Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Προνόμια Εμβολιασμένοι / Καταγγελία - Η ελληνική εφαρμογή δεν αναγνωρίζει τα βρετανικά πιστοποιητικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προνόμια Εμβολιασμένοι / Καταγγελία - Η ελληνική εφαρμογή δεν αναγνωρίζει τα βρετανικά πιστοποιητικά

πιστοποιητικό εμβολιασμού
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Δεν πρόλαβαν να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα με το διαχωρισμό των πελατών στους εσωτερικούς χώρους και υπαίθριους χώρους καταστημάτων και την είσοδο σε αυτούς με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο avgi.gr κάτοχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ - δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική εφαρμογή που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες καταστηματάρχες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πλήθος τουριστών που φέρουν αυτά τα πιστοποιητικά να μην μπορούν να εισέλθουν σε καταστήματα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες αυτοί, ενώ κατάφεραν να περάσουν τους διασυνοριακούς ελέγχους του αεροδρομίου με τα συγκεκριμένα QR codes, δεν τα κατάφεραν εξίσου στα καταστήματα εστίασης. Οι καταγγέλλοντες, που βρίσκονται για διακοπές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, και έχουν βρετανικά πιστοποιητικά με την έγκριση του NHS, ανέφεραν στο avgi.gr ότι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ ωστόσο δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη.

«Εγώ και η σύζυγός μου είμαστε μόνιμοι κάτοικοι Αγγλίας, έχουμε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μας (2 δόσεις έκαστος, Astra Zeneca εγώ και  Moderna η σύζυγός μου) εδώ και περίπου 3 εβδομάδες στην Αγγλία, και ήρθαμε στην Ελλάδα πριν 4 ημέρες για τις καλοκαιρινές μας διακοπές με την εγγύηση ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας θα ισχύουν κανονικά στην Ελλάδα. Με αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα κατόπιν σχετικού ελέγχου στο αεροδρόμιο.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Το πιστοποιητικό το οποίο έγινε δεκτό στο αεροδρόμιο αλλά «μπλοκαρίστηκε» στα καταστήματα

Με λύπη μας, όμως, διαπιστώσαμε σήμερα σε τουλάχιστον 6 καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη ότι τα πιστοποιητικά μας εμφανίζονται ως άκυρα όταν «σκανάρονται» από το COVID Free App που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) για χρήση στην εστίαση» αναφέρει ο Λ.Ζ. στο avgi.gr (τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεσή μας).

«Ως αποτέλεσμα δεν μπορέσαμε να έχουμε πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους (που διέθεταν κλιματισμό) των εστιατορίων που επισκεφθήκαμε και, μαζί με εμάς, άλλοι τουρίστες/πελάτες από το Ισραήλ και την Αμερική, οι οποίοι διέθεταν τα δικά τους εθνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Δεδομένου ότι ήμουν ο μόνος που μιλούσα ελληνικά προσπάθησα να τους εξηγήσω γιατί δεν τους επέτρεπαν την είσοδο στα καταστήματα (δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη λέξη «άκυρο» που εμφανιζόταν στο σκάνερ των καταστηματαρχών).

Ως αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς ήταν αρκετά δυσαρεστημένοι και την ίδια εμπειρία μας μετέφεραν Βρετανοί φίλοι μας που βρίσκονται στην Σαντορίνη. Προσπάθησα να ενημερώσω τον κρατικό μηχανισμό τηλεφωνόντας στον ΕΟΔΥ, στην Αστυνομία, την τοπική αυτοδιοιήκηση (αντιδημαρχεία τουρισμού Θεσσαλονίκης), αλλά δυστυχώς κανείς δεν γνώριζε ούτε μπορούσε να δώσει εξήγηση – σχετικές κλήσεις στο Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δεν απαντήθηκαν ποτέ» προσθέτει ο ίδιος στην καταγγελία του.

Το avgi.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως όφειλε, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. Προφανώς η ελληνική εφαρμογή αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τουρίστες δύο ταχυτήτων.

Είναι σαφές ότι η προχειρότητα θα οδηγούσε σε μπάχαλο καθώς οι κυβερνητικές ανακοινώσεις αλλάζουν ανά τριήμερο εξαιτίας του ότι η πανδημία δείχνει να έχει ξεφύγει. Ωστόσο οι ιθύνοντες οφείλουν να δείξουν τη σχετική ωριμότητα ώστε να μην εκτίθεται η χώρα και μάλιστα στον τομέα του τουρισμού που όπως διατείνονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι προτεραιότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL