Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.2°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C20.0°C
5 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.6°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.7°C18.9°C
3 BF 45%
Κορωνοϊός / Το στοίχημα είναι αν θα αντέξει το σύστημα υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Το στοίχημα είναι αν θα αντέξει το σύστημα υγείας

Κορωνοϊός Covid νοσοκομείο μάσκα
(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, με τους επιστήμονες να εκφράζουν καθημερινά την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα συνεχίσει να αντέχει το σύστημα υγείας. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία καθώς και εκείνος των διασωληνωμένων προβληματίζουν ιδιαίτερα, ενώ καθόλου καθησυχαστική δεν είναι η χθεσινή φαινομενική μείωση των κρουσμάτων στα 715, καθώς αποδίδεται στο ότι έγιναν πολύ λιγότερα τεστ – περί τα 14.000 – από τον μέσο όρο των 20.000 την περασμένη εβδομάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σύμφωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου συζητείται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο ενός γενικού  lockdown, αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 2.000 την ημέρα. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν θέσει ως ημερομηνία-ορόσημο την 9η Νοεμβρίου για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των τελευταίων περιοριστικών μέτρων – νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, γενικευμένη χρήση μάσκας.

Στην Αττική είναι ήδη καλυμμένο το 70-75% των ΜΕΘ, υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο OPEN TV. Η ίδια ανέφερε ότι ακόμη η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ΕΣΥ από τις 20 Νοεμβρίου, όταν θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι διάφορες ιώσεις.

Μεγάλη η διασπορά του ιού

Προβληματισμένος για την πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίστηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως είπε, οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000, ενώ στα Ιωάννινα υπάρχει πίεση και στις κλινικές Covid.

Ο Χαρ. Γώγος έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού, μεγαλύτερη από ό,τι τον Μάρτιο, ενώ υποστήριξε ότι «η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων». Αναφέρθηκε παράλληλα και στις εγκρίσεις για τα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι τέλη Δεκεμβρίου πιθανότατα να υπάρχουν οι εγκρίσεις μερικών από τις πλατφόρμες εμβολίων και αρχικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος περίπου για να υπάρξει μια συνολική ανοσία, πράγμα που σημαίνει ότι μέτρα δημόσιας υγείας θα έχουμε και το 2021.

Από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει το επίπεδο επικινδυνότητας

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, βλέπουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, βλέπουμε περιοχές να πρασινίζουν, να κιτρινίζουν και να γίνονται πορτοκαλί, μέσα σε μέρες. Αυτό υποδηλώνει τη ρευστότητα της κατάστασης και την ευκολία με την οποία η επιδημία εξαπλώνεται» υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr. Όπως τόνισε, το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα καθώς υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων σε διάφορες περιοχές. «Πάντα έχουν υπερμεταδότες και χάνεται εύκολα ο έλεγχος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς δε για το αν το δημόσιο σύστημα υγείας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην πρόκληση των άνω των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα, ήταν κατηγορηματικός: «Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει. Σημασία έχει να μην αρρωστήσουμε» υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL