Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Self test / Οι φαρμακοποιοί «τρολάρουν» τον Σκέρτσο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Self test / Οι φαρμακοποιοί «τρολάρουν» τον Σκέρτσο

ΤΕΣΤ

Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η δωρεάν διανομή self tests σε εργαζόμενους, αλλά και σε μαθητές της Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Συλλόγου Φαρμακοποιών της πόλης να σταματήσουν τη διάθεσή τους ως αντίδραση στις δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι μετά τις 19 Ιουνίου τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό θα διανέμονται από άλλα «κανάλια».

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε ανακοινωθεί το πώς θα αντιμετωπιστεί το όλο θέμα ώστε τη Δευτέρα οι υπόχρεοι/ες σε self tests (μαθητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι) να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τα προμηθευτούν. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, πάντως, δεν σκοπεύουν να συνεχίσουν τη διανομή, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα αποφασίσουν την οριστική στάση τους στη γενική συνέλευση. Προϋπόθεση ωστόσο για να αλλάξουν την απόφασή τους είναι ο Άκης Σκέρτσος να «διορθώσει τη δήλωσή του».

Αυτό τόνισαν και σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας ξεκάθαρο ότι οι φαρμακοποιοί ένιωσαν ιδιαίτερα θιγμένοι και ότι η άμεση αναστολή της διανομής των δωρεάν selft tests στους δικαιούχους είναι για τους ίδιους θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού. «Ανοίγουμε τον δρόμο για να το κάνει ο κ. Σκέρτσος από σήμερα. Δεν μπορεί να μας χρησιμοποιεί και μετά να μας πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Αν έχει κανάλια διανομής, ας το κάνει. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα ανεχτούμε εκβιασμό και απειλές τέτοιου είδους» υπογράμμισε ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης. Επισήμανε επίσης ότι τα selft tests είναι «τεχνολογικά προϊόντα. Η αποκλειστική διάθεσή τους ως τέτοιων προϊόντων είναι μέσα από τα φαρμακεία» και ότι «δυστυχώς φτάνουμε σε αυτό το σημείο γιατί άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον υγειονομικό χώρο, αλλά έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο κομμάτι της οικονομίας, εμπλέκονται».

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της χαρακτηρίζοντας «εκβιασμό» την απόφαση του ΦΣΘ να αναστείλει άμεσα τη διανομή των δωρεάν self tests.

Ξανθός: Συνταγογράφηση μοριακών και rapid tests

Σχολιάζοντας το νέο «μπάχαλο» που δημιούργησε η κυβέρνηση με τη διανομή των self tests, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αξιοπιστία τους και την υποδήλωση των θετικών αποτελεσμάτων, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Ανδρέας Ξανθός τόνισε: «Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών επιστημόνων δημόσιας Υγείας για συνταγογράφηση των μοριακών και των rapid tests με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια για διενέργειά τους από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και πλήρη αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ είναι η μόνη ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης και καταγραφής κρουσμάτων με SARS-CoV-2 σε αυτή τη φάση. Ειδικά μετά το διαχειριστικό αδιέξοδο στη διάθεση των self tests, είναι η μόνη λύση».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL