Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.0°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C18.7°C
6 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Περικλής Μουστάκης στην «Α» / Οι απώλειες μας κάνουν να αναστοχαστούμε την αξία τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περικλής Μουστάκης στην «Α» / Οι απώλειες μας κάνουν να αναστοχαστούμε την αξία τους

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

Μια παράσταση «παρηγορητική, λυτρωτική, που προσφέρει παραμυθία» χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης το έργο τού Σταύρου Ζουμπουλάκη «Η αδερφή μου», που επιστρέφει αυτές τις μέρες στο Bios της οδού Πειραιώς.

Όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο σκηνοθέτης, «μέσα από την επιληψία της αδερφής του, που σφράγισε τη ζωή της, και με έναν άλλο τρόπο και τη δική του, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης θέλησε να μας μιλήσει για την αρρώστια, τον πόνο, τη χαρά, την πίστη και πάνω απ’ όλα για την καλοσύνη και την αγάπη».

Δεν πρόκειται, όπως λέει ο Μουστάκης, απλώς μια ιστορία συμπόνιας, αλλά προσφοράς και ταξίματος ενός ανθρώπου προς έναν άλλον άνθρωπο.

«Ο άλλος είναι μια μεγάλη έννοια σ’ αυτό το έργο, γι’ αυτό και ο Ζουμπουλάκης συνομιλεί με τον Λεβινάς αλλά και τη Σιμόν Βέιλ, που παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο Λεβινάς λέει ότι ο ένας μπορεί να γίνει Μεσσίας του άλλου σε διαπροσωπικό επίπεδο, χωρίς αμοιβαιότητα».

Θυμίζει ότι το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις, γράφτηκε εν θερμώ από τον Ζουμπουλάκη, μετά την απώλεια της αδερφής του και συγκεκριμένα μετά την κηδεία της. «Η ανάγκη του είναι να φανερώσει την προσωπικότητα της αδερφής του, της Γιούλας Ζουμπουλάκη, ηθοποιού και με σπουδές Νομικής. Είναι το πρόσωπο που έφερε μέσα στο πατρικό σπίτι όλον τον κόσμο. Πείθοντας τον πατέρα της να αγοράσει τη Μεγάλη Τρίτομη Ελληνική Ποιητική Ανθολογία του Περάνθη. Από εκεί αρχίζει η μύηση του Σταύρου σε όλον τον κόσμο που του ξεδιπλώνεται.  Άλλωστε η ποιητικότητα είναι η ανώτατη μορφή συνείδησης. Και όπως λέει ο ίδιος, εάν στην πρώτη σου νιότη δεν έχεις αναστατωθεί σωματικά από την ποίηση, δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή σου αυτό να σου συμβεί».

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

Η Γιούλα πάσχει από επιληψία και στη συνέχεια τη χτυπά ο καρκίνος. Παρακολουθούμε όλη την πορεία της ζωής της από τα παιδικά της χρόνια έως το τέλος της.

«Με το βιβλίο αυτό ο Ζουμπουλάκης προσπαθεί να αναστήσει την αδερφή του. Να αποτυπωθεί σε αυτό το όνομά της.  Έτσι ώστε το όνομα Σταύρος Ζουμπουλάκης να είναι συνυφασμένο με το πρόσωπο Γιούλα Ζουμπουλάκη».

Οι απώλειες μας θίγουν, μας κάνουν να αναστοχαστούμε την αξία τους» υπογραμμίζει ο Π. Μουστάκης. Και επιλέγει ένα μέρος του έργου όπου ο συγγραφέας αναφέρει πως «όποιος έχει αγόγγυστα σκατοσκουπίσει άρρωστο είναι μείζων όλων των τιτάνων της θεολογίας. Γνώρισα στη ζωή μου σπουδαίους ανθρώπους, συγγραφείς, φιλοσόφους, επιστήμονες, ορισμένοι -οι λιγότεροι- μου έγιναν συμπαθείς, περνάω καλά στη συντροφιά τους. Ξέρω να αξιολογώ τα έργα τους και να τα τιμώ όταν αξίζουν, η ηθική όμως εκτίμησή μου πηγαίνει μόνο, αποκλειστικά και μόνο, σε όσους στάθηκαν δίπλα σε βαριά και ανίατα άρρωστους και τους φρόντισαν δίχως κανέναν γογγυσμό, με αγάπη και αφοσίωση».

Η παράσταση, όπως αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης, αρχίζει από τον ρεαλισμό αλλά τον υπερβαίνει. «Θα έλεγα ότι είναι ένας μεταφυσικός και ποιητικός ρεαλισμός όπου δεσπόζει η τελετουργία».

Η παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Δώρα Στυλιανέση και ο  Άλκης Ζούπας, ανεβαίνει κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 9 μ.μ., και Κυριακή, στις 8 μ.μ., στο Bios.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL