ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Σε κοινό μέτωπο ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις οργανώνονται τα σωματεία διαφόρων κλάδων του δημόσιου τομέα. "Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι απολύσεις" τόνισαν χαρακτηριστικά σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, στελέχη της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα, οι Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες, καθώς και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.
"Δυόμισι χιλιάδες διαθέσιμοι οδηγούνται σε απόλυση", τόνισε η Ζέτα Μελαμπιανάκη από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας προσπάθεια παραπληροφόρησης από την πλευρά της κυβέρνησης. "Η κυβέρνηση διαδίδει ψευδείς πληροφορίες ότι ο αριθμός των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν είναι μικρότερος. Η ΑΔΕΔΥ έχει ξεκινήσει ήδη να συγκεντρώνει στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των διαθέσιμων σε κάθε κλάδο", επεσήμανε. Μάλιστα, η κ. Μελαμπιανάκη απήθυνε κάλεσμα για γενική απεργία και συμβολική περικύκλωση της Βουλής στις 29 του μήνα, ημέρα της τρίτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή.
Τριπλό χτύπημα της κυβέρνησης στο Επαγγελματικό Λύκειο κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο Νίκος Κικάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των εκπαιδευτικών, υπογραμμίζοντας: "Απομακρύνθηκαν οι σχολικοί φύλακες, δυόμισι χιλιάδες καθηγητές βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ η κατάργηση τμημάτων στα Επαγγελματικά Λύκεια είχε ως αποτέλεσμα είκοσι χιλιάδες μαθητές να οδηγηθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ".
Καθαρίστριες: Όχι στην προσπάθεια διάσπασης, συνεχίζουμε
Στις πρόσφατες δηλώσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκη περί πρόσληψης των καθαριστριών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στάθηκε η αγωνιζόμενη καθαρίστρια Ευαγγελία Αλεξάκη, καταγγέλλοντας "προσπάθεια διάσπασης των καθαριστριών" και ξεκαθαρίζοντας ότι "συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να επιστρέψουμε στη δουλειά μας".
"Δώδεκα συνάδελφοί μας από τις αρχές του νέου έτους θα απολυθούν", σημείωσε η γενική γραμματέας των διοικητικών του ΕΚΠΑ Μαρλέν Λογοθέτη ασκώντας έντονη κριτική στις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος. "Η διοίκηση του πανεπιστημίου θυμήθηκε πολύ αργά να αντιδράσει. Τη στιγμή που 399 συνάδελφοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, οι πρυτανικές αρχές επιμένουν να κρατούν ανοιχτό το πανεπιστήμιο, κλείνοντας τα μάτια στο πρόβλημα της υποστελέχωσης", είπε χαρακτηριστικά.
Για κατάσταση "ομηρείας των διαθέσιμων του ΕΚΑΠ" έκανε λόγο η Ντίνα Σπυροπούλου, που και η ίδια βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, καταγγέλλοντας: "Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μελέτη προτού μας θέσει σε διαθεσιμότητα. Οι 399 του ΕΚΠΑ εντασσόμαστε στις δυόμισι χιλιάδες απολύσεις που ζητάει η τρόικα".