Live τώρα    
Κορωνοϊός / Αντικίνητρο εμβολιασμού το lockdown στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αντικίνητρο εμβολιασμού το lockdown στα νησιά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επικίνδυνες προεκτάσεις ενδέχεται να πάρει η επιβολή μέτρων στη Μύκονο ή σε άλλες περιοχές της χώρας, στο άμεσο μέλλον, καθώς η οριζόντια θέσπισή τους για όλο τον πληθυσμό λειτουργεί αποτρεπτικά για τον εμβολιασμό.

Ήδη πολλά είναι τα παράπονα επιχειρηματιών, φορέων και πολιτών από το «νησί των ανέμων», που διαμαρτύρονται για το lockdown, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των μόνιμων κατοίκων στο νησί έχει εμβολιαστεί. Όσοι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού και να ανακτήσουν την ελευθερία τους, βλέπουν τώρα τα περιοριστικά μέτρα να αφορούν και τους ίδιους. Έτσι χάνεται ένας σημαντικός λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος, καθώς για τον πολίτη, είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι ένα και το αυτό. Νέοι περιορισμοί, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, άξιο αναφοράς είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στη Μύκονο, αλλά και στις άλλες περιοχές που απειλούνται με λουκέτο. Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, οι πλήρως εμβολιασμένοι στο νησί ξεπερνούν το 90%, συνυπολογίζοντας μη μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υποψήφιες για lockdown περιοχές του Αιγαίου είναι: Σαντορίνη 79,89%, Πάρος 67,22%, Ίος 79,89%.

Με δεδομένο το παραπάνω ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, αλλά και τις «σειρήνες» για κλείσιμο λόγω της αύξησης των ενεργών κρουσμάτων, προκύπτει το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και η χθεσινή τοποθέτηση του διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του «Γ. Παπανικολάυ» Νίκου Καπραβέλου, καθώς εκτίμησε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν στους ελέγχους.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, βάζοντας «φωτιά» σε ένα από τα αφηγήματα της κυβέρνησης περί ασφαλούς ανοίγματος.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Καπραβέλος έκρουσε καμπανάκι καθώς επεσήμανε ότι «αν πάρει 'φωτιά' ο ανεμβολίαστος πληθυσμός άνω των 50 ετών, δεν θα το αντέξουμε», μιλώντας για την πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ.

Όσον αφορά την πορεία των κρουσμάτων, επεσήμανε ότι θα πενταπλασιαστούν, όπως εκτιμά το ECDC αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα που τρέχουν οι επιστήμονες. «Από τη στιγμή που άνοιξαν όλες οι δραστηριότητες με χαλαρά μέτρα, ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη».

Τέλος, αποδεικνύεται με τον πιο σαφή -αλλά ταυτόχρονα και τραγικό- τρόπο ότι ούτε φέτος ο τουρισμός άνοιξε όπως έπρεπε, δηλαδή με ασφάλεια, αυστηρή υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση και στήριξη των δομών Υγείας στα νησιά της χώρας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0