Live τώρα    
Συζητήσεις για τηλεοπτική αντιπαράθεση των αρχηγών σε όλα τα κόμματα / Eight (8) για το debate
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζητήσεις για τηλεοπτική αντιπαράθεση των αρχηγών σε όλα τα κόμματα / Eight (8) για το debate

Αυξημένες εμφανίζονται οι πιθανότητες να παρακολουθήσουμε ένα debate πολιτικών αρχηγών σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Το πώς, το πότε, με ποιους όρους, με ποιους αρχηγούς και με ποιους δημοσιογράφους, είναι ακόμα νωρίς να το μάθουμε, όμως το βέβαιο είναι ότι δεν θα προσδιοριστεί από κανέναν δημοσιογράφο και κανένα κανάλι, αλλά από τα κόμματα και τις επικοινωνιακές τους ομάδες.

Πριν καλά - καλά κηρυχθούν οι εκλογές, σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας κάλεσε σε τηλεοπτικό debate τον Αλέξη Τσίπρα. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης ζητούν και, ένα και δύο, και τρία debates χωρίς τον «ξύλινο λόγο» και τους αυστηρούς όρους του παρελθόντος.

* Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε δύο ή και περισσότερες συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, μία πρώτη με όλους μαζί και πιθανόν μία δεύτερη. Επίσης μία ακόμη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

* Ο Στ. Θεοδωράκης προσκάλεσε σε τηλεοπτικό διάλογο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Β. Μεϊμαράκη, απορρίπτοντας ένα debate 7 ή 8 πολιτικών αρχηγών με «ξύλινη γλώσσα και προκάτ απαντήσεις». Ως δημοσιογράφος ο ίδιος είχε συμμετάσχει στο debate του 2005, με τους Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Αλ. Παπαρήγα, Ν. Κωνσταντόπουλο στην πλευρά των αρχηγών.

* Θετικός και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλεί τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτική αντιπαράθεση και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς «σε έναν ανοιχτό, δημοκρατικό, ισότιμο και διαφανή διάλογο των πολιτικών αρχηγών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βασιστεί σε βαρετούς μονολόγους».

Το θέμα των τηλεοπτικών διαλόγων μεταξύ αρχηγών κομμάτων συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα και από το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είναι ανοιχτός και ακούει όλες τις προτάσεις, καθώς εκτιμά ότι ο διάλογος βοηθάει στην αποσαφήνιση των απόψεων, την ανάδειξη των διαφορών και εν τέλει στη Δημοκρατία, καθώς οι πολίτες μπορούν, μέσω της αντιπαράθεσης να διαμορφώσουν γνώμη. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, εξάλλου, ότι το κόμμα θα ωφεληθεί από την τηλεοπτική αντιπαράθεση των αρχηγών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ικανότερος όλων να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Προβληματισμός επικρατεί πάντως σε όλα τα κομματικά επιτελεία σχετικά με τους όρους και τους κανόνες της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης. Η τυποποίηση της συζήτησης, η περιχαράκωση των ερωτήσεων και των απαντήσεων, ο αυστηρός προσδιορισμός των θεματικών, ακόμα και η τυποποίηση της τηλεσκηνοθεσίας της συζήτησης, όπως συνέβη στο παρελθόν, φαίνεται να απασχολούν τα κομματικά επιτελεία, καθώς μπορεί να εξασφαλίζουν μια σχετική «ασφάλεια πεδίου» στους αρχηγούς, όμως οδηγούν σε «ξύλινη γλώσσα», σε έναν διαγωνισμό εντυπώσεων και έναν ανταγωνισμό για επικοινωνιακούς «πόντους». Το τελικό τηλεοπτικό προϊόν όχι μόνο δεν είναι ελκυστικό, αλλά δεν αφήνει περιθώρια καμιάς ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ένας πιο χαλαρός διάλογος θα μπορούσε, ίσως, να βοηθήσει στην κατεύθυνση ενός πιο πολιτικού debate και λιγότερο ενός debate - TV show. Οι αρχηγοί λένε πως αυτό θέλουν. Ποιοι από αυτούς, όμως, το εννοούν πραγματικά;

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι ένα άλλο μεγάλο αντικειμενικό πρόβλημα. Μπορεί να γίνει διάλογος, έστω και χαλαρός, χωρίς αυστηρούς κανόνες, με οκτώ πολιτικούς αρχηγούς; Πόσο μάλλον αυστηρός και οριοθετημένος διάλογος. Ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα παίρνει τον λόγο σχεδόν κάθε μισή ώρα! Πώς μπορεί να οργανωθεί με τηλεοπτικούς όρους ένα τέτοιο πάνελ; Με debate ανά δύο, απαντούν στο ερώτημα ο Β. Μεϊμαράκης, ο Π. Λαφαζάνης και ο Στ. Θεοδωράκης, δίνοντας στον εαυτό τους το προνόμιο του απευθείας συνομιλητή με τον Αλέξη Τσίπρα, σε τουλάχιστον τρεις διαδοχικές τηλεοπτικές συναντήσεις. Ακόμα κι αν αποκλειστεί η Χ.Α., παραμένει το ερώτημα πώς θα συμμετέχουν σε debate οι επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛΛ., του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης, είναι η διαχείριση του star system της δημοσιογραφίας. Ποιοι και πόσοι δημοσιογράφοι θα συμμετέχουν στο debate; Θα υπάρχει συντονιστής; Οι δημοσιογράφοι θα προέρχονται από τηλεοπτικούς σταθμούς ή και από εφημερίδες ή ραδιόφωνα; Ποιος θα τους ορίζει; Οι σταθμοί ή τα κόμματα κατόπιν συνεννόησης; Σε προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις, να θυμίσουμε, είχε τεθεί θέμα ακόμα και για τη σειρά με την οποία θα καθίσουν στο πάνελ οι δημοσιογράφοι και, προκειμένου να οδηγηθούν σε λύση, κατέφυγαν στην κλήρωση.

Βέβαιο θεωρείται ότι η όποια διοργάνωση debate αποφασιστεί θα πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ, στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Το ενδεχόμενο έχει ήδη απασχολήσει τους υπεύθυνους ενημέρωσης της δημόσιας τηλεόρασης σε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ανατεθεί η προετοιμασία σε σκηνοθέτες και τεχνικούς από τους οποίους έχει ζητηθεί πρόταση. Για το debate θα χρησιμοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το μεγάλο ψηφιακό studio 4, της "Αθλητικής Κυριακής", στο οποίο πρέπει να στηθεί νέο σκηνικό.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο debate πραγματοποιήθηκε πριν από έξι χρόνια, το 2009. Συγκεκριμένα τότε έγιναν δύο debates, ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων συν τους Οικολόγους Πράσινους και ένα μόνο με την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και του Κώστα Καραμανλή (Ν.Δ.). Και τις δύο πολιτικές συζητήσεις συντόνιζε η Μαρία Χούκλη.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0