Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Με φυσική παρουσία η σύνοδος κορυφής στις 17-18 Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με φυσική παρουσία η σύνοδος κορυφής στις 17-18 Ιουλίου

Στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, που συνδέεται με το προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια τον περασμένο Φεβρουάριο να συμφωνήσουν για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. ύστερα από δύο μέρες συνομιλιών.

Τα πράγματα δεν δείχνουν πολύ ευκολότερα τώρα, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι επιπτώσεις στις οικονομίες των κρατών - μελών της Ε.Ε. θα είναι ακόμα χειρότερες.

Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο ανάκαμψης συνολικού ύψους 750 δισ. (500 δισ. επιχορηγήσεων και 250 δισ. δανείων), κεφάλαια που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις αγορές και θα κατανείμει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Διαφωνίες έχουν εκφράσει οι χώρες του Βορρά (Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία) ως προς την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, αλλά και άλλες χώρες που δεν ευνοούνται από τα κριτήρια της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε χθες τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε εγκαινιάζοντας τις πυρετώδεις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν μέχρι τη σύνοδο του Ιουλίου. Εξάλλου ο Σ. Μισέλ αναμένεται στο τέλος της διαδικασίας να καταθέσει ο ίδιος μια συμβιβαστική πρόταση ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL