Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.4°C19.3°C
4 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.3°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.1°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
4 BF 32%
Κορωνοϊός / Δεκάδες στρατιώτες θετικοί σε ένα μόνο στρατόπεδο στα Ιωάννινα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Δεκάδες στρατιώτες θετικοί σε ένα μόνο στρατόπεδο στα Ιωάννινα

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΑΣΚΑ ΠΙΞΕΛΑΡΙΣΜΑ
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Η πληροφορία, που μετέδωσαν αρχικά τοπικά ΜΜΕ και σήμερα αναπαράγουν πανελλήνιας απήχησης ΜΜΕ, θέλει το συγκεκριμένο στρατόπεδο να είναι το «Υπτγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου» στην πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Εκεί κατά τις πηγές αυτές έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό 31 στρατιώτες μετά την πραγματοποίηση μοριακών τεστ από την αρμόδια 6η ΔΥΠΕ. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα θέλουν επί ημέρες να υπήρχε μεταξύ των στρατιωτών η αίσθηση ότι υπάρχει μεταξύ τους κάποιου είδους ασθένεια, χωρίς να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Το τοπικό epiruspost επικαλούμενο δικές του πηγές αναφέρει ότι ο κορωνοϊός «είχε χτυπήσει εδώ και μερικές μέρες το στρατόπεδο χωρίς ωστόσο έγκαιρα να κινηθούν οι διαδικασίες για διενέργεια τεστ και έλεγχο των στρατιωτών». Τελικά, πραγματοποιήθηκαν κατά την ίδια πηγή την Πέμπτη 250 rapid test από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 24 βρέθηκαν θετικά, ενώ σε άλλους 7 στρατιώτες που είχαν ύποπτα συμπτώματα έγινε μοριακός έλεγχος στο νοσοκομείο της πόλης και βρέθηκαν επίσης θετικοί.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής η Περιφέρεια Ηπείρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το βράδυ της Τρίτης διαγνώστηκε θετικός στον ιό πολίτης που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Το πρωί της επόμενης ημέρας, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου άρχισε η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του. Ο περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τη Διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας και την πολιτική ηγεσία που εμπλέκεται στη διαχείριση της πανδημίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί άδεια διενέργειας ελέγχων από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και η 6η ΥΠΕ.

Χθες, Πέμπτη, διενεργήθηκαν rapid tests, από τα οποία προέκυψαν 19 θετικά δείγματα -τα οποία επιβεβαιώθηκαν και με μοριακό έλεγχο- ενώ άλλα 6 θετικά προέκυψαν από άλλους μοριακούς ελέγχους. Οι προσβληθέντες έχουν ήπια, μέχρι τώρα, συμπτώματα. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ήδη τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος σε συνεργασία με τις στρατιωτικές Αρχές. Οι έλεγχοι των κλιμακίων του ΕΟΔΥ θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει άριστη συνεργασία με τη Διοίκηση της 8ης Μ/Π ΤΑΞ και του Στρατοπέδου «Κατσιμήτρου», τόσο για τη διενέργεια των ελέγχων όσο και για την αντιμετώπιση τυχόν άλλων ζητημάτων που προκύψουν».

Όπως είναι προφανές, η ύπαρξη δεκάδων κρουσμάτων σε ένα στρατόπεδο που βρίσκεται σε πόλη των άνω των 100.000 κατοίκων, έχει πολλαπλασιάσει την ήδη μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό των Ιωαννίνων.

Ακόμη περισσότερο, καθώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο περιλαμβάνεται μεταξύ των 23 Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) ανά την Ελλάδα, που αντικατέστησαν το 2018 τα κέντρα νεοσυλλέκτων. Πλέον, οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάζονται κατ' ευθείαν στα ΣΥΠΟ. Υπενθυμίζεται ότι διενεργείται rapid test σε κάθε νέο που παρουσιάζεται για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία, ωστόσο φαίνεται ότι το μέτρο δεν ήταν αρκετό για να εμποδίζει την είσοδο του κορωνοϊού στα στρατόπεδα της χώρας.

Τα 23 ΣΥΠΟ στα οποία κατευθύνθηκαν νεοσύλλεκτοι της ΣΤ' ΕΣΣΟ στις αρχές του μήνα είναι τα παρακάτω:

Στρατόπεδο ΕΠΧΟΥ ΘΩΜΑ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ  Δρυμός Θεσσαλονίκης
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ Θήβα Βοιωτίας
Στρατόπεδο ΥΠΙΑΤΡΟΥ ΚΩΝ.ΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ Πετροχώρι Ξάνθης
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ Κομοτηνή
Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΗΛΙΔΩΝΗ Σουφλί
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΓΙΑΤΖΗ Αλεξ/πολη, Καβυσός Έβρου
Στρατόπεδο ΣΧΗ ΙΩΑΝΟΝΟΥ ΘΕΙΔΩΡΑΚΗ Λαγός Διδυμοτείχου
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΕΜΜ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ Ρέθυμνο
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΕΛΟΥΜΠΑΣΗ Άνω Καλαμώνας, Ρόδος
Στρατόπεδο ΑΝΘΛΓΟΥ ΧΑΡΑΛ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Αφάνοτυ, Ρόδος
Στρατόπεδο ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΤΗ Ηραίο, Σάμος
Στρατόπεδο ΚΩΝ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΙΑ’ Λινοτόπι, Κως
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΛΑ Λιβαδοχώρι, Λήμνος
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Χίος
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΚΡΗ Μυτιλήνη
Στρατόπεδο ΣΤΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Λάρισα
Στρατόπεδο ΙΛΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ Σέρρες
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ Ιωάννινα
Στρατόπεδο ΛΓΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Γρεβενά
Στρατόπεδο ΥΠΛΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΩΚΟΥ Νέα Σάντα, Κιλκίς
Στρατόπεδο ΕΦ. ΑΝΘΛΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ Λιτόχωρο Πιερίας
Στρατόπεδο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – ΣΧΗ ΚΩΝ. ΤΣΑΚΑΛΟΥ Λαμία
Στρατόπεδο ΥΠΤΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΑΡΡΟΥ (2) Θήβα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL