Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σοφία Μπεκατώρου / Στον εισαγγελέα σήμερα η Ολυμπιονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σοφία Μπεκατώρου / Στον εισαγγελέα σήμερα η Ολυμπιονίκης

Η Σοφία Μπεκατώρου
(EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ)

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνουν πλέον οι καταγγελίες της χρυσής ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, που σήμερα το πρωί αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Νίκο Στεφανάτο μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Παρότι το αδίκημα που καταγγέλλει η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας έχει πλέον παραγραφεί, αφού φέρεται να διαπράχθηκε το 1998, η εισαγγελική παρέμβαση ενδεχομένως να οδηγήσει σε άλλες ουσιαστικές αποκαλύψεις.  Άλλωστε και η ίδια η Σοφία Μπεκατώρου με δήλωσή της τόνισε ότι θα συνταχθεί με τους συναθλητές και τις συναθλήτριές της, καθώς η δική της οδυνηρή περιπέτεια «είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά την κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα την παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Εξάλλου, με εγκύκλιο τριών σελίδων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας ζητάει την επαγρύπνηση των Εισαγγελιών αναφορικά με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

Στόχος, όπως εξηγεί, είναι «η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί σε καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός και στη συνέχεια η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων».

Στεφανίδη: Παράδειγμα η Σοφία

Σε νέα της συνέντευξη η Σοφία Μπεκατώρου εξήγησε για ακόμη μια φορά γιατί δεν μίλησε νωρίτερα: «Δεν μπορούσα να το πω νωρίτερα. Είναι τέτοιες οι καταστάσεις, που το κλίμα δεν ευνοεί να μιλήσει κανένας. Χρειάζεται πολύς καιρός για να μπορέσει κάποιος να ζήσει μ’ αυτό και να το πει δημοσίως.  Έχω συζητήσει με τα παιδιά μου. Τους έχω εξηγήσει τι γίνεται κι αυτό ήταν μια αφορμή για εμένα να μιλήσω για το θέμα της σεξουαλικότητας, αλλά και της βίας. Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε και να σεβόμαστε τα δικαιώματα του άλλου» σημείωσε.

Παράλληλα, όλο και πληθαίνουν οι φωνές στήριξης στην ίδια από αθλητές και αθλήτριες. Με δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη τόνισε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Σοφία για το θάρρος της να μοιραστεί κάτι το τόσο προσωπικό και είναι ευχή μου η Σοφία να γίνει παράδειγμα για όλα τα κορίτσια και για όλες τις αθλήτριες και όλους τους αθλητές που έχουν πέσει θύμα οποιασδήποτε κακοποίησης. Δεν είναι ντροπή και θα πρέπει να το μοιραστούν για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να τιμωρηθούν όσοι ασκούν τέτοιου είδους βία».

Αναστολή χρηματοδότησης από Αυγενάκη

Έστω και με καθυστέρηση, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αναστέλλει οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία «έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης και του αθλητισμού, αλλά και των υπηρεσιών της ΓΓΑ σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων ολυμπιονικών και πρωταθλητών για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας» όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΑ.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος στην ΕΙΟ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και των διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας.

Μικροπολιτική και εργαλειοποίηση από τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Νέα Δημοκρατία σπεύδει προκλητικά να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις εξαιρετικά σημαντικές αποκαλύψεις των αθλητών/τριών και να εργαλειοποιήσει τους ίδιους και τις ίδιες χρησιμοποιώντας την υπόθεση Μπεκατώρου ώστε να δικαιολογήσει τις προσπάθειές της να παρέμβει και να ελέγξει τις ομοσπονδίες, όπως εύλογα διαπιστώνει κανείς από χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL