Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Μετρό Θεσσαλονίκης / Δυστυχώς το έγκλημα στη Βενιζέλου συνεχίζεται παρουσία υπουργών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετρό Θεσσαλονίκης / Δυστυχώς το έγκλημα στη Βενιζέλου συνεχίζεται παρουσία υπουργών

ΜΕΝΔΩΝΗ

Με γυρισμένες τις πλάτες, ντυμένοι/νες στα μαύρα και κρατώντας πανό με το σύνθημα «Έγκλημα στη Βενιζέλου», μέλη της Κίνησης Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποδέχθηκαν στον τόπο του προαναγγελθέντος εγκλήματος κατά του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης τους υπουργούς Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οι τελευταίοι ήρθαν να «πανηγυρίσουν» για την απόφαση του ΣτΕ, την οποία χαρακτηρίζουν «δικαίωση» για τους ίδιους, και απέφυγαν τεχνηέντως να πουν το πότε θα τελειώσει το έργο του μετρό και τα νέα χρονοδιαγράμματα για τον σταθμό Βενιζέλου.

Η χθεσινή αυτή επίσκεψη των δύο υπουργών στη Θεσσαλονίκη κάνει φανερό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ακούει τις εκκλήσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τη διάσωση της Βυζαντινής Μέσης Οδού, αλλά θέλει να ξεκινήσει το ξήλωμά της το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη των γαλάζιων φορέων και τοπαρχών, που έγινε στα γραφεία της Αττικό Μετρό, βγαίνοντας δήλωσε πεπεισμένος ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα! Όλοι/ες που συμμετείχαν δε στη χθεσινή κυβερνητική φιέστα δεν έκρυβαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους που οι αρχαιότητες θα τεμαχιστούν επιτέλους, μετά την οριακή απόφαση του ΣτΕ.

Άδηλος ο χρόνος που θα χρειαστεί η απόσπαση

Αντάμα με τους δύο υπουργούς στον αρχαιολογικό χώρο της Βενιζέλου ήταν και ο αρχιτέκτονας Δημήτρη Κορρές, που θα αναλάβει το έργο της απόσπασης και επανατοποθέτησης της Μέσης Οδού και ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα καταλάβει κανείς ότι κουνήθηκαν τα έργα»! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τόσο η Κίνηση Πολιτών όσο και έμπειροι αρχιτέκτονες σε αναστηλώσεις μνημείων της πόλης αμφισβητούν ότι η εταιρεία του κ. Κορρέ έχει εμπειρία στο να τεμαχίσει, να αποσπάσει και κυρίως να επανασυναρμολογήσει ένα μνημείο - αρχαιολογικό χώρο. «Στο βιογραφικό του βλέπουμε μετακινήσεις κτηρίων ή άλλες αποσπάσεις, δεν βλέπουμε όμως να έχει επανατοποθετήσει τέτοιας έκτασης και τέτοιας πολιτιστικής σημασίας αρχαιολογικά ευρήματα», σχολιάζουν. Κατά τον κ. Κορρέ, όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί... Όπως εξήγησε, οι αρχαιότητες θα φύγουν σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να μην υπάρχουν συρματοκοπές. Όταν ρωτήθηκε για το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της απόσπασης, η οποία, σύμφωνα με όσα μέχρι τώρα έλεγαν οι αρμόδιοι της Αττικό Μετρό θα ήταν τέσσερις μήνες, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον χρόνο που θα απαιτηθεί.

Άδηλος και ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου

Για ακόμη μία φορά ουδείς από τους υπουργούς και τα στελέχη της Αττικό Μετρό δεν είπαν ότι η Θεσσαλονίκη θα έχει μετρό το 2023. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι (σ.σ.: κάποτε) «το έργο αυτό θα τελειώσει», χωρίς να πει το πότε ακριβώς. «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να καλύψουμε τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις» ήταν τα «χρονοδιάγραμμα» που έδωσε και έταξε ότι «σε μερικά χρόνια η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε, με τα έργα που γίνονται». Χαρακτήρισε «δικαίωση» της Λίνας Μενδώνη την απόφαση του ΣτΕ, ενώ η ΥΠΠΟΑ, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις αρχαιότητες της Βενιζέλου για να ξεναγηθεί από τον «τεμαχιστή» τους, την χαρακτήρισε και αυτή δικαίωση του υπουργείου και του ΚΑΣ. Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα, όλα τα κυβερνητικά στελέχη αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και για μια ακόμη φορά προέβαλαν το κυβερνητικό αφήγημα ότι η απόσπαση και η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία τους και την ολοκλήρωση του μετρό.

Συνεχίζει να δυσφημεί τη χώρα η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με τις πράξεις της εξακολουθεί να δυσφημεί την Ελλάδα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που έχει ταχθεί με πρωτοφανή ομοθυμία υπέρ της διατήρησης των αρχαίων αμετακίνητων στη θέση τους» σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι στην πρώτη της επίσκεψη στις αρχαιότητες της Βενιζέλου «επέλεξε να ξεναγηθεί όχι από τους επιστήμονες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά από τον μελετητή της απόσπασης για λογαριασμό του εργολάβου, αδελφό μέλους του ΚΑΣ που γνωμοδότησε υπέρ της απόσπασης». Αυτό, όπως τονίζει, «συνιστά ευθεία προσβολή προς την ισχυρή και τεκμηριωμένη μειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκθέτοντας παράλληλα το σκεπτικό της οριακής πλειοψηφίας αναφορικά με τη συνταγματική αρχής της αμεροληψίας». Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν ο τομεάρχης και ο αν. τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης. Τόνισαν ότι κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη οι υπουργοί της Ν.Δ. «επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στην απόσπαση των αρχαίων, κόντρα στη βούληση φορέων του πολιτισμού, ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο και των πολιτών» και χαρακτήρισαν «πρόθυμους συνεργούς» στα κυβερνητικά σχέδια τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

"Η σημερινή επίσκεψη των αρμόδιων υπουργών αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα αποπροσανατολισμού" επισημαίνει ακόμη η Σία Αναγωστοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι "οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσαν κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καμία σαφή προοπτική για την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας του μετρό, που η κυβέρνηση το καθυστερεί εντελώς αδικαιολόγητα εδώ και δύο χρόνια, για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL