Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
1 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.1°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C23.1°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C17.9°C
0 BF 68%
AUKUS / Διπλά μηνύματα από τη Γερμανία για το μνημειώδες άδειασμα της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

AUKUS / Διπλά μηνύματα από τη Γερμανία για το μνημειώδες άδειασμα της Ευρώπης

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ

Την ώρα που η Γαλλία διαδίδει με στεντόρεια φωνή την ανάγκη “αυτονόμησης” της Ευρώπης από την αμερικανική “επιστασία”, ύστερα από το μνημειώδες άδειασμά της από τον Μπάιντεν στη δρομολογημένη “επιχείρηση” μετατόπισης του κέντρου βάρους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, οι Ευρωπαίοι, για άλλη μια φορά, εμφανίζονται να μιλούν σε δύο γλώσσες, ή, ακόμη χειρότερα, να στέλνουν διπλά μηνύματα.

Ο προβληματισμός γι' αυτή τη στάση εντείνεται από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές παραφωνίες δεν αφορούν τις εθνολαϊκιστικές, ακραιφνείς φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης, αλλά τον έτερο πόλο, του γαλλογερμανικού άξονα.

Με την κοινή γνώμη και τους παρατηρητές να αναρωτιούνται ακόμη αν η αντίδραση του Μακρόν στο άκουσμα της σύστασης της AUKUS, της τριμερούς συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, θα ήταν η ίδια αν δεν θίγονταν με τόσο χοντροκομμένο τρόπο τα γαλλικά συμφέροντα, η χθεσινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Χάικο Μάας στο “θέμα AUKUS” έρχεται, αν μη τι άλλο, να ενισχύσει την αίσθηση ότι η Ευρώπη παραμένει ένα ανομοιογενές “άθροισμα” και όχι ένα ενιαίο σύνολο.

Ακόμη κι αν η δήλωση του Γερμανού υπουργού, ότι η Ε.Ε. πρέπει να “συνεργαστεί” με τις ΗΠΑ στις προκλήσεις που αναδύονται στη ζώνη Ινδικού - Ειρηνικού, είχε περισσότερο μεσολαβητικό - πυροσβεστικό χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τον άγριο θυμό του Μακρόν, δεν παύει να σηματοδοτεί, ακόμη και σε σημειολογικό επίπεδο, μια εμφανή διαφοροποίηση από τη γαλλική γραμμή, που καλεί σε “απογαλακτισμό” και “ενηλικίωση” της Ευρώπης, με τη σταδιακή εγκατάλειψη της ασφάλειας της αμερικανικής πατρικής εστίας.

“Με το τέλος της εποχής Μέρκελ, το ειδικός βάρος του Εμανουέλ Μακρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνεται. Όμως, ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλούς αγνώστους της γερμανικής εξίσωσης, που μπορεί να θέσουν εμπόδια στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του” είχε σχολιάσει προφητικά το Γαλλικό Πρακτορείο, σε προχθεσινή ανάλυσή του, και η επιβεβαίωση της εκτίμησης αυτής δεν άργησε να έρθει.

Σε συνέντευξη του στην DW, ο προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής, Χάικο Μάας ζήτησε να υπάρξει “στενότερη συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε. στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού”, αν και παραδέχτηκε πως ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε η νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου ήταν “απογοητευτικός” για τη Γερμανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της. Σε μια δεύτερη ανάγνωση της δήλωσης αυτής, φαίνεται να προκύπτει και μια προτροπή προς την Ουάσιγκτον να μην αγνοεί τους Ευρωπαίους που μοιράζονται κοινές θέσεις και δυνητικά έχουν λόγο σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις.

Ο αρχηγός της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους για τόσο σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις, ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρξουν πλέον “τετελεσμένα γεγονότα”. Ως γνωστόν, το σύμφωνο AUKUS οδήγησε στην αθέτηση εκ μέρους της Αυστραλίας της συμφωνίας που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της χώρας με τη Γαλλία το 2016 για την προμήθεια γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, με την Καμπέρα να επιλέγει πυρηνοκίνητα από τις ΗΠΑ.

"Φυσικά, όλοι αναρωτιούνται: Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε σ' εμάς; Είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία" παραδέχθηκε ο Μάας. "Εμείς στην Ε.Ε. χρειαζόμαστε μια στρατηγική για τον περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού συντονισμένη με τις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία απόφαση που να το αμφισβητεί αυτό" συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Κατά τον ίδιο, η αυξημένη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και οι πιθανές αποχωρήσεις τους από άλλες περιοχές "αναπόφευκτα θέτουν ερωτήματα για την Ε.Ε.: Τι γίνεται με τη δική μας δέσμευση; Ιδιαίτερα στην κοντινή γειτονιά μας".

Ο Μάας σημείωσε πως η συμφωνία AUKUS και η χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα τροφοδοτήσουν, τους επόμενους μήνες, συζητήσεις σχετικά με την «ευρωπαϊκή κυριαρχία». «Θα είναι απαραίτητο να έχουμε μια δική μας ευρωπαϊκή θέση, αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κυριαρχία» συμπλήρωσε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL