Αντιμέτωποι με δακρυγόνα βρέθηκαν χθες γύρω στις 12 το μεσημέρι περίπου 2.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, με τις ελληνικές αρχές αυτή τη φορά να κάνουν χρήση των δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης, όταν επικράτησε ένταση εξαιτίας της πολύωρης αναμονής για να περάσουν τα σύνορα. Η αναμονή οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ σταμάτησε για κάποια ώρα να δέχεται ομάδες προσφύγων, καθώς είχε χαλάσει το τρένο που τους μεταφέρει στη Γευγελή και από εκεί στα σύνορα με τη Σερβία. Η ίδια η αστυνομία δεν παραδέχεται τη χρήση των δακρυγόνων, ωστόσο βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δείχνει πως έχει γίνει χρήση χημικών, ενώ το ίδιο επιβεβαιώνουν και μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρισκόταν στο σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία, χθες υπολογιζόταν ότι πέρασαν περίπου 2.500 - 2.700 πρόσφυγες τα σύνορα σε ομάδες των περίπου 50 προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει στο σημείο από την προηγούμενη εβδομάδα και διευκολύνει την αναμονή, παρέχει νερό και τροφή, όπως και άλλες εθελοντικές οργανώσεις. Χθες το απόγευμα ενδεικτικά περίμεναν 300 μερίδες φαγητού από εθελοντές του Κιλκίς. Όσο για την ένταση του μεσημεριού, έληξε λίγη ώρα αργότερα, χωρίς τραυματισμούς ή περαιτέρω επεισόδια.
Στο μεταξύ, κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού παρέχουν τις υπηρεσίες τους, εκτός από την Ειδομένη, σε Χίο, Σάμο και την Παλαιόχωρα Χανίων.
Δ. Αβραμόπουλος: Το Δουβλίνο ξεπεράστηκε
Στην Κω αναμένεται αυτές τις ημέρες ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος χθες βρέθηκε στο Καλαί και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης για το μεταναστευτικό. Το Σαββατοκύριακο είχε παραστεί και στη Σύνοδο για την Ασφάλεια των τρένων, ενώ σε συνέντευξή του στο Euronews είπε, μεταξύ άλλων, πως «Το Δουβλίνο ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Από την ώρα που έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, είναι φυσιολογικό, και έτσι πρέπει να κάνουμε, όποια σημεία του Δουβλίνου δεν λειτουργούν να αναθεωρηθούν», ενώ πρόσθεσε πως «η Ευρώπη είναι εναντίον κάθε πολιτικής αποκλεισμού. Είμαστε αντίθετοι σε μια Ευρώπη - φρούριο. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης είναι η ζώνη Σένγκεν. Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πολιτών πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί».
«Κανείς δεν φταίει, αλλά και όλοι μαζί έχουν την ευθύνη. Το γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι μία από τις αιτίες που βλέπουμε αυτές τις εικόνες» σχολιάζει ο επίτροπος και αποκαλύπτει: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε 445 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, φτάνει με τη σειρά της η Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουμε συμφωνήσει».
Πώς σκοτώθηκε το προσφυγόπουλο ανοιχτά της Σύμης;
Όμως, εκτός από τις εντάσεις στα σύνορα ή όπου υπάρχει πολυήμερη πια αναμονή για τους πρόσφυγες, το πρωί του Σαββάτου σημαδεύτηκε από τον θάνατο ενός 17χρονου προσφυγόπουλου που επέβαινε σε θαλαμηγό που ερχόταν από την Τουρκία με ακόμη 70 πρόσφυγες και προορισμό τη Σύμη. Οι λιμενικές αρχές έκαναν λόγο σε επίσημη ανακοίνωσή τους -με λάθος στην αναφερόμενη ώρα του συμβάντος- για καταδίωξη και προσπάθεια ακινητοποίησης του σκάφους από λιμενικούς και λετονικό σκάφος της FRONTEX, κατά την οποία "οι διακινητές προσπάθησαν επανειλημμένα να εμβολίσουν το λετονικό καταδιωκτικό σκάφος και να διαφύγουν επιστρέφοντας προς την Τουρκία".
Στην πρώτη ενημέρωση των συντακτών από το Λιμενικό νωρίς το απόγευμα υποστήριζαν πως υπήρξε και θάνατος ενός 17χρονου πρόσφυγα από ασφυξία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βραδινή ανακοίνωση, "ο Τούρκος, κατά δήλωσή του, διακινητής επιτέθηκε και τραυμάτισε στέλεχος της Λιμενικής Αρχής Σύμης, αφαιρώντας του προσωρινά το υπηρεσιακό όπλο. Κατά τη συμπλοκή με τους διακινητές ερρίφθησαν πυρά πυροβόλου όπλου. Στο Κέντρο Υγείας Σύμης, όπως ενημέρωσε προφορικά ο ιατρός τον διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. - ΕΛΑΚΤ Αργυρίου Ιωάννη, ο θάνατος του 17χρονου αλλοδαπού υπηκόου προήλθε πιθανόν από ρίψη βολίδας πυροβόλου όπλου".
Η σορός του 17χρονου διεκομίσθη στη Ρόδο για νεκροψία - νεκροτομή, ενώ, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Α. Αθανασόπουλου, ήδη βρίσκεται στη Σύμη ο περιφερειακός διοικητής Νοτίου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος για να ερευνήσει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες πρόκλησης του περιστατικού.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου αλλά και η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας, που εξέφρασε τη θλίψη του σε δήλωσή του.
Καταγγελία από Μυτιλήνη: Κλέβουν τους πρόσφυγες
Στο μεταξύ, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στη Λέσβο και φτάνουν καθημερινά δεκάδες, ενώ η μεταφορά τους τόσο μέσα στο νησί όσο και προς την ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει προβληματική, όπως περιγράφουν τοπικά μέσα και εθελοντές, με αποτέλεσμα τεράστια ανθρώπινα καραβάνια να προσπαθούν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ εξανεμίζονται και οι δυνατότητες παροχής βοήθειας από αλληλέγγυους, εθελοντές και ΜΚΟ. Επιπλέον, γίνονται πια καταγγελίες και για κλοπές εις βάρος των προσφύγων. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο facebook o Γ. Τυρίκος - Έργας από την "Αγκαλιά" καταγγέλλει πως "δύο τύποι" πήραν Σύρους πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν "και στον δρόμο τους είπαν να κατεβούν γιατί μέχρι εκεί πάνε. Οι πρόσφυγες είχαν βάλει τα πράγματά τους στο πορτ μπαγκάζ. Οι τύποι γκάζωσαν και έφυγαν παίρνοντας μαζί τα πράγματα και 2.500 ευρώ, ό,τι είχαν και δεν είχαν οι πρόσφυγες".
Ο Γ. Μουζάλας στην Κω
«Τo προσφυγικό αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα που απασχολεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση και απαιτεί διαχείριση και όχι διεκπεραίωση, είναι το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νησιά» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση, τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιο Γιαννόπουλο και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σεβαστιανό Μαραγκό.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που έφτασε στο νησί.