Μία εβδομάδα σχεδόν μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τους χρήστες του διαδικτύου "κανονικά και με τον νόμο", η εφημερίδα Washington Post και το Ινστιτούτο Pew δημοσίευσαν έρευνα βάσει της οποίας η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί ότι το ομοσπονδιακό πρόγραμμα παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών αποτελεί αποδεκτό μέσο έρευνας για την "τρομοκρατική" απειλή, παρά την παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας των ατόμων.
Συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων εγκρίνουν την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών εκατομμυρίων Αμερικανών, έναντι 41% που θεωρούν αυτή την πρακτική "απαράδεκτη". Επιπλέον, το 62% των Αμερικανών θεωρούν ότι είναι σημαντικό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ερευνά για την ύπαρξη τρομοκρατικών απειλών, παρά την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των προσώπων. Το 1/3 των ερωτηθέντων έχουν αντίθετη γνώμη.
Ακόμη, το 45% θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει όλες τις δραστηριότητες των Αμερικανών πολιτών στο Ιντερνετ για να εμποδίσει την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ το 52% θεωρούν ότι μία τόσο προχωρημένη παρακολούθηση δεν θα έπρεπε να είναι δυνατή.
Εξηγήσεις θα ζητήσει η Γερμανία για το PRISM
Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να αποστείλει στην αντίστοιχη αμερικανική έναν κατάλογο με ερωτήματα σχετικά με την παρακολούθηση επικοινωνιών που πραγματοποιούσε επί μακρό χρονικό διάστημα η εθνική υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ ΝSA, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.
«Πρόκειται να τους ρωτήσουμε ποιο είναι το εύρος της δραστηριότητας αυτής, γιατί υπήρξε αυτή η δραστηριότητα κι όταν θα έχουμε τις απαντήσεις, θα σας τις διαβιβάσουμε... Πιθανότατα», δήλωσε ο Φρίντριχ, προκαλώντας γέλια στους δημοσιογράφους με την τελευταία του λέξη, που πρόφερε έπειτα από έναν μικρό δισταγμό.
Ο υπουργός υπενθύμισε πως κατά το παρελθόν η Γερμανία είχε δεχθεί «πολύ καλές και αξιόπιστες πληροφορίες» από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που της είχαν επιτρέψει να «αποτρέψουν επιθέσεις στη Γερμανία», αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν κάποιες από τις πληροφορίες αυτές είχαν συγκεντρωθεί χάρη στην παρακολούθηση από το PRISM.
«Οι Αμερικανοί δεν μας λένε από πού προέρχονται κι εξάλλου κι εμείς δεν το λέμε στους εταίρους μας, όποτε έχουμε τέτοιου είδους σημαντικές πληροφορίες. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Φρίντριχ.
Απολύθηκε και τυπικά ο Σνόουντεν
Η εταιρεία Booz Allen Hamilton Holding Corp ανακοίνωσε χθες πως απέλυσε από τη θέση του "αναλυτή υποδομών" τον Έντουαρντ Σνόουντεν, καθώς παραδέχθηκε πως αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης για την παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών δεδομένων.
Η επιχείρηση ανακοίνωσε πως τερμάτισε τη συνεργασία με τον Σνόουντεν προχθές «για παράβαση των κανόνων δεοντολογίας και της πολιτικής της», σύμφωνα με την ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της. Όπως προστίθεται στο ίδιο κείμενο, για τη λύση του συμβολαίου του ο Σνόουντεν έλαβε αποζημίωση 122.000 δολαρίων (92.000 ευρώ).
Άφαντος ο Σνόουντεν
Εξαφανισμένος από το ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ είναι από προχθές το μεσημέρι ο Εντουαρντ Σνόουντεν με τις δημοσιογραφικές πηγές να πιστεύουν ότι παραμένει στο Χονγκ Κονγκ.
Εκπρόσωπος του γραφείου τού επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως τέλεση εγκληματικής πράξης.
Παράλληλα, κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου και φέρει τον τίτλο "Συγχώρεση για τον Εντουαρντ Σνόουντεν" έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές.
Πολιτικό άσυλο από το Κρεμλίνο
Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τυχόν αίτημα χορήγησης ασύλου του Εντουαρντ Σνόουντεν. "Εάν λάβουμε τέτοιο αίτημα, θα εξετασθεί", δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την εφημερίδα.