Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σήφης Βαλυράκης / Ραγδαίες εξελίξεις - Μάρτυρες μιλούν για εμπλοκή αλιευτικού στο δυστύχημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήφης Βαλυράκης / Ραγδαίες εξελίξεις - Μάρτυρες μιλούν για εμπλοκή αλιευτικού στο δυστύχημα

Σήφης Βαλυράκης
(ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Συνεχίζεται το θρίλερ στην υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειάς του, Γιώργο Σπύρου υπάρχουν μάρτυρες που είδαν το περιστατικό και κάνουν λόγο για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους, με τους επιβαίνοντες του οποίου είχε μάλιστα λεκτική αντιπαράθεση ο 77χρονος πριν πέσει στο νερό.

«Ενώ επέβαινε στο μικρό του φουσκωτό, συναντήθηκε με αλιευτικό σκάφος, μήκους περίπου 8 μέτρων, λευκού χρώματος, το πλήρωμα του οποίου άσκησε λεκτική βία και προχώρησε σε επιθετική συμπεριφορά, κάνοντας κύκλους γύρω από το σκάφος του κ. Βαλυράκη, προκαλώντας μεγάλο κυματισμό, κοντά στο Νησί των Ονείρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του στο νερό και την κατάληξη του σκάφους στα βράχια, ακυβέρνητο» ανέφερε ο Γ. Σπύρου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 περιγράφοντας μαρτυρίες που όπως είπε του μεταφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας Βαλυράκη, αυτές δεν είναι εικασίες, ο άνθρωπος που τα αναφέρει κατέθεσε στις Αρχές. «Προσήλθε και σε μένα και μου είπε λεπτομέρειες για όσα είδε. Δεν υπάρχει μόνο ένας αυτόπτης που κατέθεσε λεπτομερώς, αλλά υπάρχουν κι άλλοι μάρτυρες που είδαν το ίδιο περιστατικό από πιο μακριά», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Γ. Σπύρου έκανε έκκληση στον δράστη να εμφανιστεί από μόνος του στις Αρχές, απαλύνοντας παράλληλα και τον πόνο της οικογένειας. Εκτίμησε δε ότι δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το εν λόγω αλιευτικό. «Υπάρχουν πολύ λίγα αλιευτικά με αυτό το μήκος, ξέρω πού ελλιμενίζονται, ξέρω την ώρα του συμβάντος, υπάρχουν θεάσεις που συλλέγονται. Δεν θα αργήσει πολύ να εντοπιστεί το αλιευτικό. Είναι θέμα χρόνου» τόνισε.

Εξάλλου, ο δικηγόρος εκτίμησε ότι είναι απίθανο ο Σήφης Βαλυράκης να χτυπήθηκε από τη δική του προπέλα γιατί καθόταν – όπως είπε – στο μπαλόνι, άρα έπεσε στο πλάι. «Αυτό θα πιστοποιηθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Θα ταυτοποιηθεί και το είδος της προπέλας. Άλλωστε, για αυτό αναβλήθηκε και η κηδεία του». Όσο για τα κίνητρα του δράστη, υποστήριξε ότι πιθανόν να έχει να κάνει με την επαγγελματική του στάση και την ιδιοκτησιακή του αντίληψη για τη θάλασσα, που προκαλεί εχθρική στάση για τους μη επαγγελματίες ψαράδες.

«Είδα το φουσκωτό να κάνει στροφές ακυβέρνητο»

Την ίδια ώρα, άλλος αυτόπτης μάρτυρας μίλησε επώνυμα στο ΜΕGA και υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είδε άλλο σκάφος κοντά στο φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη. 

«Ήταν Κυριακή μεσημέρι ώρα 1:15» περιέγραψε ο Αντώνης Παντελής, κάτοικος Ερέτριας. «Περπατούσα τον παραλιακό δρόμο. Βλέπω ένα σκάφος που κινούνταν στον κάβο, με μεσαία ταχύτητα και έκανε γύρους μόνο του. Δεν είδα άλλα σκάφος να είναι κοντά του. Δεν είδα άλλο σκάφος να περνάει από το σημείο που ήταν ο Σήφης Βαλυράκης. Είδα μόνο το φουσκωτό του» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν τα σκάφη κάνουν με αυτό τον τρόπο περιστροφές είναι ακυβέρνητα. Σημείωσε ακόμη ότι δεν είδε άλλο καΐκι κοντά στο φουσκωτό του πρώην υπουργού. «Λένε ότι είδαν ένα καΐκι. Σαν Αντώνης δεν είδα κάτι» πρόσθεσε.

Για ένα σκάφος που περιστρεφόταν ακυβέρνητο έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Βαγγέλης Γκάγκαρης, πρόεδρος Διασωστικής Ομάδας της περιοχής, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό του Σήφη Βαλυράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, απέστειλε επιστολή χθες στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, στην οποία καταγγέλλει ότι υπήρξε εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού στο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει έτσι τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία, ζητώντας του να ενεργήσει άμεσα ώστε να επισπευστούν οι έρευνες.

Παράλληλα, η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει πως η αιτία του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη είναι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα και στο λαιμό. Ο ιατροδικαστής δήλωσε ότι οι κακώσεις αυτές προκλήθηκαν από θλον και τέμνον όργανο. Ένα τέτοιο είναι η προπέλα του σκάφους και επειδή το γεγονός αυτό συνέβη μέσα στη θάλασσα, συνεπακόλουθό του ήταν ο πνιγμός, όπως είπε. Ο ιατροδικαστής δεν διαπίστωσε ο Σήφης Βαλυράκης να είχε υποστεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα, ούτε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL