Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
ΣΥΡΙΖΑ / Να σταματήσει, έστω και τώρα, το έγκλημα στη Μέση Οδό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ / Να σταματήσει, έστω και τώρα, το έγκλημα στη Μέση Οδό

ΑΡΧΑΙΑ

Την ευκαιρία να θαυμάσουν, δυστυχώς ίσως για τελευταία φορά, την αυθεντική και ακέραια βυζαντινή Μέση Οδό, που επέζησε 18 αιώνες και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται, με τις «ευλογίες» και του ΣτΕ, να την καταστρέψει, είχαν χθες βουλευτές και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. που επισκέφθηκαν τον σταθμό του μετρό Βενιζέλου, αλλά και οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν το γεγονός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιβλητική θέα της Μέσης Οδού στα έγκατα της πόλης κόβει την ανάσα... Και δεν γίνεται να μην αναρωτηθείς πώς είναι δυνατό αυτό το μοναδικό μνημείο να καταστραφεί για μία ψήφο; Μία ψήφο της προέδρου, που διαμόρφωσε την πλειοψηφία, και από σήμερα συνταξιοδοτείται!. Τυχαίο κι αυτό...

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. συμμετείχαν οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Παππάς, Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, η πρόεδρος του ΣΑΕ Δέσποινα Κουτσούμπα και ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, που ήταν και οι ομιλητές της απογευματινής εκδήλωσης με θέμα «Και μετρό, και αρχαία - Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών της Νέας Παραλίας. Το «παρών» έδωσαν επίσης και οι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Τριανταφυλίδης.

Όλοι και όλες κάλεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην εγκληματήσει εις βάρος της ιστορίας της πόλης, παρά την απόφαση του ΣτΕ, που η περίληψή της δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και επιβεβαίωσε ότι το σώμα των δικαστών είναι βαθιά διχασμένο σ’ αυτή την υπόθεση.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ

Ακέραια η ευθύνη στην κυβέρνηση

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., τόσο με τις δηλώσεις τους από τον σταθμό Βενιζέλου όσο και μιλώντας στην απογευματινή εκδήλωση, ξεκαθάρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. παραμένει σταθερός στην άποψη «και αρχαία, και μετρό» και στηρίζει τη λύση της κατασκευής του σταθμού με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων, την οποία και υλοποιούσε ως κυβέρνηση. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση, και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι έχει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει ακόμη μετρό και έκαναν σαφές ότι θα στηρίξουν τον αγώνα της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών για τη διάσωση της βυζαντινής Μέσης Οδού.

Ν. Παππάς: Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε μετρό

«Συγκλονιστικό και εντυπωσιακό μνημείο» χαρακτήρισε τη βυζαντινή Μέση Οδό ο Νίκος Παππάς μετά την ξενάγηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στα έγκατα του σταθμού της Βενιζέλου. «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό και εντυπωσιακό μνημείο, πάνω στο οποίο δεν πρέπει να αφήσουμε να ασκηθεί μια νέου τύπου βαρβαρότητα» τόνισε και υπογράμμισε ότι εάν εφαρμοζόταν η δρομολογημένη λύση που υλοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, «θα διασφάλιζε και το μνημείο, και τη λειτουργία του μετρό αυτή τη στιγμή που μιλάμε». «Ο σχεδιασμός ήταν από το τέλος του 2020 να λειτουργήσει η βασική γραμμή με όλους τους άλλους σταθμούς πλην της Βενιζέλου. Ο λόγος για τον οποίο οι Θεσσαλονικείς αυτή τη στιγμή δεν έχουν μετρό σε λειτουργία είναι επειδή ξύπνησε μια ωραία πρωία ο κ. Μητσοτάκης και, αγκαζέ με τον κ. Καραμανλή, άλλαξαν τον ήδη υλοποιούμενο σχεδιασμό» εξήγησε, για να προσθέσει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα είναι στο πλευρό της κοινωνίας των πολιτών, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και επικουρικά στα αιτήματα της επιστημονικής κοινότητας και των ζωντανών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης που αξιώνουν και τον σεβασμό στην ιστορική κληρονομία και την ταχεία υλοποίηση του έργου». «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η μόνη βεβαιότητα που υπάρχει είναι η έγερση οικονομικών αξιώσεων εκ μέρους τού αναδόχου λόγω των καθυστερήσεων» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ

Κινδυνεύει μια από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Το να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις οι επιστήμονές μας για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων σημαίνει, ότι απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά προσφέρουμε έναν άλλο μεγάλο πολιτισμό. Και αυτό δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να το στερήσει, τονίζει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως «μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στη χώρα τις πολλές τελευταίες δεκαετίες» χαρακτήρισε τις αρχαιότητες της Βενιζέλου η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία ανακάλυψη που δεν δίνει αξία μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Μεγάλοι επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού έχουν ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να διατηρηθούν οι αρχαιότητες κατά χώραν, δηλαδή στον τόπο όπου βρεθήκανε, διότι μόνο έτσι, ως αυθεντικά και ακέραια μνημεία, μπαίνουν ως εξαιρετικά στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO» συνέχισε.

Όπως συμπλήρωσε, για τη Θεσσαλονίκη «είναι η απόδειξη της συνέχειας μίας μεγαλούπολης από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι εκπληκτικό το πώς βλέπουμε τη συνέχεια. Επάνω οι εμπορικοί δρόμοι και από κάτω οι ίδιοι εμπορικοί δρόμοι. Αυτό δεν το έχουμε ούτε καν στην Κωνσταντινούπολη».

Τόνισε, τέλος, ότι σε αυτήν την υπόθεση ίσως το κυριότερο με την κατά χώραν μέθοδο κατασκευής του σταθμού «είναι ότι φτιάχνεις πολιτισμό πάνω στον πολιτισμό».

«Καινοτομία σημαίνει ότι ομιλούν οι πολιτισμοί μεταξύ τους. Το να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις οι επιστήμονές μας -που τις έδωσαν- για να βγάλουν μελέτη για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων σημαίνει ότι απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά προσφέρουμε έναν άλλο μεγάλο πολιτισμό. Και αυτό δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να το στερήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Μυλόπουλος: Δύο κρίσιμα ερωτήματα

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση του ΣτΕ, έθεσε κάποια σημαντικά ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Αφού επισήμανε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι σταματημένο και «αυτήν την πραγματικότητα δεν την αρνείται ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Αττικό Μετρό, ούτε ο δήμαρχος, μιας και επιρρίπτουν την ευθύνη της αδράνειας για το έργο στις προσφυγές που έγιναν στο ΣτΕ», έθεσε την ερώτηση «γιατί, εφόσον οι προσφυγές στο ΣτΕ αφορούσαν μόνο τον σταθμό Βενιζέλου, η κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει τους άλλους σταθμούς του έργου;».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι το ΣτΕ αποφάσισε πως η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν είναι παράνομη λύση. «Αφού, όμως, υπάρχουν δύο νόμιμες, επιστημονικά αναγνωρισμένες και τεχνικά εφικτές λύσεις, η κατά χώραν και η απόσπαση, γιατί η κυβέρνηση επιλέγει αυτήν που καταστρέφει τα αρχαία και εν τέλει είναι ακριβότερη και πιο χρονοβόρα;» ήταν το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL