Live τώρα    
Φυλακές ΗΠΑ / Συστηματικός ρατσισμός και «σύγχρονη δουλεία» - Γυναίκες γεννούν δεμένες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυλακές ΗΠΑ / Συστηματικός ρατσισμός και «σύγχρονη δουλεία» - Γυναίκες γεννούν δεμένες

συρματόπλεγμα φυλακής
Φωτογραφία αρχείου freepik

Συστηματικό ρατσισμό στις φυλακές των ΗΠΑ διαπιστώνουν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ζήτησαν να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, τρεις εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από τον ΟΗΕ δήλωσαν ότι σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, διαπιστώθηκαν πρακτικές που ισοδυναμούσαν με «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». 

Όπως σημείωσαν μαύρες γυναίκες δένονταν με χειροπέδες ενώ γεννούσαν και άνδρες υποχρεώνονταν να εργάζονται σε συνθήκες που παρέπεμπαν σε «φυτείες σκλάβων». Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Γενεύη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, αναφέρει το Reuters.

Οι ειδικοί «άκουσαν, από πρώτο χέρι, τις αβάσταχτες μαρτυρίες εγκύων που τις έδεσαν κατά τη διάρκεια του τοκετού και, λόγω του περιορισμού τους, έχασαν τα μωρά τους». Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες, ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «αρκετές» υποθέσεις και επιβεβαίωσε ότι όλες αφορούσαν Αφροαμερικανίδες. .

Οι ειδικοί συνέλεξαν επίσης μαρτυρίες για τις συνθήκες σε μια φυλακή της Λουιζιάνας όπου, όπως λένε, χιλιάδες άνδρες κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους Αφροαμερικανοί, αναγκάζονταν να δουλεύουν σε χωράφια (ακόμη και να μαζεύουν μπαμπάκι) υπό την επίβλεψη λευκών, έφιππων «επιστατών», μια κατάσταση που θύμιζε τις φυτείες του 19ου αιώνα. Χαρακτήρισαν «σοκαριστικές» τις ιστορίες από την αποκαλούμενη φυλακή «Αγκόλα» λέγοντας ότι ισοδυναμούν με «σύγχρονες μορφές δουλείας»

Επίσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εκτεταμένη χρήση της φυλάκισης στην απομόνωση, που φαίνεται ότι επιβάλλεται κυρίως σε κρατούμενους αφρικανικής καταγωγής. Ένας μαύρος άνδρας είπε στους ειδικούς ότι τον κράτησαν στην απομόνωση επί 11 χρόνια, χωρίς διακοπή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι αναγκαία μια συνολική μεταρρύθμιση» του συστήματος, είπε ένας από τους ειδικούς, ο Χουάν Μέντεζ. 

Η επιτροπή συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021 μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από αστυνομικούς, που στάθηκε η αφορμή για ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας.

Η έκθεση βασίστηκε σε μαρτυρίες 133 ατόμων σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, καθώς και σε μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από πέντε κέντρα κράτησης. Περιείχε μια λίστα με 30 συστάσεις στις αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για σύσταση νέας επιτροπής για αποζημιώσεις για άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Με βάση αυτήν την έκθεση, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν από αστυνομικούς, σε σύγκριση με τους λευκούς, και 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να φυλακιστούν.

«Η στάση της αστυνομίας και του ποινικού δικαστικού συστήματος αντικατοπτρίζει εκείνη της αμερικανικής κοινωνίας», σχολίασε ο Μέντεζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL