Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Λήμνος / Συναγερμός για τη βλέννα - Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο νησί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λήμνος / Συναγερμός για τη βλέννα - Κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο νησί

Λήμνος
πηγή limnosnea.gr

Στη Λήμνο μεταβαίνει την Παρασκευή κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος μετά την εμφάνιση βλέννας στις θάλασσες της Λήμνου, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ρύπανση και να προχωρήσει σε δειγματοληψία, που θα σταλεί τον «Δημόκριτο» για ανάλυση. Παράλληλα, έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από ακτές προκειμένου να διαπιστωθεί η ασφάλεια των νερών κολύμβησης. 

Οι τοπικές αρχές διαπίστωσαν διάσπαρτες κηλίδες βλέννας στο θαλάσσιο χώρο βόρεια, ανατολικά και δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.  

Σκοπός των ερευνών των ελέγχων είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσο το ελεγχόμενο φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με το ζήτημα πλαγκτονικής βλέννας που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝ.ΑΛ.Ε. (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

Παράλληλα το Σάββατο θα μεταβούν στην περιοχή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και  να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, τις οποίες θα κάνουν δύτες του Ινστιτούτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο της «θαλάσσιας βλέννας» σε ακτές της Λήμνου εξέφρασαν οι βουλευτές Β. Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Μπουρνούς και Ανδρέας Μιχαηλίδης στον υπουργό Περιβάλλοντος.

Άλλη διάσταση δίνουν στο μεταξύ τοπικά μέσα της Λήμνου, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα φυσικό και ετήσιο, κάθε τέτοια εποχή, φαινόμενο. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πλαγκτόν του βυθού της θάλασσας, που λόγω ζέστης και ήρεμης θάλασσας ανεβαίνει στην επιφάνεια και καταλήγει σε κάποιες ακτές, σε μικρές συμπυκνωμένες κηλίδες. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, θα διαρκέσει όσο ο καιρός είναι χωρίς ανέμους (άπνοια) και με θερμοκρασία καύσωνα.

Μάλιστα σε αυτοψία που πραγματοποίησαν σε παραλίες του νησιού, το μπάνιο γίνεται κανονικά χωρίς να υπάρχου κηλίδες φυτοπλαγκτόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL