Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.9°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.6°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.6°C16.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.7°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.0°C
2 BF 67%
Κείμενο συμβολής στον σεβασμό και στην υπεράσπιση της λογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κείμενο συμβολής στον σεβασμό και στην υπεράσπιση της λογικής

Σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν κείμενα συμβολής και κατά πώς φαίνεται ακολουθούν και άλλα! Σ’ αυτά αποτυπώνεται η πρόθεση κεντρικών στελεχών, μέσω των νέων τασικών ομαδοποιήσεων, να συμβάλουν στον μελλούμενο προσυνεδριακό διάλογο και στους νέους συσχετισμούς στη νέα Κ.Ε.!

Για την υπεράσπιση της λογικής

Τα μέχρι στιγμής δημοσιοποιημένα κείμενα υπερασπίζονται (και καλά κάνουν) τη συλλογική λειτουργία του κόμματος και των οργάνων του. Τόση φαιά ουσία καταναλωμένη σε συγγραφή κειμένων που πολώνουν (κρατώντας δυσδιάκριτο το γιατί)! Πόση διατέθηκε ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να διαμορφωθεί ενιαίο κείμενο θέσεων για το συνέδριο με επισήμανση των διαφόρων όπου υπάρχουν;

Όμως η συλλογική λειτουργία δεν αφορά μόνο τα κεντρικά όργανα, αλλά όλο το κόμμα! Δεν γνωρίζουν οι οργανωτές των τάσεων πώς λειτουργούν οι εκπρόσωποί τους στις Νομαρχιακές κι αν συμβάλλουν στην υλοποίηση της ομόφωνης ή έστω ομόθυμης απόφασης να πραγματοποιηθούν οι συνδιασκέψεις μέχρι τέλος Φεβρουαρίου; Γιατί ό,τι επιχειρούν, π.χ., στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στη δημιουργική και συνθετική προσπάθεια του συντονιστή και της πλειοψηφίας της Ν.Ε., είναι η απόλυτη υπονόμευση του συλλογικού και της λογικής!

Τέλος, στα κείμενα «ανοίγουν», εμμέσως πλην σαφώς, ζητήματα αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς στελεχών! Επειδή οι βασικοί συγγραφείς τους είναι μέλη της Π.Γ. στην παλιά ή τη νέα σύνθεση και γνωρίζουν, θα ήταν λογικό αυτό να συνοδεύεται από έναν απολογισμό για την Επιτροπή Δεοντολογίας και από προτάσεις επανενεργοποίησής της! Η σιωπή ιχθύος τι σημαίνει λογικά;  Ότι τα προβλήματα θα «λύνονται» με διασυρμό εκατέρωθεν και εξευτελισμό του κόμματος;

Θα μπορούσα να συνεχίσω έτσι, απαριθμώντας και άλλες πλευρές των κειμένων συμβολής που κάνουν τη λογική «κόσκινο». Γιατί, π.χ., δεν μιλάει κανένας για την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού που καταργήθηκε, γιατί δεν επιχειρούμε μια ανάλυση της κατάστασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί τα κείμενα δεν υπογράφονται από στελέχη της «διεύρυνσης» κ.λπ. κ.λπ. Τότε όμως θα συνέτασσα κείμενο συμβολής (που δεν το επιθυμώ) για τη συγκρότηση ακόμη μίας τάσης (που δεν μας χρειάζεται)!

Απλώς μια παραίνεση προς τους συγγραφείς αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της Π.Γ. και του Π.Σ. (ο διαχωρισμός δικός τους)! Να σέβονται τη λογική και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενιαίου κειμένου θέσεων για το συνέδριο. Σ’ αυτό να αποτυπωθούν οι διαφορετικές απόψεις εκεί που υπάρχουν, σ’ αυτό να κατατεθούν και τα όποια κείμενα συμβολής! Μ’ αυτό μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά την ομαλή πολιτική συζήτηση στις οργανώσεις!  Άμεσα εν όψει νομαρχιακών συνδιασκέψεων, αργότερα για το συνέδριο!

Ιδεολογικά ρεύματα

Και κάτι ακόμη. Αυτή η συζήτηση περί ιδεολογικών ρευμάτων, ρευμάτων ιδεών, ιδεολογικών αρχών κ.λπ. γιατί δεν συντελείται εντός του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς», που σε συνεργασία με το  Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και το ΕΝΑ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαστήριο και θερμοκήπιο (δεν χρησιμοποιώ τον όρο φυτώριο, μην κατηγορηθώ ότι θυμήθηκα την πολιτική καταγωγή μου) για την καλλιέργεια και την ανάπτυξή τους; Γιατί δεν παίρνουμε υπόψη μας ότι, όποτε υπήρξε σύγκρουση, για την ορθότητα της ιδεολογίας μεταξύ των διαφόρων ρευμάτων της Αριστεράς (πληθυντικής ή ενικής ή και μοναχικής) ιστορικά, είχαμε ακόμη και αιματοχυσίες - μεταφορικά και κυριολεκτικά!

* Ο Νίκος Παυλίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (εκούσια και με τιμή)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL