Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
3 °C
1.0°C4.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
0 °C
-3.3°C1.1°C
2 BF 22%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
-2.2°C6.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
5 °C
4.4°C5.0°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
-1 °C
-1.7°C-1.0°C
2 BF 80%
Νίκη Κεραμέως / Έχει αυτιά μόνο για γονείς ιδιωτικών σχολείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκη Κεραμέως / Έχει αυτιά μόνο για γονείς ιδιωτικών σχολείων

ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Πριν από μια εβδομάδα η Νίκη Κεραμέως συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με γονείς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία. Την διαδικτυακή συνάντηση κάλυψε δημοσιογραφικά η ιστοσελίδα mononews.gr, ωστόσο το εν λόγω ρεπορτάζ εξαφανίστηκε την επόμενη μέρα. Ωστόσο βρίσκεται αποθηκευμένη σε αυτό το σύνδεσμο.

Την συζήτηση διοργάνωσαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «οι επιστήθιες φίλες της υπουργού από τα σχολικά χρόνια, Μυρτώ Αναστασοπούλου και Αλεξία Βερνίκου με ειδική πρόσκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς». Όπως ανέφερε η συντάκτρια, η υπουργός «βρισκόταν σε milieu φιλικό και a priori θετικά προσκείμενο απέναντί της (οι περισσότεροι γονείς προέρχονταν από τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα αλλά όχι όλοι)», ενώ συμμετείχε και «ο πρώην πρόεδρος στο ΔΣ του Κολλεγίου Αθηνών, Αλέξανδρος Σαμαράς. Ο ίδιος που έδωσε και το πτυχίο στη Νίκη…».

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους συγκεκριμένους γονείς, λίγες ώρες αφότου είχε συμμετάσχει σε πολύωρη σύσκεψη με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων. Αίσθηση φαίνεται να προκάλεσ ερώτηση γονέα για το «αν γίνεται να πραγματοποιηθούν pcr τεστ στα παιδιά που θα επιστρέψουν στα σχολεία -και αν ναι, τόσο πόσο συχνά. Η ανησυχία πιο πολύ εστίαζε στους γονείς των ιδιωτικών και διεθνών σχολείων (Campion) που συγχρωτίζονται χωρίς απαραιτήτως να προσέχουν ή/και ταξιδεύουν για δουλειά ή αναψυχή (η ερώτηση άφηνε σαφείς αιχμές στα πρόσφατα φαινόμενα Ντουμπάι…)».

Η Νίκη Κεραμέως ενημέρωσε μάλιστα τους γονείς για υπουργικές αποφάσεις που δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί και αφορούν κυρίως όσους έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν σπουδές των παιδιών τους στο εξωτερικό. «Βγαίνει τώρα μια υπουργική απόφαση τις επόμενες ώρες που προβλέπει τη δυνατότητα να δώσει κανείς τις εξετάσεις –GCE, A Levels. Πήραμε το πράσινο φως από τους ειδικούς ώστε τα παιδιά αυτά που σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι για ξένα πανεπιστήμια του χρόνου, να μη στερηθούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις» φέρεται να είπε.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη συζήτηση και οι αναφορές στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ιδιωτικά σχολεία. «Δεν υπήρχε η ελευθερία ένα σχολείο να διαχειριστεί το προσωπικό του όπως κρίνει. Πώς σε κάθε επιχείρηση αξιολογείς το προσωπικό σου (…). Αλλιώς υιοθετείς τη μονιμότητα στο ιδιωτικό σχολείο. Τέτοιες βασικές αλλαγές κάναμε σε ένα πλαίσιο το οποίο ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας (…) Οφείλουμε να τις κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε με θέρμη την αυτονόμηση των ιδιωτικών σχολείων από τις κεντρικές εκπαιδευτικές πολιτικές. Είπε χαρακτηριστικά: «Το καθεστώς το οποίο ίσχυε ήταν σοκαριστικό. Για να ορίσει ένα ιδιωτικό σχολείο ένα διευθυντή έπρεπε να περάσει από συνδικαλιστές του δημοσίου. Για να σας πω ένα απλό παράδειγμα που θεωρώ εξωφρενικό. Προφανώς το ιδιωτικό σχολείο πρέπει να συμμορφώνεται απόλυτα με το νόμο αλλά άλλο να περιορίζεις υπέρμετρα τη δράση του σε σχέση με τους μαθητές και τους γονείς. Ο νόμος πλαίσιο υπηρετεί δύο βασικές αξίες: Η πολιτεία έχει την εποπτεία συνολικά του εκπαιδευτικού συστήματος (…). Από εκεί και πέρα οφείλουμε να δώσουμε βαθμούς ελευθερίας στα σχολεία για να αναπτύξουν τη δράση τους (…). Α δεν την έχει, πέφτει σε μια παγίδα, όλα ίσα και όμοια. Αυτό που προβλέπει το σύνταγμα είναι ο γονέας να έχει το δικαίωμα επιλογής (…). Αν δεν δίνεις τη δυνατότητα διαφοροποίησης, είναι σαν να μην δίνεις το δικαίωμα της επιλογής. Άρα για αυτό κάναμε ρηξικέλευθη τομή».

Έκανε δε και τις αναμενόμενες αναφορές σε ενέργειες της κυβέρνησης για την προώθηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ωστόσο φάνηκε να είναι δυσαρεστημένη με το γεγονός πως δεν αναθεωρήθηκε το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Η Νέα Δημοκρατία είχε τότε καταθέσει πρόταση για να σπάσει το μονοπώλιο και να υπάρξει η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά δεν εγκρίθηκε» είπε η Νίκη Κεραμέως. «Χάσαμε ένα παράθυρο μέχρι την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση» συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL