Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C20.7°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C20.7°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.9°C22.1°C
4 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C20.4°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C17.3°C
0 BF 67%
Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστυνομία στα Πανεπιστήμια / Καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια

Eurokinissi

Συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου ξεκίνησε η πρωτοβουλία ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία στη secure.avaaz.org.

Όπως σημειώνει, η ύπαρξη αστυνομικού σώματος μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έμπνευση χουντικής κοπής και κατάφωρη καταπάτηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται ο έλεγχος της παραγόμενης γνώσης, η ανακατεύθυνση της έρευνας και η περιστολή της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης.

Επισημαίνει ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς επιτήρησης, και μόνοι αρμόδιοι για να καθορίσουν το περιεχόμενο της γνώσεις, τον τρόπο μετάδoσης της και να διαμορφώσουν την προσωπικότητα των μελλοντικών επιστημόνων - εργαζομένων, είναι το Πανεπιστήμιο ως θεσμός και οι φορείς του.

Οπως αναφέρει το κείμενο της πρωτοβουλίας ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Από τις επιθέσεις σε σινεμά και πλατείες, μέχρι την ακραία βία στις διαδηλώσεις και την εισβολή της αστυνομίας σε πανεπιστημιακό χώρο, η αστυνομοκρατία έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε κονδύλι ύψους 30.000.000 ‎ευρώ για την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και την πρόσληψη 1000 αστυνομικών με σκοπό να στελεχώσουν το νέο σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. ‎

Παράλληλα τονίζει ότι την ίδια στιγμή  φοιτητές/τριες δεν έχουν λάβει ακόμη τα συγγράμματα, δεν έχουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση, πληρώνουν από την τσέπη τους δυσθεώρητα χρηματικά ποσά για να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες τους, ενώ όσοι διαμένουν στις εστίες απειλούνται με έξωση.

Με τη συλλογή υπογραφών ζητά την άμεση απόσυρση των κυβερνητικών σχεδίων για πανεπιστημιακή αστυνομία, διεκδικώντας ταυτόχρονα το κονδύλι των 30 εκ. ευρώ να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL