Ρουσόπουλου

Την παραίτησή του στον αρμόδιο τότε υπουργό Θοδωρή Ρουσόπουλο είχε καταθέσει σύσσωμο το επιτελείο της ΕΡΤ το 2004, όταν στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας - Κορέας, στην ανεπίσημη πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, διακόπηκε η εικόνα και ο ήχος από την ΕΡΤ1.

Το ατυχές γεγονός ακολούθησε σύσκεψη της τότε ηγεσίας της ΕΡΤ, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της ΕΡΤ Τζώνυ Καλημέρη και του διευθυντή λειτουργίας (τεχνικού διευθυντή) της ΕΤ1 Γιώργου Παπαμώκου.

Ο υπουργός Επικρατείας δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ  Άγγελου Στάγκου.

Η ΕΡΤ τότε είχε αποδώσει τη διακοπή σε βλάβη που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στον πίνακα του master, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του κεντρικού ελέγχου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL