Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ευρώπη / Ο λαϊκισμός υποχωρεί λόγω πανδημίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη / Ο λαϊκισμός υποχωρεί λόγω πανδημίας

Σαλβινι ακροδεξιοί

Πριν από λίγα χρόνια είχαν σηκώσει το λάβαρο της “επανάστασης” ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Υπόσχονταν να ξεμπροστιάσουν τις "μυστικές δυνάμεις" που, κατ’ αυτούς, προωθούν τη μετανάστευση και τη φυλετική όσμωση προς ίδιον όφελος.

Λοιδορούσαν το αστικό πολιτικό κατεστημένο επειδή, όπως ισχυρίζονταν, υπάκουε στη σκοτεινή “παγκόσμια διακυβέρνηση”. Εμφάνιζαν εαυτούς ως τους σωτήρες της εργατικής τάξης, τους μοναδικούς που μπορούσαν να τη λυτρώσουν από το “σύστημα” και την τυραννία των ελίτ.

Ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία είχε απλοποιήσει το μοτίβο της κοινωνικής αντιπαλότητας στην πολιτική αφήγησή του. “Σήμερα δεν υπάρχει πια Δεξιά και Αριστερά” έλεγε. “Υπάρχουν μόνο οι ελίτ και ο λαός”. Ως ένα σημείο τα κατάφεραν. Σημαντικά τμήματα του προλεταριάτου ενστερνίστηκαν τις επιδερμικές και παρελκυστικές ερμηνείες της Ακροδεξιάς και των νεοφυών εθνολαϊκιστικών κινημάτων, αλλά σήμερα η αίγλη τους έχει πια ξεθωριάσει...

Η απήχηση των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, έδειξε μεγάλη έρευνα του YouGov σε συνεργασία με τον «Guardian». Πολύ λιγότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να συμφωνήσουν σήμερα με βασικές διακηρύξεις της λαϊκιστικής Δεξιάς και Ακροδεξιάς σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών από ό,τι πριν μερικά χρόνια.

Η δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου YouGov και του Cambridge Globalism Project σε συνεργασία με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα βασίστηκε σε δείγμα 26.000 ερωτηθέντων σε 25 χώρες. Τα στοιχεία έδειξαν μια λιγότερο ή περισσότερο απότομη πτώση της απήχησης των λαϊκιστικών θέσεων και στις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που συμπεριλάμβανε η εν λόγω έρευνα.

Στη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία, αλλά και στην Αυστραλία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, λιγότεροι άνθρωποι συμφωνούν σήμερα με την άποψη ότι «η εξουσία ορισμένων ισχυρών συμφερόντων εμποδίζει τη χώρα μου να πάει μπροστά».

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έδειξε ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η πτώση της απήχησης των λαϊκιστικών θέσεων ήταν σημαντική: 11% στη Δανία, 9% στη Βρετανία και τη Γερμανία, 8% στη Γαλλία, 6% στην Ιταλία, 4% στην Πολωνία.

Μεγάλη είναι η μείωση της υποστήριξης σε άλλες θέσεις, πιο χαρακτηριστικές της λαϊκιστικής ρητορικής, όπως, για παράδειγμα, ότι «πολλές σημαντικές πληροφορίες αποκρύπτονται σκόπιμα από το κοινό για λόγους συμφέροντος". Η πτώση εδώ είναι της τάξης του 20% στη Δανία και 15% στη Γερμανία.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε επίσης στην υποστήριξη της θέσης ότι «η χώρα μου είναι διαιρεμένη ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους και τις διεφθαρμένες ελίτ που τους εκμεταλλεύονται»: 11% κάτω στη Δανία, 9% στη Γερμανία, 7% στην Ιταλία, 5% στη Γαλλία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας πολιτικοί επιστήμονες εξέφρασαν την έκπληξή τους για το μέγεθος της συρρίκνωσης της αποδοχής των λαϊκιστικών θέσεων, ωστόσο επέστησαν την προσοχή σε ένα σημείο: Δεδομένου ότι οι κύριοι λόγοι αυτής της μεταστροφής σχετίζονται πιθανότατα με την πανδημία της Covid-19, η υποστήριξη προς τις λαϊκιστικές θέσεις θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς το επίκεντρο της κρίσης μετατοπίζεται στην οικονομία.

«Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τον ιό κάτι σαν ηφαίστειο» είπε στον «Guardian» ο Ματίζ Ρουντουίζν, πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του  Άμστερνταμ και ειδικός στον λαϊκισμό. «Ο κορωνοϊός έπληξε τον λαϊκισμό σκληρά, αλλά θα αφήσει πίσω του εύφορο έδαφος για το μέλλον»...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL