Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Εμβόλιο AstraZeneca / Καλά κρατεί το αλαλούμ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβόλιο AstraZeneca / Καλά κρατεί το αλαλούμ

ΕΜΒΟΛΙΟ

Σε ένα συμφωνούν υγειονομικοί και άλλοι επιστήμονες, ότι τα απαράδεκτα κυβερνητικά «παιχνίδια» και οι χειρισμοί που έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι στον να χτιστεί επαρκές τοίχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανδρών και γυναικών κάτω των 60 ετών, που έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, σκέφτεται σοβαρά αν θα κάνει δεύτερη δόση είτε με το συγκεκριμένο εμβόλιο είτε με κάποιο άλλο.

Λοιμωξιολόγοι και υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού από την πρώτη γραμμή κρούουν τον κώδωνα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα πρέπει να ενταθεί προκειμένου να μην έχουμε ένα τέταρτο «φονικό» κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Ν. Καπράβελος, μιλώντας χθες σε μέσα ενημέρωσης, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών και υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί σε όσους / όσες έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca και είναι κάτω από 60 ετών, η δυνατότητα να εμβολιαστούν με όποιο άλλο εμβόλιο επιθυμούν, εφόσον δεν πείθονται να κάνουν τη δεύτερη δόση AstraZeneca».

Διχάζει η μείξη εμβολίων

«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα.  Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γ. Παυλάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Κατά την άποψή του όσοι έκαναν την πρώτη δόση AstraZeneca δεν θα πρέπει να φοβούνται για τυχόν σοβαρές παρενέργειες από την δεύτερη δόση.

«Η δεύτερη είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι επίσης ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά, ενώ για όσους / όσες δεν πείθονται μετά και τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολισμών υποστήριξε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία, δηλαδή να διαλέξουν ένα άλλο εμβόλιο.

Σημείωσε ότι μελέτες στη Βρετανία δείχνουν ότι η μείξη εμβολίων είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ως προς το τελευταίο φαίνεται να διαφωνεί η Αθηνά Λινού, που και χθες επανέλαβε «δεν ξέρουμε ακόμη πως επιδρά η μίξη εμβολίων» και συνέστησε σε όσους / όσες έκαναν την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνουν τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση και πήγαν καλά, θα έχουν πρόβλημα» τόνισε.

Αργή αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ οι μετρήσεις που γίνονται από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στα λύματα της ΕΥΑΘ δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται στην «πράσινη ζώνη». Ωστόσο το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι οφείλεται πιθανόν στο ότι η διασπορά του SARS-CoV-2 γίνεται σε νεότερες ηλικίες που δεν νοσούν.

«Η υπάρχουσα διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν είναι αμελητέα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας» σχολίασε μέλος της επιστημονικής ομάδας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL