Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.7°C
1 BF 93%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
0 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.0°C6.2°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C6.4°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-0.5°C0.9°C
4 BF 40%
Παραλλαγή Όμικρον / Ο ΠΟΥ καλεί τους άνω των 60 ετών να μην ταξιδεύουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραλλαγή Όμικρον / Ο ΠΟΥ καλεί τους άνω των 60 ετών να μην ταξιδεύουν

Ταξίδι
EUROKINISSI

Να αποφεύγουν τα ταξίδια συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσηση με κορωνοϊό, όπως οι άνω των 60 ετών, μετά την εμφάνιση της νέας ανησυχητικής μετάλλαξης Όμικρον. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης. Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Νοεμβρίου, 56 χώρες έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στα ταξίδια.

Ο ΠΟΥ επαινεί τη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα για τις ικανότητές τους στην επιτήρηση και την αλληλουχία και για την ταχύτητα και τη διαφάνεια με την οποία κοινοποίησαν και μοιράστηκαν πληροφορίες για την μετάλλαξη Όμικρον καθώς όπως τονίζει οι άμεσες αυτές ενέργειες επέτρεψαν σε άλλες χώρες να προσαρμόσουν γρήγορα τα μέτρα αντιμετώπισής

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή υγεία ή που κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19 και να πεθάνουν, ιδίως τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και εκείνα που παρουσιάζουν συννοσηρότητες, όπως για παράδειγμα: καρδιακή νόσο, καρκίνο και διαβήτη, να αναβάλουν το ταξίδι τους».

Σε τεχνικό έγγραφο επισημαίνεται ότι «οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διεθνή διασπορά και θα επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Επιπλέον, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες υγειονομικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποθαρρύνοντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα δεδομένα προσδιορισμού αλληλουχίας».

Ενώ η επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατανόηση της συμπεριφοράς της μετάλλαξης Ομικρον, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι γενικές απαγορεύσεις που θέσπισαν διάφορές χώρες στα ταξίδια, δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και καλεί τις χώρες να υιοθετήσουν μια προσέγγιση που θα βασίζεται σε μια αξιολόγηση των κινδύνων. Πιο αναλυτικά:

  • Οι χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τεκμηριωμένη και βασισμένη στον κίνδυνο εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων
  • Οι εθνικές αρχές στις χώρες αναχώρησης, διέλευσης και άφιξης μπορούν να εφαρμόσουν μια πολυεπίπεδη προσέγγιση μετριασμού του κινδύνου για να καθυστερήσουν και/ή να μειώσουν την εξαγωγή ή την εισαγωγή της νέας μετάλλαξης. Όπως τον έλεγχο των επιβατών πριν και μετά το ταξίδι ή της καραντίνας.  Όλα τα μέτρα θα πρέπει να είναι ανάλογα με τον κίνδυνο, να είναι χρονικά περιορισμένα και να εφαρμόζονται με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ταξιδιωτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως περιγράφεται στη ΔΥΑ (2005).
  •  Οι οριζόντιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα αποτρέψουν τη διεθνή εξάπλωση και επιβαρύνουν σημαντικά τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης. Όλες οι χώρες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα μέτρα επανεξετάζονται τακτικά και επικαιροποιούνται όταν καθίστανται διαθέσιμα νέα στοιχεία σχετικά με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά του Omicron ή οποιουδήποτε άλλου VOC.
  •  Τα μέτρα που σχετίζονται με τα ταξίδια θα πρέπει να αποτελούν μέρος μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης
  • Οι 56 χώρες που εφάρμοσαν ταξιδιωτικά μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να μοιράζονται με τον ΠΟΥ το σκεπτικό τους για τη δημόσια υγεία και τις σχετικές επιστημονικές πληροφορίες για πρόσθετα μέτρα υγείας

  • Τα βασικά διεθνή ταξίδια -συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών για αποστολές έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικές αποστολές, τα ταξίδια του βασικού προσωπικού, οι επαναπατρισμοί και η μεταφορά εμπορευμάτων βασικών προμηθειών- θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

  • Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για ενδείξεις και συμπτώματα κορωνοϊού, να εμβολιάζονται και να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και τα κοινωνικά μέτρα ανά πάσα στιγμή και ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, χρησιμοποιώντας μάσκες, τηρώντας τις φυσικές αποστάσεις, ακολουθώντας την καλή αναπνευστική εθιμοτυπία και αποφεύγοντας τους πολυσύχναστους και κακώς αεριζόμενους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL