Τα δεδομένα από δημοσκόπηση της Konda στην Τουρκία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη και θεωρούνται από τα πλέον έγκυρα, αναπαράγει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπολείπεται άνω του 5% του μοναδικού ουσιαστικού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 49,3% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον υποψήφιο που υποστηρίζει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το ποσοστό είναι τέτοιο ώστε να βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους της δημοσκόπησης η πιθανότητα να εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, απέναντι στο 43,7% που εκτιμά την επίδοση του Ερντογάν η δημοσκόπηση, ο Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι θα μπορεί να ελπίζει βάσιμα και στους ψηφοφόρους των δύο «μικρότερων» διεκδικητών, του Σινάν Ογκάν που εκτιμάται πως θα πάρει 4,8% και του Μουχαρέμ Ιντζέ που θα περιοριστεί στο 2,2%. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης συντείνουν ότι η πλειοψηφία αυτών των ψηφοφόρων τείνει να ψηφίσει υπέρ του Κιλιτσντάρογλου αν υπάρξει δεύτερος γύρος.
Το μεγάλο ερωτηματικό και πιθανώς αυτό που θα κρίνει την εκλογική μάχη, είναι η συμπεριφορά που θα επιδείξει στην κάλπη ο κουρδικός πληθυσμός, που αποτελεί περίπου 15% του εκλογικού σώματος. Σημειώνεται ότι το HDP δεν έχει στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου ενώ δηλώνει ενάντιο στον Ερντογάν.