Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί στη Βρετανία "αιρετική" μελέτη γύρω από την πορνεία και γενικότερα τη βιομηχανία του σεξ, που καταλήγει σε ένα μη επαρκώς αιτιολογημένο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη το σεξ, άρα η πορνεία είναι αναγκαία, επομένως και η νομιμοποίησή της.
Η βιομηχανία του σεξ -με "κύκλο εργασιών" που υπολογίζεται στα 4 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο στη Βρετανία- θα εξακολουθήσει να ακμάζει καθώς οι άνδρες έχουν πολύ μεγαλύτερη επιθυμία για σεξ από ό,τι οι γυναίκες και η ζήτηση για σεξουαλική διασκέδαση από τους άνδρες "αυξάνεται και είναι αδύνατον να ξεριζωθεί", υποστηρίζει η έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Υποθέσεων.
"Οι άνδρες θα ήθελαν να κάνουν σεξ με συχνότητα διπλάσια από εκείνη που επιθυμούν οι γυναίκες. Αυτό το χάσμα στη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών αυξάνεται με τον χρόνο και δεν μπορούμε να το απορρίψουμε ως ξεπερασμένο πατριαρχικό μύθο, όπως υποστηρίζουν μερικές φεμινίστριες", υποστηρίζει η κοινωνιολόγος και συγγραφέας της μελέτης Κάθριν Χάκιμ. Απέρριψε μάλιστα τον ισχυρισμό ότι η πορνεία και η πορνογραφία μπορεί να είναι επιζήμιοι "θεσμοί" για την κοινωνία, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι μπορεί ακόμη και να βοηθούν στον περιορισμό των βιασμών και της βίας κατά των γυναικών. Ως εκ τούτου, επισημαίνει η Χάκιμ, οι προσπάθειες των αρχών να ελέγξουν τη σωματεμπορία είναι αναποτελεσματικές και καταλήγουν σε σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της βίας σε βάρος των γυναικών χαρακτήρισαν την έκθεση "ανησυχητικά μονόπλευρη" και τόνισαν ότι το επιχείρημα πως οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο από τις γυναίκες για το σεξ είναι "καταγέλαστο".
Νόμοι που νομιμοποιούν ή αποποινικοποιούν το εμπόριο του σεξ έχουν ήδη περάσει στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία. Άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, ο Καναδάς και η Ιρλανδία, έχουν υιοθετήσει το λεγόμενο "σκανδιναβικό μοντέλο" που στοχεύει στην τιμωρία των πελατών, όχι όμως και των εκδιδόμενων προσώπων.
Η έκθεση της Χάκιμ δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσε ανάλογη πρόταση της Διεθνούς Αμνηστείας υπέρ της αποποινικοποίησης της πορνείας, η οποία απορρίφθηκε κατηγορηματικά από οργανώσεις και προσωπικότητες.
Η πορνεία είναι νόμιμη στη Βρετανία, είναι παράνομο ωστόσο να διατηρεί κανείς οίκο ανοχής, να εργάζονται πολλές ιερόδουλες μαζί στον ίδιο χώρο και να "ψαρεύουν" πελάτες.
Η Σάρα Γκριν, διευθύντρια του "Συνασπισμού Σταματήστε τη Βία Κατά των Γυναικών", επισήμανε ότι η έκθεση της Χάκιμ παραλείπει βασικά στοιχεία του φαινομένου όπως η μικρή ηλικία στην οποία εξωθούνται οι κοπέλες στην πορνεία καθώς και η γενικότερη βία που υφίστανται οι ιερόδουλες.