Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.4°C32.9°C
5 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
31 °C
29.9°C32.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
32 °C
32.1°C34.0°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
26.1°C28.2°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
32.9°C33.9°C
2 BF 17%
Άδεια μετ' αποδοχών στις ΗΠΑ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδεια μετ' αποδοχών στις ΗΠΑ;

ΗΠΑ

Πίσω από τη βιτρίνα του καταναλωτισμού της Μαύρης Παρασκευής (Black Friday) και της εορταστικής ατμόσφαιρας της Ημέρας των Ευχαριστιών, στο αμερικανικό Κογκρέσο συνεχιζόταν το παζάρι για κάτι που στον αναπτυγμένο κόσμο αποτελεί κατάκτηση πολυετών αγώνων: τη θεσμοθέτηση της άδειας μετ' αποδοχών στους εργαζόμενους σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άδεια των τεσσάρων εβδομάδων μετ' αποδοχών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να υλοποιήσει το κοινωνικό και πράσινο πακέτο δαπανών συνολικού ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ενέκρινε ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων (αφού το ψαλίδισε ακριβώς στο μισό από το αρχικό σχέδιο των 3,5 τρισεκατομμυρίων). Το νομοσχέδιο βρίσκεται τώρα στη Γερουσία, όπου, με δεδομένη τη σφοδρή αντίθεση των Ρεπουμπλικανών, σκόνταψε στους δύο... συνήθεις υπόπτους των Δημοκρατικών, τον γερουσιαστή Τζο Μάντσιν και τη γερουσιαστή Κίρστεν Σινέμα. Η αρχική εξαγγελία των Δημοκρατικών προέβλεπε μέχρι 12 εβδομάδες άδεια μετ' αποδοχών αθροιστικά (μητρότητας, γονική, υγείας, φροντίδας μελών της οικογένειας που ασθενούν).

Οι εργαζόμενες γυναίκες της παγκόσμιας υπερδύναμης, που δαπανά τρισεκατομμύρια δολάρια για πολέμους στην άλλη άκρη της Γης, δεν καλύπτονται από το κράτος τους ούτε για την άδεια μητρότητας. Από τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ μόνο οι ΗΠΑ, η Παπούα Νέα Γουινέα και άλλες πέντε μικρές νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού δεν έχουν καθιερώσει άδεια μητρότητας μετ' αποδοχών για όλες τις εργαζόμενες. Στον Νόμο Family and Medical Leave Act του 1993 προβλέπεται άδεια μητρότητας 12 μηνών άνευ αποδοχών για τις εργαζόμενες σε εταιρείες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, ενώ για τις μικρότερες εταιρείες δεν προβλέπεται ούτε η άδεια μητρότητας άνευ αποδοχών. Μόνο σε 9 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες δίνεται άδεια μητρότητας με δαπάνες του Δημοσίου (Καλιφόρνια, Νιου Τζέρσεϊ, Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη, Ρόουντ  Άιλαντ, Κονέκτικατ,  Όρεγκον, Ουάσιγκτον, Κολοράντο).

Στο ομοσπονδιακό επίπεδο προβλέπεται γονική άδεια μέχρι 12 εβδομάδες μόνο για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους του Αμερικανικού Δημοσίου. Επίσης, οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου δεν προβλέπεται άδεια μετ' αποδοχών για λόγους υγείας (μαζί με την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία και μερικές αφρικανικές χώρες). Είναι μια σκληρή πραγματικότητα στον αντίποδα του αμερικανικού ονείρου, που αποτελεί καθημερινότητα για εκατομμύρια οικογένειες και ακόμα σκληρότερη για εκείνες που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτική ασφάλιση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον κατάλογο της UNICEF με τις χώρες που ασκούν πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία θέση (κατά τραγική ειρωνεία, είναι η ίδια χώρα όπου επιχειρείται περιστολή του δικαιώματος στην άμβλωση στο όνομα της προστασίας του αγέννητου παιδιού).

Η επιβάρυνση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού από την καθιέρωση της άδειας μετ' αποδοχών 4 εβδομάδων (μητρότητας, ασθένειας και φροντίδας συγγενούς) υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια μέσα σε 10 χρόνια. Για να μειωθεί το κόστος έπεσε στο τραπέζι πρόταση για την εφαρμογή ενός συστήματος συνδρομών με τη συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, όπως γίνεται ήδη σε μερικές από τις πολιτείες. Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κίρστεν Τζίλιμπραντ ελπίζει ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Στον αντίποδα, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επιμένει στις 12 εβδομάδες και σε πολλές ακόμα σημαντικές παραμέτρους του νομοσχεδίου, όπως στη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που αποτελεί ακόμα μία μεγάλη πληγή για την αμερικανική κοινωνία.

Με φόντο την ενότητα που συμβολίζει η Ημέρα των Ευχαριστιών στην κατακερματισμένη, σπαρασσόμενη από φυλετικές και οικονομικές ανισότητες Αμερική, οι εκπρόσωποι του έθνους καλούνται να κάνουν το αυτονόητο, κατ' ελάχιστον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL