Live τώρα    
Αν. Μέρκελ: Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό υπό τον φόβο κατάρρευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Μέρκελ: Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για το προσφυγικό υπό τον φόβο κατάρρευσης

Την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων, καθώς και ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», υπογραμμίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα της Σαξονίας - Άνχαλτ "Volksstimme", διαπιστώνοντας παράλληλα ότι οι εικόνες από τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ δεν σοκάρουν τους ανθρώπους από το Χαλέπι που προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους.

«Όποιος κλείνει σύνορα, δεν επιτυγχάνει με αυτό τίποτα κατά των αιτίων της προσφυγικής κίνησης. Αντιθέτως, ρισκάρει μακροπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία μας. Πρέπει να βρούμε, ακόμη και αύριο, λογικές λύσεις - και κυρίως λύσεις οι οποίες δεν ορίζουν κάτι μονομερώς, το οποίο μετά πρέπει να υποστούν άλλες χώρες», δηλώνει η καγκελάριος και προσθέτει ότι στόχος της είναι «η εξεύρεση συνολικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες δεν οδηγούν στην επιβάρυνση ενός μεμονωμένου κράτους - μέλους, αλλά στη μείωση του αριθμού των προσφύγων».

Ωστόσο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν αργοπορημένη για καιρό, όπως όμως και άλλες χώρες», καθώς τα hotspots ολοκληρώνονται υπερβολικά αργά, ενώ δεν δημιουργήθηκαν ώς το τέλος του 2015 οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση και η κατανομή των προσφύγων.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Ζάινμπεργκ, που σημείωσε πως πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει ότι η σωστή στρατηγική είναι να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη βάση της καταπολέμησης των αιτίων της προσφυγιάς, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πραγματικά μεγάλη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

"Le Monde": Δεμένες οι τύχες του Τσίπρα και της Μέρκελ

Στο μεταξύ, η εφημερίδα "Le Monde" με άρθρο γνώμης της Σεσίλ Ντικουτριέ αναλύει πως η προσφυγική κρίση έχει συμβάλει ώστε να είναι πλέον «δεμένες οι τύχες» της καγκελαρίου της Γερμανίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα. «Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αστεία εάν δεν ήταν τραγική» λέει η συντάκτης και προσθέτει: «Η προσφυγική κρίση, που η Ευρώπη δεν καταφέρνει να ξεπεράσει δίνοντας την αξιοθρήνητη εικόνα μιας ανήμπορης και τυφλής ηπείρου, πλησίασε δραστικά την Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για την επιτυχία του σχεδίου της στο προσφυγικό η καγκελάριος έχει ανάγκη τον Αλ. Τσίπρα και επίσης «το μέλλον της Μέρκελ εξαρτάται από την ικανότητα του Τσίπρα να επιβάλει την πολύ σκληρή μεταρρύθμιση για τις συντάξεις που απαιτούν οι πιστωτές. Εάν αυτή η μεταρρύθμιση δεν περάσει έως το τέλος της άνοιξης, η Ελλάδα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί σε κατάσταση ημι-χρεοκοπίας. Κάτι τέτοια θα ήταν εφιάλτης για το Βερολίνο: Τι θα πει η καγκελάριος στους βουλευτές του κόμματός της, (...) ότι δεν θα δουν τα χρήματα που τους έπεισε με τόσο κόπο να δανείσουν την Ελλάδα; Ότι απέτυχε διπλά στο μεταναστευτικό και στη διάσωση της Ευρωζώνης; Και από τη δική του πλευρά ο Τσίπρας, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει από το να βασιστεί στη μοναδική σύμμαχο που του έχει απομείνει; (...) Είναι καταδικασμένος να συμβάλει ώστε να πετύχει το σχέδιο Μέρκελ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0