Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.6°C31.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.3°C30.7°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
29.4°C30.0°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.5°C31.5°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.9°C29.0°C
0 BF 54%
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 / Ακατάλληλα τα νερά του Σηκουάνα - Πιθανότητα αναβολής κολυμβητικών αγωνισμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 / Ακατάλληλα τα νερά του Σηκουάνα - Πιθανότητα αναβολής κολυμβητικών αγωνισμάτων

Βάρκες περιήγησης στα αξιοθέατα και μια αστυνομική λαστιχένια λέμβος πλέουν στον ποταμό Σηκουάνα κοντά στον πύργο του Άιφελ κατά τη διάρκεια μιας πρόβας για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, στο Παρίσι, Γαλλία, 17 Ιουνίου 2024. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη γαλλική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν από 26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2024.
(EPA/ANDRE PAIN)

Ένα περίπου μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και ακόμα τα νερά του Σηκουάνα παραμένουν μολυσμένα.  Ο Σηκουάνας προορίζεται να φιλοξενήσει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και τα ανοιχτά αγωνίσματα κολύμβησης. Ωστόσο, τα νερά του παραμένουν ακατάλληλα, σύμφωνα με την τελευταία δειγματοληψία που έγινε στις 16 Ιουνίου.

«Προς το παρόν, τα δείγματα στον Σηκουάνα δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που θα έχουμε το καλοκαίρι» δήλωσε ο νομάρχης Μαρκ Γκιγιόμ, που παραταύτα επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι, σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, τα αγωνίσματα θα μπορέσουν να γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί.

Η αναφορά έδειξε ότι το νερό του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι είναι πολύ μολυσμένο για να διεξαχθούν οι κολυμβητικοί αγώνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Εβδομαδιαία έκθεση της Περιφέρειας του Παρισιού και του δημαρχείου κατηγόρησε τις ασυνήθιστες βροχοπτώσεις για τα υψηλά επίπεδα δύο τύπων βακτηρίου, συμπεριλαμβανομένου του E. Coli.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συγκέντρωση του E. Coli ήταν υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο σε τέσσερα σημεία του ποταμού, σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Ιουνίου.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, οι δοκιμαστικές εκδηλώσεις μαραθώνιας κολύμβησης ακυρώθηκαν λόγω μόλυνσης του νερού, όπως και οι κολυμβητικές διαδρομές σε δύο από τις τέσσερις ημέρες των δοκιμαστικών αγώνων τριάθλου και παρατριάθλου. Αναλύσεις δειγμάτων νερού από τον Σηκουάνα πριν δύο μήνες πριν ανέφεραν επίσης ότι παραμένει μολυσμένος. Από τα 14 δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή των αγώνων, μόνο ένα θεωρήθηκε ικανοποιητικό, ενώ τα υπόλοιπα περιείχαν υψηλά επίπεδα E.coli και άλλων βακτηρίων.  

Οι διοργανωτές αρχικά είχαν αναφέρει ότι υπάρχει plan b έχουν εξετάσει διάφορα σενάρια για πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα των υδάτων και έχουν αναφέρει ως έσχατη λύση την μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία, ωστόσο χθεσινό δημοσίευμα της Le Monde αναφέρει ότι εάν ο ποταμός είναι πολύ μολυσμένος κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το plan b είναι η αναβολή των ανοιχτών αγώνων κολύμβησης για λίγες ημέρες, όχι η μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία.

«Shit flashmob» στον Σηκουάνα


Ο Σηκουάνας έχει υποστεί χρόνια ρύπανση λόγω της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης του Παρισιού. Από τον 19ο αιώνα, ο ποταμός δεχόταν λύματα και απορρίμματα χωρίς επεξεργασία, οδηγώντας σε σοβαρή επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με την αυξανόμενη χρήση χημικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Στη δεκαετία του 1960, η ρύπανση του Σηκουάνα είχε φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με τον ποταμό να θεωρείται μη ασφαλής για οποιαδήποτε χρήση. Το 1923 απαγορεύτηκε επίσημα η κολύμβηση στον Σηκουάνα λόγω της ρύπανσης​ με την κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί για δεκαετίες.

Ο Μακρόν δαπάνησε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τους σταθμούς φιλτραρίσματος και τις λεκάνες καταιγίδας για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού από τα απόβλητα κοπράνων. Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό υποσχέθηκαν να αποδείξουν ότι το νερό είναι ασφαλές κολυμπώντας στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου. Η δήμαρχος κατόπιν της διακήρυξης εκλογών από τον Μακρόν ανέβαλε την υπόσχεσή της για μετά τις εκλογές, ενώ λόγω των ευρημάτων στο ποτάμι ούτε ο Μακρόν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη δέσμευση του.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #JeChieDansLaSeineLe23Juin, που σημαίνει «χέζω στον Σηκουάνα στις 23 Ιουνίου», να γίνεται viral​. Επιπλέον, δημιούργησαν και έναν ιστότοπο που υπολογίζει την απόσταση και το χρόνο που χρειάζεται κάποιος να αφοδεύσει για να συμπέσει με τη διαδρομή κολύμβησης του Μακρόν στον Σηκουάνα. Η διαμαρτυρία αναδεικνύει τηv δυσαρέσκεια, την απογοήτευσή και τις ανησυχίες των πολιτών για την προτεραιότητα που δίνεται στις Ολυμπιακές προετοιμασίες εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων. Οι πολίτες υποστηρίζουν ότι για τους αγώνες σπαταλούνται πολύτιμα κεφάλαια, την ώρα που οι γειτονιές της πόλης παλεύουν με τη φτώχεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL