Το μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού οι 33οι Ολυμπιακοί αγώνες που θα διεξαχθούν στην Πόλη του Φωτός θα αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση για διοργανωτές, αθλητές και πολίτες. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλη τη Μεσόγειο έχουν φτάσει νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος, με καύσωνες στην Ευρώπη με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι αυτή είναι ίσως μόνο η αρχή του πιο ζεστού καλοκαιριού που θα καταγραφεί ποτέ και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι μπορεί να είναι οι θερμότεροι όλων των εποχών. Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στην πόλη έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου με περισσότερους καύσωνες, οι οποίοι έχουν γίνει πιο συχνοί και έντονοι λόγω της κλιματικής κρίσης. Πέρυσι, εξαιτίας του καύσωνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή την ίδια περίοδο που θα διεξαχθούν οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έκθεσης, με τίτλο «Rings of Fire: Heat Risks», οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού μπορεί να είναι οι πιο «καυτοί» που έχουν ποτέ καταγραφεί, εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία των αθλητών, οι οποίοι κυμαίνονται από ηλιακό έγκαυμα και θερμικές κράμπες, μέχρι θερμική εξάντληση ή ακόμα και κατάρρευση από θερμοπληξία, μέχρι και θάνατο. Οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο με θερμοκρασίες πάνω από 34 C και υγρασία που πλησίαζε το 70%, ήταν οι πιο ζεστοί στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Αθλητές σε αρκετές περιπτώσεις έφθασαν σε σημείο να λιποθυμούν στη γραμμή τερματισμού, χρησιμοποιήθηκαν αναπηρικά καροτσάκια για να τους μεταφέρουν, έκαναν εμετό, έπαθαν ηλιακά εγκαύματα, στη μέση του αγώνα του τενίστα Daniil Medvedev, επισημάνθηκε μάλιστα ο κίνδυνος ακόμα και θανάτου στο γήπεδο όπως αναφέρεται στην έκθεση.
«Γνωρίζουμε ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν το ρεκόρ θερμότητας του Τόκιο», δήλωσε η Emma Pocock, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων που συμβάλλει σε ρεκόρ ζέστης τους τελευταίους μήνες». Η Pocock περιέγραψε την έκθεση «Rings of Fire» ως «διακύβευμα» και μια επείγουσα έκκληση προς τα Διεθνή Όργανα του αθλητισμού να αναλάβουν δράση για την κλιματική κρίση, «Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε κινδυνεύει».
'If I die, who takes responsibility?'
— Mail Sport (@MailSport) July 28, 2021
Daniil Medvedev snaps at the umpire as he struggles in 30c heat #Olympics #Tokyo2020https://t.co/GIDdjTMlsf pic.twitter.com/RkCjerzlzG
Σε μια «συναινετική δήλωση», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων για την προστασία της υγείας των αθλητών. Αλλά αναγνώρισε την υπερβολική ζέστη ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. «Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι ελίτ αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, της έντασης και της διάρκειας περιόδων καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού οδηγώντας σε περισσότερους διαγωνισμούς που διοργανώνονται σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα».
Tokyo Olympic Games Organizers Seek Advice to Beat the Heat https://t.co/T5hWg9wELM pic.twitter.com/CuEIosfyc5
— Katia Davis (@katiadavis) October 4, 2019
Χωρίς κλιματισμό το Ολυμπιακό χωριό
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι του 2024, φιλοδοξούν να είναι οι πιο «πράσινοι» στην ιστορία, με στόχο να μειώσουν στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με προηγούμενους, όπως του Τόκιο 2020 και του Ρίο 2016. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης 100% ανανεώσιμης ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια, καθώς και της κατασκευής προσωρινών ή ανακαινισμένων υπαρχόντων κτιρίων, ώστε να περιοριστούν οι νέες κατασκευές. Η Γαλλία έχει δαπανήσει περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια με στόχο να διοργανώσει τους πιο βιώσιμους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα, δίνοντας σημαντική έμφαση στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό θα φιλοξενήσει περίπου 14.250 και 8.000 αθλητές, αντίστοιχα. Η κατασκευή του διήρκησε επτά χρόνια και κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα παράγει περίπου τις μισές εκπομπές άνθρακα από ένα συμβατικό συγκρότημα κτιρίων χάρη στη χρήση ξυλείας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και κατασκευών από σκυρόδεμα αλλά και ενός ανανεώσιμου συστήματος γεωθερμικής θέρμανσης.
Μία από τις καινοτομίες που ανακοινώθηκαν είναι η απόφαση να μην εγκατασταθεί κλιματισμός λόγω άλλων μέτρων ψύξης. Άντί της χρήσης φυσικών πόρων το υπόγειο σύστημα ψύξης, παρόμοιο με αυτό του Μουσείου του Λούβρου, θα αντλεί νερό από τον ποταμό Σηκουάνα για την ψύξη των σταθμών παραγωγής ενέργειας και έπειτα θα κυκλοφορεί μέσω των σωλήνων των κτιρίων, μειώνοντας σημαντικά τη συνολική θερμοκρασία των κτιρίων.
Δεδομένου ότι αναμένονται να σημειωθούν οι πιο υψηλές θερμοκρασίες που έχουν καταγράφει ποτέ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, η πολιτική της παντελούς απουσίας κλιματιστικών έχει επικριθεί από την πλειονότητα των αποστολών οι οποίες σχεδιάζουν να στείλουν τα δικά τους κλιματιστικά στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα. Οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν ότι οι αθλητές δεν θα χρειαστούν κλιματισμό και ότι οι συνθήκες θα είναι άνετες, ωστόσο επιτροπές και αθλητές πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία σε κρίσιμες περιόδους ανάπαυσης.
Πολλές αποστολές σχεδιάζουν, είτε να εγκαταστήσουν με δικά τους έξοδα air condition, είτε να χρησιμοποιήσουν φορητό κλιματισμό στα δωμάτια των αθλητών τους, υπονομεύοντας το μέτρο βιωσιμότητας του Παρισιού, τονίζοντας ότι, ναι μεν, ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικούς στόχους - αλλά όχι αν διακινδυνεύει η υγεία των αθλητών τους, ειδικά όταν πολλοί αθλητές είναι συνηθισμένοι σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές που θα παρέχουν οι κοιτώνες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία και η Ιταλία, αλλά και η χώρα μας μεταξύ άλλων, θα στείλουν φορητά air condition λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους και της ευκολίας μεταφοράς και εγκατάστασης.
Η Αλεξάνδρα Πάλλη, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, επιβεβαίωσε το γεγονός στην Washington Post.
«Θα τα φέρουμε. Και μετά θα τα πάρουμε πίσω στην Ελλάδα» ανέφερε, προθέτοντας ότι πρόκειται για επιθυμία των αθλητών. «Χρειάζονται υποστήριξη. Γιατί έτσι κι αλλιώς αυτό που κάνουν είναι πολύ δύσκολο».