Ξεκάθαρο "μήνυμα" για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στον Πούτιν στέλνει ο Ομπάμα, υπογράφοντας το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας παράλληλα με τη χορήγηση αμερικανικών όπλων στον ουκρανικό στρατό.
Η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που η πτώση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί σαν πολιορκητικός κριός για την κλυδωνιζόμενη ρωσική οικονομία, με την πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού να μην μπορεί να ανασχεθεί μέχρι στιγμής από τις παρεμβάσεις της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε χθες ότι θα υπογράψει ως το τέλος της εβδομάδας το νομοσχέδιο που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο το Κογκρέσο και το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Τα νέα μέτρα στοχεύουν τις εταιρείες οπλικών συστημάτων και εκείνες που παρέχουν εφαρμογές και συστήματα υψηλής τεχνολογίας για τα πετρελαϊκά έργα της Ρωσίας. Προβλέπεται επίσης η παροχή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου και "θανατηφόρου εξοπλισμού".
Έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου, το νομοσχέδιο δεν καθιστά την επιβολή των νέων κυρώσεων υποχρεωτική, γεγονός που δίνει στον Ομπάμα τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει τι θα ισχύσει πραγματικά. «Ο πρόεδρος σκοπεύει να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό διότι του επιτρέπει να διατηρήσει την ευελιξία του", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.
Στο μεταξύ, με άλλο ύφος και με σαφώς πιο διαλλακτική γλώσσα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι η Ρωσία έχει κάνει "εποικοδομητικές κινήσεις", οι οποίες πιθανόν οδηγούν σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. «Ας μου επιτραπεί να πω ότι η Ρωσία έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων», είπε ο Κέρι, μιλώντας για «ενδείξεις εποικοδομητικών επιλογών» και πρόσθεσε: «Αυτό μόνο να βοηθήσει μπορεί».
Ο Τζον Κέρι επισήμανε ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που προσέφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατακόρυφη πτώση της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλιού, ο Κέρι παραδέχθηκε πως εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο άσκησης πιέσεων στη Μόσχα με στόχο να αναγκαστεί ο Ρώσος πρόεδρος "να κάνει διαφορετικές επιλογές»...