Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου το ελληνικό σινεμά εμπνέεται από κοινωνικά γεγονότα που τάραξαν σοβαρά την επικαιρότητα. Οι ιστορίες εγκλημάτων, φόνων και ληστειών συνήθως έβρισκαν στέγη στην εβδομαδιαία τηλεοπτική μυθοπλασία. Μια νέα παραγωγή ανατρέπει αυτή την παράδοση και αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις, καθώς αντλεί έμμεσα έμπνευση από ένα αληθινό συμβάν.
Η πλοκή της ταινίας «Τελευταία κλήση» μάς παραπέμπει εύλογα σε ένα έγκλημα που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο μαύρες και τραγελαφικές σελίδες της ελληνικής τηλεόρασης κυρίως εξαιτίας της διαχείρισης μιας κατάστασης ομηρίας απ’ την αστυνομία. Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη υπόθεση του Σορίν Ματέι και το φιάσκο που εκτυλίχθηκε σε πανελλήνια ζωντανή μετάδοση. Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζεται ως εμπνευσμένο από διαφορετικά περιστατικά και το υπογράφει ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Σέριφ Φράνσις μαζί με την Κατερίνα Μπέη («Υπάρχω», «Ευτυχία»). Η ιστορία διαδραματίζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000, όταν ένας εγκληματίας κρατάει όμηρο μια οικογένεια και απειλεί να την ανατινάξει αν δεν εμφανιστεί ζωντανά στην τηλεόραση. Ένα τηλεοπτικό κανάλι βρίσκεται σε αναβρασμό και η αστυνομία κινδυνεύει να εκτεθεί για πολλοστή φορά απ’ τον ίδιο δραπέτη.
Ο σκηνοθέτης δηλώνει σχετικά: «Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός να παρακολουθώ μαζί με όλη τη χώρα το πραγματικό γεγονός που με ενέπνευσε να γράψω αυτό το σενάριο ζωντανά στην τηλεόραση. Παρακολουθήσαμε συλλογικά μια συνταρακτική ιστορία που εξελισσόταν σε πραγματικό χρόνο, με τις λεπτομέρειές της να αναδύονται σταδιακά… μέχρι το τραγικό τέλος, το οποίο επίσης μεταδόθηκε ζωντανά. Την ίδια αίσθηση που είχαμε κι εμείς τότε θέλω να μεταφέρω στο κοινό. Γι’ αυτό και η ιστορία της ταινίας ξεφεύγει αρκετά από τα πραγματικά περιστατικά». Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκουμε τον Ορφέα Αυγουστίδη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Δημήτρη Λάλο και τον Ερρίκο Λίτση, μεταξύ πολλών άλλων.
Σκληρό αστικό δράμα
Η άλλη φιλόδοξη παραγωγή που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι η «Σπασμένη φλέβα», την οποία υπογράφει όχι ένας πρωτοεμφανιζόμενος, αλλά ένας διάσημος δημιουργός που κουβαλάει το δικό του φιλμικό σύμπαν και έχει χτίσει ένα φανατικό κοινό που ανυπομονεί για κάθε νέο βήμα του. Η καινούργια κινηματογραφική επίθεση του Γιάννη Οικονομίδη έρχεται το φθινόπωρο στις αίθουσες, πέντε χρόνια μετά την πετυχημένη «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς». Η ιστορία αφορά έναν μεσήλικα επιχειρηματία που αντιμετωπίζει προβλήματα με τοκογλύφους και θα αναγκαστεί να ζητήσει απεγνωσμένα βοήθεια. Η κατάσταση για τον (αντι)ήρωα είναι ασφυκτική και ένα τελευταίο σχέδιο φαίνεται ότι είναι η μοναδική ελπίδα για να μην καταστραφεί ολοσχερώς.
Ολα δείχνουν ότι ο Οικονομίδης έχει γυρίσει ένα βίαιο και σκληρό αστικό δράμα με πνιγηρή ατμόσφαιρα και τραγικούς ήρωες. Το σενάριο συνυπογράφει ο ίδιος μαζί με τον Βαγγέλη Μουρίκη, ενώ δίπλα στον Βασίλη Μπισμπίκη που έχει τον κεντρικό ρόλο συμπρωταγωνιστούν η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Μπέττυ Αρβανίτη, ο Στάθης Σταμουλακάτος, ο Γιάννης Νιάρρος, η Κλέλια Ρένεση και η Μαρία Καλλιμάνη. Το κεντρικό τραγούδι των τίτλων της ταινίας ανήκει στον ΛΕΞ.
Και οι δύο ταινίες είναι προγραμματισμένες να διανεμηθούν στους κινηματογράφους από την Tanweer.