Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Frontex / Εσωτερική έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Frontex / Εσωτερική έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

Πρόσφυγες βάρκα
(EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στη διενέργεια εσωτερικής έρευνας μετά τις σοβαρές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, που συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναγκάζεται να προχωρήσει η Frontex. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ανακοίνωσε σήμερα ότι ερευνά περιστατικά που αναφέρονται στον Τύπο και τον ρόλο που φέρονται να διαδραματίζουν υπάλληλοί του, σπεύδοντας πάντως να προκαταλάβει ότι «προς το παρόν δεν έχουν προκύψει έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίξουν καταγγελίες παραβίασης του κώδικα λειτουργίας του από μέλη του στο πεδίο».

«Σε επαφές και συζητήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιοχάνσον την ενημέρωσα ότι εξετάζουμε τις καταγγελίες από διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δραστηριότητά μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκερί. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και να μην ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας », υποστηρίζει.

Ο Φ. Λεγκερί αναφέρει ακόμη ότι η Frontex παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα «συμφώνως προς την αποστολή μας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου».

Νωρίτερα φέτος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, ο επικεφαλής της Frontex είχε ζητήσει στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Δεν βρήκαν καμία απόδειξη παράνομων πράξεων στο ένα περιστατικό και εξακολουθούν να εξετάζουν το άλλο» υποστηρίζει. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι σύμφωνα με την εντολή της, η Frontex δεν έχει την εξουσία να ερευνά και πρέπει να βασίζεται στα ίδια τα κράτη μέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL