Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Λήμνος / Ανησυχία για την εμφάνιση βλέννας – Άγνωστο αν μεταφέρθηκε από τον Μαρμαρά 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λήμνος / Ανησυχία για την εμφάνιση βλέννας – Άγνωστο αν μεταφέρθηκε από τον Μαρμαρά 

Λήμνος βλέννα
(limnosnea.gr)

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους και τους αλιείς της Λήμνου έχει προκαλέσει η εμφάνιση συγκεντρώσεων θαλάσσιας βλέννας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η εμφάνιση αυτή συνδέεται με το φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί στις ακτές του Μαρμαρά και τις τελευταίες μέρες πέρασε στο βόρειο Αιγαίο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην Ίμβρο και στην Τένεδο.

Από νωρίς το πρωί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά και του γ.γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κ. Αραβώση. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, εντός της ημέρας πρόκειται να ακολουθήσει ενημέρωση για το σχέδιο δράσης ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λήμνου, Δημήτρη Μαρινάκη, η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά. «Λαμβάνουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται να ληφθούν, αλλά ας σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί, τις επόμενες μέρες αναμένεται να διαλυθεί. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων που έχουν ληφθεί προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα, αλλά και αν μιλάμε για τη βλέννα από τη θάλασσα του Μαρμαρά ή για άλλο φαινόμενο» σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Μαρινάκης.

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο λιμενάρχης Λήμνου, Γιώργος Αρβανίτης τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε της θερμοκρασίας, το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα. Όπως ο Γ. Αρβανίτης τόνισε, οι ψαράδες είχαν παρατηρήσει και αναφέρει την εμφάνισή του πριν από την αρχή της άνοιξης, πριν τρεις μήνες.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Ζερβάκης, φυσικός ωκεανογράφος στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, υποστήριξε πως τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, παγκοσμίως αλλά και σε ελληνικές παράκτιες περιοχές. Η άμορφη αυτή βλεννώδης μάζα αποτελείται από συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, αλλά και των απεκκρίσεών τους. Ευνοείται ιδιαίτερα από ασθενή θαλάσσια κυκλοφορία και αυξημένες εισροές θρεπτικών ουσιών στο σύστημα, συχνά ανθρωπογενείς.

Για την εμφάνισή του στη θάλασσα του Μαρμαρά εξήγησε ότι οι ακτές της Προποντίδας δέχονται τα πλούσια σε οργανική ύλη νερά της Μαύρης θάλασσας, αλλά και αυξημένα αστικά απόβλητα από την Κωνσταντινούπολη και υπολείμματα λιπασμάτων από τις ακτές. Ο Β. Ζερβάκης επεσήμανε ότι κάποιες ποσότητες της βλέννας αναμενόταν να εμφανιστούν στο Αιγαίο γιατί, όπως σημείωσε, τα επιφανειακά νερά της Μαύρης Θάλασσας καταλήγουν στο Αιγαίο, μεταφέροντας και τις ιδιότητές τους και τις ουσίες και οργανισμούς που τα κατοικούν. 

Έτσι, νομοτελειακά, ποσότητες της βλέννας αυτής θα εμφανιστούν στο Αιγαίο. Μάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 υπάρχουν καταγραφές τέτοιων περιστατικών, με κορύφωση τον Μάρτιο και Απρίλιο σε παράκτιες περιοχές. Κυρίως επηρεάζονται περιοχές που δέχονται νερά της Μαύρης θάλασσας, όπως βγαίνουν από το Στενό των Δαρδανελλίων (Ελλησπόντου), δηλαδή η Σαμοθράκη, οι ανατολικές ακτές της Λήμνου, οι κόλποι των ακτών Θράκης και Μακεδονίας. Ειδικά αυτήν την εποχή τα νερά της Μαύρης θάλασσας διέρχονται από το στενό μεταξύ Λήμνου και Ίμβρου.

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η απλή εμφάνιση τέτοιων περιστατικών κάλυψης παράκτιων περιοχών σε μικρές περιοχές και για σύντομο διάστημα δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Αντίθετα, η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ή της έντασης τέτοιων φαινομένων είναι ανησυχητική, γιατί αφενός επηρεάζει την δυνατότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος να «αναπνέει», αφετέρου γιατί είναι δείκτης σημαντικής ανθρωπογενούς παρέμβασης. Ιδιαίτερα η παγκόσμια θέρμανση αναμένεται να επιτείνει τέτοια επεισόδια.

Ενημέρωση για το φαινόμενο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο της «θαλάσσιας βλέννας» σε ακτές της Λήμνου εξέφρασαν οι βουλευτές Β. Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Μπουρνούς και Ανδρέας Μιχαηλίδης στον υπουργό Περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή τους επιστολή ζητούν από τον υπουργό Κ. Σκρέκα  ενημέρωση για το φαινόμενο, αλλά και για το κατά πόσον το υπουργείο παρακολουθούσε το φαινόμενο που είχε ήδη εμφανιστεί στη γείτονα χώρα και είχε προνοήσει σχετικά.

Για την ακρίβεια στην επιστολή τους σημειώνουν «ως γνωστόν, το φαινόμενο αυτό είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στη Θάλασσα του Μαρμαρά με δυσμενείς συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και παραγωγικές δραστηριότητες όπως η αλιεία και ο τουρισμός.

Η μετακίνηση δια των θαλασσίων ρευμάτων του φαινομένου αυτού σε ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου δημιουργεί σχετικές ανησυχίες, κύρια εκ των οποίων αφορά τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

Οι δύο βουλευτές ζητούν με την επιστολή τους από τον υπουργό ενημέρωση για το φαινόμενο που εμφανίστηκε στη Λήμνο, για το κατά πόσον το Υπουργείο παρακολουθούσε το φαινόμενο που είχε ήδη εμφανιστεί στη γείτονα χώρα και είχε προνοήσει σχετικά, καθώς και για τις δράσεις που προτίθεται να αναλάβει άμεσα προκειμένου αυτό να αντιμετωπιστεί και να μειωθούν οι συνέπειές του για το θαλάσσιο περιβάλλον και τους κατοίκους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL