Η αλλαγή της αντίληψης των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή είναι δύσκολη, αλλά η επιστήμη προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πώς να γίνει αυτό. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nature Human Behaviour», η πληροφόρηση των ανθρώπων σχετικά με το σχεδόν ομόφωνο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της γνώμης τους.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 27 χώρες, έδειξε ότι όσοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το μήνυμα ή ήταν σκεπτικοί σχετικά με την κλιματική επιστήμη, ήταν οι πιο πιθανό να αλλάξουν την άποψή τους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για την επιστημονική συναίνεση μπορεί να αλλάξει τη στάση τους. Η Bojana Većkalov από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και η ομάδα της ήθελαν να δουν αν αυτή η προσέγγιση λειτουργεί διαπολιτισμικά. Η μελέτη τους συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες σε 27 χώρες, οι οποίοι εκτιμούσαν το ποσοστό των επιστημόνων που συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο. Μετά την ενημέρωση για το ότι το 97% των επιστημόνων συμφωνεί, πολλοί άλλαξαν την άποψή τους, αποδεικνύοντας τη δύναμη της επιστημονικής εξειδίκευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Προσωπική σύνδεση
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι παρόλο που η ενημέρωση για την επιστημονική συναίνεση μπορεί να επηρεάσει τη στάση των ανθρώπων, αυτό δεν οδηγεί πάντα σε μια διαρκή αλλαγή. Για να υπάρξει μακροπρόθεσμη επίδραση, το μήνυμα πρέπει να είναι προσωπικό.
Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τη μακροχρόνια αλλαγή είναι η προσωπική σύνδεση. Ερευνητές όπως ο Matthew Goldberg από το Πανεπιστήμιο Yale τονίζουν τη σημασία της προσωπικής συζήτησης. Αντί να παρουσιάζουμε την κλιματική αλλαγή ως ένα ζήτημα που αφορά τις πολικές αρκούδες, πρέπει να τη συνδέουμε με θέματα που αφορούν τον ακροατή προσωπικά, όπως η ακρίβεια ή η εθνική ασφάλεια.
Μια επιτυχημένη στρατηγική που δοκιμάστηκε στον Καναδά, περιλάμβανε τη χρήση προσωπικών ιστοριών. Για παράδειγμα, λόγω των εντεινόμενων πυρκαγιών, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να περιορίσουν τις εξωτερικές τους δραστηριότητες λόγω του καπνού, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην υγεία τους.
Το επόμενο βήμα είναι να ακούμε προσεκτικά και να συνδέουμε τις εμπειρίες των ανθρώπων με κλιματικές πληροφορίες, μια προσέγγιση που, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην αλλαγή των αντιλήψεων για την κλιματική αλλαγή.