Η έκθεση που ανοίγει τις πύλες της σήμερα καλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας, με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου και αναπτύσσεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: 1) Το δημοσιογραφικό έργο που υπηρετούν τα μέλη της Ένωσης, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας, 2) οι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη εντός του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, 3) οι τέχνες και ο πολιτισμός που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ένωσης και 4) η αδιάλειπτη και συνεπής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Οι χαρακτηριστικές ενότητες της Έκθεσης αναπτύσσονται ως εξής:
- Τα ζωγραφικά πορτρέτα της ΕΣΗΕΑ και οι εικαστικοί καλλιτέχνες. Η προσωπογραφία στη ζωγραφική και στη γλυπτική διερευνά τη φυσιογνωμία, αλλά και την προσωπικότητα του απεικονιζόμενου. Η ΕΣΗΕΑ, όπως και άλλοι μεγάλοι θεσμοί της χώρας, έχουν από νωρίς πινακοθήκη με προσωπογραφίες προέδρων και προσωπικοτήτων της δημοσιογραφίας. Κεντρικός ζωγράφος είναι ο Γεώργιος Ροϊλός (1867-1928), από τους κορυφαίους της Σχολής του Μονάχου, καθώς και άλλοι σημαντικοί ζωγράφοι και γλύπτες του 20ού αιώνα, όπως ο Απ. Γεραλής, ο Β. Γερμενής, ο Ν. Μαγιάσης, ο Μ. Τόμπρος, ο Η. Φέρτης κ.ά.
- Δημοσιογράφος - λογοτέχνης: Η σωστή κατανομή του πληροφοριακού και εκφραστικού υλικού ενός κειμένου, η κατάλληλη επινόηση λέξεων και τρόπων, καθώς και η ενεργοποίηση των προσλαμβανουσών παραστάσεων του δέκτη είναι κατεξοχήν ιδιότητες του καλού δημοσιογράφου, οι οποίες έρχονται να εμπλουτίσουν τη λογοτεχνική πρακτική.
- Δημοσιογράφος - θεατρικός συγγραφέας: Η δημοσιογραφική αμφισβήτηση και κριτική των προσώπων και των γεγονότων της επικαιρότητας αναδεικνύει πολλούς κορυφαίους επιθεωρησιογράφους που ήταν ταυτόχρονα και δημοσιογράφοι.
- Δημοσιογράφος - ιστορικός ερευνητής /μέλος της Ακαδημίας Αθηνών: Οι τεχνικές αναζήτησης τεκμηρίων και μαρτυριών από τη δημοσιογραφία προεκτείνονται και εμπλουτίζουν τις μεθόδους και τα αποτελέσματα της ιστορικής έρευνας. Η έρευνα του δημοσιογράφου είναι η ιστοριογραφία εν τω γεννάσθαι. Ο ακαδημαϊκός τίτλος δείχνει την ύψιστη αναγνώριση.
- Δημοσιογράφος - πολιτικός: Ερευνώντας το κοινό αίσθημα ο δημοσιογράφος διαπιστώνει τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν αποφασίζει να περάσει από τον λόγο στην πράξη, συχνά γίνεται πολιτικός πραγματώνοντας το δημοσιογραφικό έργο μέσα από τους κανόνες της πολιτικής.
- Δημοσιογράφος - ήρωας στο πολεμικό μέτωπο και μάρτυρας: Υπηρετώντας συλλογικές αξίες ο δημοσιογράφος-ρεπόρτερ δρα στα μέτωπα είτε της κοινωνίας είτε του πολέμου. Υπερβαίνοντας το επαγγελματικό καθήκον, με αλτρουισμό και συχνά με αυτοθυσία, πολλοί δημοσιογράφοι αναδείχτηκαν ήρωες, μάρτυρες ή θύματα.
- Δημοσιογράφος - εκδότης: Υποστηρίζοντας με σταθερότητα, με προοπτική και με τα κατάλληλα νέα τεχνικά μέσα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ο εκδότης αναλαμβάνει την ευθύνη και το ρίσκο. Παραιτούμενος από την αυτοπρόσωπη σχέση με τη δημοσιογραφική πρακτική, θέτει τα κριτήρια, το όραμα και το πλαίσιο εντός του οποίου δρα ο δημοσιογράφος.
-Δημοσιογράφοι - συνδικαλιστές: Εκφράζοντας τις γενικές συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια, οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ διεκδικούν, προασπίζονται και περιφρουρούν τις εργασιακές, οικονομικές και ηθικές προϋποθέσεις του επαγγέλματος. Από φορέας αλληλεγγύης η ΕΣΗΕΑ αναδεικνύεται σε συνδικαλιστικό όργανο και φορέα προόδου.
-Βιβλιοθήκη - Ιστορικό Αρχείο: Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από δραστηριότητες της ΕΣΗΕΑ, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, καθώς και παρουσίαση της Βιβλιοθήκης της που καταλαμβάνει ολόκληρο τον δεύτερο όροφο, ενός θησαυρού εκδόσεων και αρχείων που τώρα συστηματοποιείται για να αποδοθεί στο ευρύ κοινό.