Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Κορωνοϊός / Εκρηκτικό μείγμα με Δέλτα και εισαγωγές ασθενών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Εκρηκτικό μείγμα με Δέλτα και εισαγωγές ασθενών

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.604 νέα κρούσματα. Τα τεστ που διενεργήθηκαν ήταν 84.624 (15.328 μοριακά και 69.296 rapid).

Στην Αττική για μία ακόμα ημέρα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων, συγκεκριμένα 1.066. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 243 και στην Κρήτη 286.

Ακόμα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες, με τον τραγικό απολογισμό στη χώρα να φτάνει τους 12.875 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ξανά, έστω οριακά, και ανέρχονται σε 126.

Καρφιά Αρκουμανέα για του εμβολιασμούς

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, στον προσφιλή του ρόλο ως «λαγού» των απογευματινών ανακοινώσεων, προϊδέασε για τα επίπεδα που θα εκινείτο η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, αν και είχε προβλέψει... 3.000 κρούσματα. Ο Π. Αρκουμανέας απέδωσε την άνοδο στην «τρομακτική» ταχύτητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία «είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας. Είχαμε ανακοινώσει το 60% - 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία, ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα". Παράλληλα, προέβλεψε ότι «θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα, και τις επόμενες, πρέπει να κοιτάμε όμως την ηλικία, κι αν καταλήγουν σε ΜΕΘ, διασωληνώνονται ή έχουμε και θανάτους».

Αυτό, ωστόσο, που αξίζει να αναφερθεί είναι τα «καρφιά» του προέδρου του ΕΟΔΥ για τους ρυθμούς εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Αρχικά, χαρακτήρισε «πολύ καλό ρυθμό» τις περίπου 75.000 χορηγήσεις δόσεων ημερησίως. Ωστόσο, αν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο ρυθμός, στο τέλος Αυγούστου με δυσκολία η Ελλάδα θα έχει εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού της, παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών για επίτευξη εμβολιασμού του 70% τον Ιούνιο - ή έστω στο τέλος του καλοκαιριού. Μάλιστα, ο Π. Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι σαφώς το 70% ίσως δεν είναι αρκετό, καθώς ο στόχος της ανοσίας «είναι στο 70% αλλά μπορεί να φτάνει και 85%». Τέλος, παραδέχτηκε ότι είναι λογικό και λόγω καλοκαιριού να υπάρχει μείωση στους εμβολιασμούς.

Τρομάζει η αύξηση εισαγωγών

Για μία ακόμα ημέρα οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Συγκεκριμένα, 173 ασθενείς κορωνοϊού νοσηλεύτηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία (άνοδος 7,45%).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Μάριο Λαζανά, την προηγούμενη περίοδο τα νοσοκομεία δεν είχαν καμία εισαγωγή ή είχαν 1-2. Τώρα οι εισαγωγές αυξάνονται. «Εγώ έχω να σας δηλώσω ότι κάθε μέρα στα νοσοκομεία τα οποία εφημερεύουν, από εκεί που δεν είχαν καμία εισαγωγή, το πολύ μια - δύο σε κάθε εφημερία τους, οι εισαγωγές αυξάνονται» πρόσθεσε σημειώνοντας πως την Τετάρτη μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας έκανε δέκα εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός ότι επρόκειτο για ασθενείς ηλικιών 30-40 ετών με σχετικά βαριά συμπτώματα. Επίσης, ο καθηγητής δήλωσε πως η αύξηση κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, αλλά κατά το τέλος Αυγούστου και όχι τώρα.

Η δήλωση Λαζανά, αλλά και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στα νοσοκομεία, έρχονται να επιβεβαιώσουν το χθεσινό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ για άνοιγμα τμημάτων Covid από την επόμενη εβδομάδα και δέσμευση κλινών για ασθενείς κορωνοϊού.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Δύσκολο προμηνύεται το μέλλον σε επίπεδο τόσο κρουσμάτων όσο και νέων εισαγωγών.

Αύξηση σχεδόν 20% στις εισαγωγές ασθενών σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση της Τετάρτης έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Η πρόβλεψή μας για τα νοσοκομεία είναι ότι θα πάμε στις 300-350 εισαγωγές ημερησίως προς το τέλος του Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου», τόνισε ο καθηγητής, που μόλις μία ημέρα πριν μιλούσε για 200-300 εισαγωγές. Μάλιστα, εξήγησε ότι σε δέκα ημέρες, με αυτό το ισοζύγιο εισιτηρίων - εξιτηρίων, ενδεχομένως θα ξεπεράσουμε το 50%, ίσως 60%, της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.

Την ίδια ώρα, σε μια ακόμα δραματική προειδοποίηση προχώρησε ο ερευνητής γιατρός Γιώργος Παυλάκης εκτιμώντας ότι δεν είναι απίθανο να δούμε να εκδηλώνονται 10.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Όπως είπε, «όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές, δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL