Βραδύτερος από τον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας και της πολύ περισσότερο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα αποδεικνύεται ο ρυθμός εμβολιασμών παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αυστραλία, που επιστρέφει στα δραστικά περιοριστικά μέτρα καθώς λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Περίπου το 40% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο έχουν γίνει στην Κίνα (1,2 δισεκατομμύρια), ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ινδία (329 εκατομμύρια) και οι ΗΠΑ (324 εκατομμύρια).
Σε σύγκριση, ωστόσο, με τον πληθυσμό τους, στην παγκόσμια κατάταξη προηγούνται χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (153 δόσεις για 100 κατοίκους), το Μπαχρέιν (124) και το Ισραήλ (124).
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα 357 εκατομμύρια δόσεις, ενώ το 32% των κατοίκων των κρατών - μελών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της Ε.Ε., είναι μακράν η πλέον προχωρημένη, με πάνω από το 70% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι πολυπληθέστερες χώρες της Ε.Ε. -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- κινούνται γύρω από τον μέσο όρο, με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού τους να έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Αν και η πλειονότητα των φτωχών χωρών έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax, ο εμβολιασμός κατά της Covid συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες: οι χώρες «αυξημένου εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους, συγκριτικά με μία μόνο δόση στις χώρες «χαμηλού εισοδήματος».
Το πρόβλημα δεν αφορά όμως μόνο τις φτωχές χώρες, καθώς η Αυστραλία, μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά το κατακεφαλήν ΑΕΠ, επέστρεψε χθες στα lockdown εξαιτίας του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών.
Η επαρχία Κουίνσλαντ επέβαλε χθες τριήμερο lockdown στην πρωτεύουσά της, το Μπρισμπέιν, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα γειτονικών της επαρχιών. Η επαρχία της Δυτικής Αυστραλίας έλαβε παρόμοια μέτρα για το Περθ μία ημέρα νωρίτερα, ενώ είχε προηγηθεί η επιβολή τετραήμερης καραντίνας σε Σίδνεϊ και Ντάρβιν.
Στην Ευρώπη, τα προβλήματα στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών ανάγκασαν χθες την κυβέρνηση της Πολωνίας να ανακοινώσει ότι εξετάζει τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων ομάδων. Μόλις το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι στιγμής, με τις αρχές να μην κρύβουν πλέον τις δυσκολίες που συναντούν για να πείσουν όσους εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιαστούν.
«Δυστυχώς, έχουμε την εντύπωση ότι φτάσαμε σε ταβάνι - είναι δύσκολο να πείσουμε όσους δεν έχουν πεισθεί διότι όλα τα επιχειρήματα και άλλα είδη ενεργειών έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί» δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζέλσκι στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio Plus.
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν όμως ακόμη και χώρες που παράγουν εμβόλια, όπως η Ρωσία. Η Μόσχα αναγνώρισε χθες πως δεν θα μπορέσει να εμβολιάσει το 60% του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού έως το φθινόπωρο, μεταθέτοντας έτσι χρονικά τον στόχο που είχε θέσει για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας.
Ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα, η Ολλανδία, ανακοίνωνε παράλληλα χθες ότι θα χορηγήσει εμβόλια και για τα παιδιά 12 έως 17 ετών σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ταχεία διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Στη Γαλλία, οι αρχές αναγνώρισαν χθες ότι το 20% των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα οφείλεται στη νέα μετάλλαξη.
Τέλος, στις ΗΠΑ, υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Λος Άντζελες συνέστησαν στους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.
+200 δισ. ευρώ για τους πλούσιους Αυστριακούς
Περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι 100 πλουσιότεροι Αυστριακοί αύξησαν σημαντικά τον πλούτο τους, που τώρα είναι πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας σχεδόν στο 10% όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Αυστρία, σημειώνει το αυστριακό οικονομικό περιοδικό Trend. Σε ανάλογη έρευνα του περιοδικού το 2019, η περιουσία των 100 πλουσιότερων Αυστριακών ανερχόταν το 2018 σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 24% της συνολικής περιουσίας του πληθυσμού των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας.