Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.0°C28.3°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.2°C26.7°C
1 BF 23%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C22.0°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.7°C28.3°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.0°C25.0°C
1 BF 83%
Υπουργείο Πολιτισμού / Από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ξεκίνησαν οι απολύσεις στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ξεκίνησαν οι απολύσεις στο Δημόσιο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το εκδικητικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε εργαζόμενους αποκαλύφθηκε πλήρως πριν καν κατατεθεί στη Βουλή το εργατοκτόνο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη. Αντιθέτως, με τη συνδρομή της υπουργού Πολιτισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδεικνύει τη νέα εργασιακή τάξη πραγμάτων που επιθυμεί να επιβάλει ξεκινώντας από το ΥΠΠΟΑ τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο.

Όμως χθες η υπουργός Πολιτισμού ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο, για μια ακόμα φορά, και τον πολιτικό πολιτισμό που πρεσβεύει απαξιώνοντας να δεχτεί και παραπέμποντάς στον διευθυντή του γραφείου της τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στο ΥΠΠΟΑ προκειμένου να πραγματοποιήσουν πεντάλεπτη παράσταση διαμαρτυρίας για τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο με τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των εργαζομένων

Η Λ. Μενδώνη, "με τον ίδιο δημοκρατικό σεβασμό που έχει αντιμετωπίσει πλείστα όσα θέματα αντιμετώπισε και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης" καταγγέλλουν οι τομεάρχες Πολιτισμού και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Ζαχαριάδης, ο αν. τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος και ο βουλευτής Α' Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στεκόμενοι δε στο πλάι των απολυμένων εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι "επειδή οι πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό -μην ξεχνάμε και το εργασιακό νομοσχέδιο- ας γνωρίζει η κ. Μενδώνη ότι όσες αντιδημοκρατικές μεθόδους και αν χρησιμοποιήσει δεν πρόκειται οι απολυμένοι συμπολίτες μας να μείνουν ανυπεράσπιστοι".

Ο κύκλος των απολύσεων στο Δημόσιο άνοιξε με την απόλυση των 7 από τους 35 υπαλλήλους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας που τόλμησαν να διεκδικήσουν την εφαρμογή του νόμου 4598/2019, ο οποίος προβλέπει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των εργαζομένων του Ταμείου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Απολύθηκαν επειδή ζήτησαν εφαρμογή του νόμου

Αντί λοιπόν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, που εργάζονται τουλάχιστον από το 1997 στον παιδικό σταθμό και τις κατασκηνώσεις του Ταμείου να περάσουν στο ΥΠΠΟΑ, στις 31 Μαΐου έλαβαν την κοινοποίηση της απόλυσής τους από τον εκκαθαριστή Ευάγγελο Χουντάλα. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι αύριο εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή τους για την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων αυτές που όρισαν τον εκκαθαριστή και τις αρμοδιότητές του για αναστολή ή απόλυση εργαζομένων, καθώς και τη διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία του Ταμείου;

Σημειώνουμε ότι στις 10 Μαρτίου 2021 τροποποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αρμοδιότητες του εκκαθαριστή, ώστε να μπορεί να καταγγέλλει τις συμβάσεις (δηλαδή να απολύει) των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή.

Για "παράνομες και εκδικητικές απολύσεις" κάνουν λόγο στην ΑΥΓΗ οι εργαζόμενοι (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας).  Άλλωστε η περιπέτειά τους ξεκίνησε ένα χρόνο πριν φτάσει στα χέρια τους η κοινοποίηση της απόλυσής τους. Από τον περασμένο Ιούνιο οι δύο και από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι υπόλοιποι πέντε τέθηκαν σε καθεστώς "παράνομης" αναστολής, όμηροι δηλαδή χωρίς εργασία, και κυρίως χωρίς μισθό, διότι διεκδίκησαν την εφαρμογή του νόμου και τη συνέχιση της εργασίας τους.

"Ποτέ δεν ενημερωθήκαμε επίσημα ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που τεθήκαμε σε αναστολή, δηλαδή πάψαμε να εργαζόμαστε και να πληρωνόμαστε δύο από μας τον Ιούνιο 2020 και οι άλλοι πέντε από τον Σεπτέμβριο του 2020, και ποια τα κριτήρια της επιλογής μας" υπογραμμίζουν στην ΑΥΓΗ.

"Μήπως επειδή εμείς οι 7 από τους συνολικά 35 εργαζομένους στο Ταμείο, διεκδικήσαμε διοικητικά και νομικά την εφαρμογή του νόμου 4598/2019, που προβλέπει τη μετάβαση του παιδικού σταθμού του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, της κατασκήνωσης και του προσωπικού τους στο υπουργείου Πολιτισμού; Θεωρούμε πως η απόλυσή μας είναι παράνομη και εκδικητική" αναφέρουν.

"Ένας ακόμα λόγος που μας οδηγεί σ' αυτό το συμπέρασμα είναι το γεγονός του αποκλεισμού μας από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων" επισημαίνουν εξηγώντας ότι "και οι επτά είμαστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο, μιας και το 100% των πόρων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας προέρχεται από κρατικό χρήμα.

Παρ' όλα αυτά ο εκκαθαριστής, την ώρα που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη μετακίνησή μας από άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, δεν προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μετακίνησή μας.  Έτσι μας άφησε ομήρους για περίπου ένα χρόνο, χωρίς εργασία και χωρίς μισθό φυσικά. Τώρα ήρθε η απόλυσή μας, ενώ εργαζόμαστε από 15 έως 24 χρόνια στο Ταμείο".

Καμία στήριξη από την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ

Παράλληλα εκφράζουν την απορία "πώς, ενώ ανήκουμε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και μισθοδοτούμαστε από το Ελληνικό Δημόσιο, απολυόμαστε τελικά ως ιδιωτικοί υπάλληλοι και μη μπορώντας να κάνουμε χρήση ούτε και του επιδόματος ανεργίας, δεδομένου ότι τους μήνες της παράνομης αναστολής μας δεν είχαμε ασφαλιστική κάλυψη".

Επίσης "είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιούνιο το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, η ΠΟΕ - ΥΠΠΟ, μας αγνοεί παντελώς, ενώ στο παρελθόν έσπευδαν να υπερασπιστούν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με ολιγόμηνη εργασία στον παιδικό σταθμό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, όταν λυόταν η σύμβασή τους. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά για εργαζόμενους στον ίδιο φορέα;".

Καθολική βέβαια απορία είναι γιατί επί δύο χρόνια δεν εφαρμόζεται ούτε καταργείται ο νόμος του 2019 που προβλέπει την εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με τη μεταφορά της λειτουργίας και των εργαζομένων του στο υπουργείο Πολιτισμού. Μήπως επειδή αυτή η μεταφορά προϋποθέτει διαφάνεια και εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών; Προφανώς επειδή δεν προϋποθέτει απολύσεις εργαζομένων.

Τις απολύσεις των εργαζομένων καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ και η ΑΡΜΕ αρχαιοφυλάκων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL