Live τώρα    
ΗΠΑ / Πρόστιμο σε γιατρό που έκανε άμβλωση σε 10χρονη - θύμα βιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / Πρόστιμο σε γιατρό που έκανε άμβλωση σε 10χρονη - θύμα βιασμού

Κοπέλες με χαρτόνια που γράφουν συνθήματα υπερ. της άμβλωσης σε διαμαρτυρία
SHAWN THEW/EPA

Πρόστιμο επιβλήθηκε από το ιατρικό συμβούλιο της Ιντιάνα σε Αμερικανίδα γιατρό που έκανε άμβλωση σε μια 10χρονη - θύμα βιασμού, γιατί μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση.

Οι αρχές της Πολιτείας των ΗΠΑ είπαν ότι η Δρ Κέιτλιν Μπερνάρντ παραβίασε το ιατρικό απόρρητο, με το να προβάλει την υπόθεση. Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι ενήργησε βάσει του καθήκοντος της να ενημερώσει το κοινό για τον αντίκτυπο πολιτικών όπως η απαγόρευση των αμβλώσεων.

Στην Δρ Μπερνάρντ  επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 δολαρίων ωστόσο το ιατρικό συμβούλιο δεν ανέστειλε την άδεια της επιτρέποντάς της να συνεχίσει να ασκεί την ιατρική.

Τον Ιούλιο του 2022 η γιατρός είχε μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση της 10χρονης η οποία είχε πάει από το γειτονικό Οχάιο στην Ιντιάνα για να κάνει άμβλωση, αφού είχε τεθεί σε ισχύ (σ.σ. στο Οχάιο) νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες κύησης. Αυτό μετά την ακύρωση της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως το κοριτσάκι, που είχε πέσει θύμα βιασμού τον Μάιο, είχε ξεπεράσει αυτό το χρονικό όριο εγκυμοσύνης. Έτσι πήγε στην Ιντιάνα, όπου οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες μέχρι την 21η εβδομάδα της κύησης. 

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας άνδρας από το Οχάιο κατηγορήθηκε για τον βιασμό του κοριτσιού, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά. Τον περασμένο Νοέμβριο, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Πολιτείας της Ιντιάνα ξεκίνησε έρευνα εις βάρος της γιατρού με τον ισχυρισμό ότι η Δρ Μπέρναρντ απέτυχε να αναφέρει αμέσως την κακοποίηση του παιδιού, όπως απαιτείται από την πολιτειακή νομοθεσία, και να προστατεύσει το ιατρικό απόρρητο.

Η ίδια, σύμφωνα με το BBC ανέφερε στην κατάθεσή της ότι ακολούθησε την πολιτική του νοσοκομείου της αναφέροντας την κακοποίηση σε έναν κοινωνικό λειτουργό. «Ως γιατρός, ο ρόλος μου είναι να παρέχω φροντίδα στον ασθενή ανεξάρτητα από το πώς θα περιέλθει στη φροντίδα μου, δεν είναι δουλειά μου να ερευνήσω το έγκλημα», είπε.

Η ακρόαση ενώπιων του ιατρικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  διήρκεσε περισσότερες από 14 ώρες. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας οι κρατικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την Δρ Μπέρναρντ ως «ακτιβίστρια υπέρ των αμβλώσεων» υποστηρίζοντας ότι μοιράστηκε πληροφορίες για την υπόθεση της 10χρονης χωρίς να ζητήσει την συγκατάθεση του παιδιού ή της οικογένειάς της. 

«Η εμπιστοσύνη παραβιάστηκε όταν (η Μπέρναρντ) προσπάθησε να προωθήσει τη δική της ατζέντα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Κόρι Βόιτ για τις κατηγορίες. Είπε ότι εάν το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε με την καταγγελία της πολιτείας, ηΔρ Μπέρναρντ «έχει καταστεί ακατάλληλη για να ασκήσει» το επάγγελμά της.

«Πιστεύω ότι είναι απίστευτα σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις των νόμων σε αυτή τη χώρα, σχετικά με τις αμβλώσεις», είπε η γιατρός από πλευράς της υποστηρίζοντας ότι δεν παραβίασε το απόρρητο.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν τι θα υποστούν οι ασθενείς λόγω του νόμου που έχει τεθεί σε ισχύ» τόνισε.

Στο τέλος της ακρόασης, τα μέλη του ιατρικού συμβουλίου κατέληξαν στο ότι η Δρ Μπέρναρντ παραβίασε παραβίασε το ιατρικό απόρρητο αλλά δεν παραβίασε κανέναν νόμο που απαιτεί από τους γιατρούς να αναφέρουν την κακοποίηση παιδιών.

Η γιατρός έλαβε επίσης επιστολή επίπληξης. Ο πρόεδρος του ιατρικού συμβουλίου της Ιντιάνα, Δρ Τζον Στρόμπελ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να προστατεύεται το απόρρητο, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι καλή γιατρός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL