Θεσσαλονίκη: «MS ANGELA MERKEL PLEAS HELP, HELP, HELP, PLEAS». Αυτήν την ανορθόγραφη κραυγή για βοήθεια ανέγραφε ένα αυτοσχέδιο χάρτινο πανό που κρατούσε, το βράδυ της Παρασκευής, μια ομάδα ατόμων από το Ιράν που έχει «εγκλωβιστεί» στην Ειδομένη. Την ίδια έκκληση κάνουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και αφρικανικά κράτη, που ναι μεν οι χώρες τους δεν βρίσκονται επισήμως σε πόλεμο, αλλά -όπως λένε- η ζωή τους κινδυνεύει από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που διαφεντεύουν τα κράτη τους.
Τουλάχιστον 2500 άνθρωποι, που ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς να ταξιδέψουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή της Ειδομένης και ο αριθμός τους αυξανόταν συνεχώς. Δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους για χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού βορρά, όπου έχουν συγγενείς και φίλους και ότι μόνο νεκροί θα εγκαταλείψουν το όνειρό τους. Οι αρχές της ΠΓΔΜ, ωστόσο, αρνούνταν να τους επιτρέψουν τη διέλευση, ακολουθώντας την τακτική της Κροατίας και της Σλοβενίας, και επέτρεπαν την είσοδο σε πρόσφυγες μόνο από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων μας με την ΠΓΔΜ, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ήταν τεταμένη και εθελοντές και μέλη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται προσφέροντας μεγάλη βοήθεια στους πρόσφυγες, φοβούνται ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά.
Στο έδαφος της γειτονικής χώρας έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις και κάθε που ανοίγουν τα σύνορα οι αστυνομικοί φωνάζουν: «Μόνο Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί». Αυτοί περνάνε και ο αριθμός των προσφύγων άλλων εθνοτήτων συνεχώς μεγαλώνει. Οι εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί στην Ειδομένη δεν αρκούν για να θρέψουν, να ντύσουν και να κοιμίσουν τόσο κόσμο. Το κρύο τα βράδια είναι τσουχτερό και κάτι πρέπει να γίνει πριν αρχίσουμε να θρηνούμε θύματα και στη στεριά.
Μαρούλα Πλήκα