Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Γ. Μουζάλας: «Μεγάλη τιμή και ευθύνη σε μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για την Ευρώπη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Μουζάλας: «Μεγάλη τιμή και ευθύνη σε μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για την Ευρώπη»

όπου λόγω της τεράστιας ανόδου της Ακροδεξιάς και της ενσωμάτωσή της στην παραδοσιακή Δεξιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται σε μια πρωτοφανή καμπή στην ιστορία της».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρώτη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Μουζάλας στέλνει ένα μήνυμα ενάντια στην αποχή και υπενθυμίζει ότι «οι αποφάσεις που παίρνει η Ευρώπη πάρα πολλές φορές καθορίζουν την καθημερινότητά μας σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων». Εξηγεί ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς «θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των Ευρωπαίων σε όλα τα κράτη μέλη» και φέρνει ως παράδειγμα τις πολιτικές που εφάρμοσαν ο Κουρτς στην Αυστρία, ο Όρμπαν στην Ουγγαρία και ο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Επιπλέον, αναλύει τις προτεραιότητές του εφόσον εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να διατυπωθούν από την Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες πολιτικές, όπως ο τερματισμός της λιτότητας, η αναλογικότητα των μισθών σε όλη την Ευρώπη, η καταπολέμηση της ανεργίας και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Ερ.: Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη ευθύνη. Αισθάνομαι ότι το κόμμα μου με τιμάει με αυτή του την απόφαση. Είναι κάτι που το επιθυμώ και συγχρόνως είναι μια μεγάλη ευθύνη σε μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Νομίζω ότι ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντικός ο αγώνας που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη όσο τώρα. Επομένως τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα και συγκρουόμενα: είναι ικανοποίηση, είναι χαρά, είναι ευθύνη, είναι αγωνία.

Ερ.: Γιατί θεωρείτε ότι ο αγώνας είναι πιο σημαντικός από ποτέ;

Απ.: Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πρωτοφανή καμπή στην ιστορία της. Όπως ξέρετε, έχουμε μια τεράστια άνοδο της Ακροδεξιάς, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχουμε μια μεγάλη ενσωμάτωση της Ακροδεξιάς στην παραδοσιακή Δεξιά, στα κόμματα του Λαϊκού Κόμματος και ακόμα χειρότερα στο λόγο της παραδοσιακής Δεξιάς. Αυτό δημιουργεί συνθήκες ενός επερχόμενου μεταφασιστικού κύματος, το οποίο δεν είναι ένα ιδεολογικό ή θεωρητικό κατασκεύασμα, αλλά θα έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των Ευρωπαίων σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν υπάρχει τίποτα χαριτωμένο στη μάχη με την Ακροδεξιά.

Ερ.: Ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις;

Απ.: Επιπτώσεις, όπως στα οικονομικά γιατί μπορεί όλοι αυτοί να φωνάζουν τάχα σε θέματα μετανάστευσης, αλλά τα πρώτα μέτρα που παίρνουν είναι μέτρα ενάντια στην οικονομική ευμάρεια των Ευρωπαίων και μετά άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Ξέρετε η Ακροδεξιά και η ενσωμάτωση της Ακροδεξιάς στην παραδοσιακή Δεξιά και ο λόγος της Ακροδεξιάς μέσα στην παραδοσιακή Δεξιά -δείτε τι γίνεται στη Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα ή στην Ισπανία με το Vox- είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελευθερισμού, είναι αποτέλεσμα αυτών των οικονομικών μέτρων της λιτότητας, της οικονομικής ανασφάλειας που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και σε χώρες που ευημερούν, όπως η Γερμανία, όπου η λιτότητα είναι ανάλογα ασφυκτική. Δείτε και τη Γαλλία με τα «Κίτρινα Γιλέκα». Άρα έχουμε μια αντίδραση του κόσμου στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν η Ακροδεξιά και η παραδοσιακή Δεξιά και με διάφορα προσχήματα προβάλλουν σημαίες εθνικιστικές, αλλά από πίσω κρύβονται ακόμα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα, ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη δημοκρατίας και θεσμών. Να σας πω ότι στην Αυστρία ο Κουρτς βγήκε με σημαία το μεταναστευτικό και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ήταν η δωδεκάωρη εργασία. Στην Ουγγαρία είναι γνωστό ότι ο Όρμπαν είχε σημαία το μεταναστευτικό και οι πρώτοι νόμοι που ψήφισε ήταν η κατάργηση της αυτονομίας των δικαστηρίων, κατάργηση πανεπιστημίων και τώρα τις 400 ώρες υποχρεωτικές υπερωρίες. Η ελαστική εργασία είναι από τα μέτρα που προχώρησαν οι σχηματισμοί στην Ολλανδία και τη Δανία. Στην Ιταλία ο Σαλβίνι ο οποίος είχε υποσχεθεί κατώτερο κοινωνικό μισθό, το αναίρεσε. Θέλω να σας πω δηλαδή ότι ο νεοφιλελευθερισμός χρησιμοποιεί διάφορα θεωρητικά και ιδεολογικά προσχήματα για να προχωρήσει σε σκληρό οικονομικό έλεγχο σε βάρος των κατοίκων της Ευρώπης.

Ερ.: Το κεντρικό μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει των εκλογών είναι η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στην Ακροδεξιά.

Απ.: Η πρόταση του κ. Τσίπρα για την Ευρώπη έχει διατυπωθεί με σαφήνεια και αφορά στο πλατύ προοδευτικό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά και στην ενσωμάτωση του ακροδεξιού λόγου από τη Δεξιά. Είναι κάτι το οποίο ζούμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Είναι η πραγματικότητα που ζούμε στην Ελλάδα και η πραγματικότητα που ζουν στην Γερμανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ισπανία, και απαιτεί μια άμεση αντίδραση. Η αντίδραση που καιρό τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε στην Ευρώπη, και θα ήθελα να τονίσω την πολύ μεγάλη συμβολή του κ. Παπαδημούλη σε αυτό, είναι να φτιαχτεί μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, παρόλες τις διαφορές, ένα μέτωπο ενάντια σε αυτή την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού μέσω της Ακροδεξιάς και της ενσωμάτωσής της στη Δεξιά, που θα αποτελείται από όλους αυτούς που έχουν μια στοιχειώδη αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό και στο μεταφασισμό, δηλαδή τους σοσιαλδημοκράτες, τους αριστερούς, τους πράσινους και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η κατάσταση βάζει και μια τεράστια ευθύνη μπροστά σε αυτό το κομμάτι της αστικής τάξης που εγώ ονομάζω αστική τάξη του Διαφωτισμού και είναι σαφές ότι και θέλουν αλλά τώρα και πρέπει να κινηθούν ή μέσα στο κόμμα τους ή έξω από αυτό ενάντια στο να ενσωματωθούν στο Λαϊκό Κόμμα στοιχεία της ακροδεξιάς πολιτικής.

Ερ.: Την επόμενη ημέρα των εκλογών εφόσον εκλεγείτε ποιες θα είναι οι πρώτες σας προτεραιότητες σε σχέση με την Ελλάδα;

Απ.: Νομίζω ότι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ωριμάσει μέσα από την εμπειρία της διακυβέρνησης, μέσα από την εμπειρία που απέκτησε μέσα από την ΕΕ. Και οφείλει να ξεφύγει, να ξεφύγουμε όλοι από γενικότητες τύπου για μια Ευρώπη των λαών, για μια δημοκρατική Ευρώπη. Θα πρέπει η πολιτική που θα εφαρμόσει η Αριστερά και το δημοκρατικό μέτωπο να είναι συγκεκριμένες εφαρμόσιμες πολιτικές, τονίζω το εφαρμόσιμες, που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Οι αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη είναι νομιμοποίηση και δημοκρατικότητα. Για παράδειγμα το Eurogroup είναι ένα όργανο που καθορίζει τις ζωές μας αλλά δεν έχει καμία νομιμότητα. Καθόρισε τις ζωές μας και σε πρώτο βαθμό προκάλεσε δυστυχία σε εκατομμύρια Έλληνες για δέκα χρόνια. Όμως δεν είναι ένα όργανο νόμιμο, δεν υπάρχει πουθενά στα χαρτιά.

Το δεύτερο είναι τα οικονομικά μέτρα. Η δεκαετής λιτότητα, αυτή η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, η τεράστια μεταφορά εισοδήματος από τις λαϊκές μάζες σε ένα 2% πλουσίων στην Ευρώπη που κατέχει πάνω από το 48% της περιουσίας και που έγινε αυτά τα δέκα χρόνια είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει δηλαδή η Ευρώπη να βοηθήσει ώστε να υπάρξει άμεση βελτίωση στην οικονομία και στη ζωή των πολιτών της. Ήδη υπάρχουν και προτάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά, όπως να γίνει πανευρωπαϊκά η κατάργηση του υποκατώτατου και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το τρίτο είναι το κοινωνικό. Θα πρέπει η Ευρώπη, όπως αναγκάζει να πάρουν τα κράτη μέλη οικονομικά μέτρα, να αναγκάσει τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα κοινωνικά, μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, βελτίωση της υγείας, της ασφάλειας, των εργασιακών συνθηκών. Δεν νοείται να υπάρχει μια Ευρώπη όπου οι μισθοί να μην έχουν αναλογικότητα. Δεν σας λέω να γίνει στην Ελλάδα ο μισθός ίδιος με τη Γερμανία αλλά αυτή τη στιγμή τα έσοδα του Έλληνα πολίτη είναι το 50% των εσόδων του Γερμανού. Θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογικότητα σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL