Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Lockdown / Κορύφωση αλληλεγγύης και σύμπνοιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Κορύφωση αλληλεγγύης και σύμπνοιας

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Άνθρωποι χτυπημένοι από την πανδημία, εξαθλιωμένοι από την απώλεια εργασίας τους, όλων των ηλικιών, που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, οδηγούνται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα σε οργανωμένες δομές φροντίδας, όπου τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση, ενημέρωση και διαμονή.

Κομβική οργάνωση εθελοντών με μακρά διαδρομή και προσφορά, οι Γιατροί του Κόσμου δέχονται τον τελευταίο μήνα αυξημένο αριθμό περιστατικών από ανθρώπους που έχουν πληγεί. Ανάμεσά τους αρκετοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί που αδυνατούν να εργαστούν, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο, με την επιβολή του πρώτου lockdown, έως και σήμερα θέατρα και χώροι εκδηλώσεων και παραστάσεων παραμένουν κλειστά. Την ίδια μοίρα ακολουθούν μουσικές σκηνές και αίθουσες κινηματογράφου.

«Πριν από ένα μήνα αρχίσαμε να παρατηρούμε προσέλευση καλλιτεχνών, ειδικά ηθοποιών που φτάνουν έως εμάς για παροχή βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης, εμβόλια κυρίως σε παιδιά, εξέταση από τους γιατρούς μας, συνταγογράφηση και οδοντιατρική φροντίδα» εξηγεί η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Ευγενία Θάνου, προσθέτοντας πως οι παροχές αφορούν επίσης ενημέρωση και οδηγίες για επιδόματα δικαιούχων, τρόφιμα και στέγαση. Το υπνωτήριο 50 ατόμων που διαθέτει η οργάνωση αυτή τη στιγμή είναι πλήρες.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ

«Η αλλοτινή εκτίμηση ότι οι καλλιτέχνες είναι κάτι εκκεντρικοί, μοναχικοί τύποι με μεγάλη περιουσία, σήμερα έχει καταρρεύσει. Η μεγάλη πλειονότητα είναι οικογενειάρχες με τρία και τέσσερα παιδιά, χωρίς εισοδήματα και ιδιοκτησία. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα, ενώ τα επιδόματα δόθηκαν σε πολύ λιγότερους από όσους κανονικά θα έπρεπε» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, διευκρινίζοντας πως το σωματείο ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία να δοθούν επιδόματα σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να γραφτούν στο Μητρώο Καλλιτεχνών, παραμένοντας εκπρόθεσμοι. «Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία δείχνει να τιμωρεί κάποιον που δεν μερίμνησε» λέει.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό τηλεφωνημάτων από απελπισμένους που ζητούν βοήθεια. Κυρίως από οικογένειες με παιδιά που και οι δύο γονείς δουλεύουν ως ηθοποιοί.

Στην κορύφωσή του το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από ΣΕΗ, ΤΑΣΕΗ, Support Art Workers και Σπίτι του Ηθοποιού, επαγγελματίες κάθε είδους, εστιατόρια, συνεταιρισμούς, οργανώσεις, συλλόγους, Έλληνες της ομογένειας, αλλά και ιδιώτες, που προσφέρουν ή αναζητούν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέσουν ό,τι μπορούν.

«Πρόκειται για αξιοπρεπείς, περήφανους και ευαίσθητους ανθρώπους που δεν θέλουν να γίνει αντιληπτό ότι υποφέρουν και ζητούν βοήθεια. Από την αρχή της πανδημίας έως και σήμερα έχουμε ενισχύσει με χρήματα, τρόφιμα, προσφορές, πληρωμή λογαριασμών κ.ά. περισσότερους από 700 συναδέλφους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΗ, γνωστοποιώντας πως καθημερινά γίνεται διανομή κατ' οίκον τροφίμων και έτοιμων, μαγειρευτών φαγητών σε όσους έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι γνωστοί ηθοποιοί που ανωνύμως συμβάλλουν με διάφορα ποσά.

Κρίση από τα χρόνια των Μνημονίων

«Οι ηθοποιοί άρχισαν να εμφανίζουν προβλήματα ήδη από τα χρόνια των Μνημονίων» επισημαίνει ο Σπύρος Μπιμπίλας, που διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του σωματείου, έχοντας απόλυτη γνώση των αναγκών. «Συνάδελφοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις έπεσαν εύκολα θύματα εκμετάλλευσης αδυνατώντας ήδη από τα πρώτα Μνημόνια να επιβιώσουν. Το ΤΑΣΕΗ ανέλαβε δράση οικονομικής στήριξης και σίτισης μελών σε αρκετές περιπτώσεις. Την ίδια εποχή, οι γιατροί του ταμείου ανακλήθηκαν, με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς περίθαλψη. Καινούριο οδοντιατρικό μηχάνημα που αγοράστηκε 17.500 ευρώ έμεινε στο κουτί, καθώς δεν υπήρχε πλέον οδοντίατρος να το χειριστεί. Η απελπισία ήταν μεγάλη, καθώς στο ταμείο απόμεινε μόνο ένας παθολόγος, που αδυνατούσε, λόγω προβλήματος υγείας, να παρευρίσκεται καθημερινά. Αναζητήσαμε εθελοντές γιατρούς, που βρέθηκαν με δυσκολία, για να συμβάλλουν στις ελεύθερες ώρες τους. Με το μεγάλο χτύπημα του κορωνοϊού, τα προβλήματα οξύνθηκαν υπερβολικά».

Λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας, το προεδρείο κατάφερε αρκετούς από τους χαμηλοσυνταξιούχους ηθοποιούς, που ζούσαν μόνοι και χωρίς ιδιόκτητα οικήματα, να τους οδηγήσει σε γηροκομεία.

«Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, καθώς βρήκαμε ανθρώπους υπέργηρους που εξαιτίας της χαμηλής τους σύνταξης δεν γίνονταν δεκτοί σε γηροκομεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ΤΑΣΕΗ παρέχει στους οίκους ευγηρίας χρήματα ή άλλα χρήσιμα είδη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ορισμένοι ηθοποιοί έχουν μπει σε θέσεις απορίας» όπως κάνει γνωστό, ενθουσιασμένος από τη συνεργασία των νέων μελών του σωματείου, μετά τις πρόσφατες εκλογές, δυναμικών, δραστήριων, αλληλέγγυων, νομομαθών και χωρίς κομματικές ταμπέλες, που άλλαξαν το κλίμα και έκαναν πράξη τη δυνατότητα οι ηθοποιοί να γίνουν μια γροθιά. Σε μια στιγμή όπου για πρώτη φορά, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

«Και τότε δεν πληρώνονταν, αλλά δούλευαν. Τώρα όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά τους απαγορεύεται και η εργασία. Για πρώτη φορά η τέχνη δεν λειτουργεί. Κάτι που είναι απαραίτητο για τους λαούς σε περιόδους κρίσεων και πολέμων» σχολιάζει, απαριθμώντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, από τους 10.000 ηθοποιούς, αυτοί που απασχολούνται το συγκεκριμένο διάστημα στις τηλεοπτικές παραγωγές είναι μόνο 400.

Τα πολύτιμα αρχεία

Μια άγνωστη πτυχή της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν οι άνθρωποι μέσα στην πανδημία, με το ξεσπίτωμα λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίου και εισόδου ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, είναι η διάλυση νοικοκυριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Όλα αυτά που ζω το τελευταίο διάστημα με κάνουν από τη μια να λυγίζω και την ίδια στιγμή με χαλυβδώνουν. Πρόσφατα επισκέφθηκα στο σπίτι της υπέργηρη ηθοποιό που βρισκόταν σε κατάσταση ημιθανή. Ξέρετε, είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και ψυχοφθόρο να έχει κάποιος όπως εγώ, μέσα σε έναν χρόνο, αδειάσει έξι σπίτια ηθοποιών που έφυγαν από τη ζωή ή οδηγήθηκαν σε γηροκομεία. Όταν αδειάζεις το σπίτι ενός ανθρώπου, είναι σαν να ψάχνεις τα κομμάτια της ψυχής του. Είναι κάτι πολύ σκληρό. Βρέθηκα μπροστά σε πολύτιμα και σπάνια αρχεία, ιστορικές φωτογραφίες που τοποθετώ με τάξη, φυλάσσοντάς τα έως ότου παραδοθούν στο Θεατρικό Μουσείο. Πρόκειται για κομμάτια της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου που πρέπει να διασωθούν. Πρόσφατα βρήκα φωτογραφία της Ελένης Παπαδάκη με ιδιόχειρο σημείωμα του Άγγελου Σικελιανού. Φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες που γυρίζονταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ή από περιοδείες θιάσων σε χώρες της Αφρικής. Επίσης θεατρικά κοστούμια και βεστιάρια που φυλάσσονται σε κληροδότημα του ΣΕΗ στην περιοχή της Κυψέλης. Όταν λειτουργούσαν τα θέατρα και ανέβαιναν παραστάσεις, πολλά από αυτά δίνονταν σε θιάσους για τις ανάγκες τους».

Οι Γιατροί του Κόσμου

Γνωστός και σταθερός πυλώνας παροχής βοήθειας προς τις ευάλωτες κατηγορίες ατόμων μέσω πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εξετάσεων σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, οι Γιατροί του Κόσμου καλύπτουν κυρίως ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Απευθύνονται σε Έλληνες, αλλά και σε μετανάστες, πρόσφυγες, με το σύνθημά τους να είναι «Όπου υπάρχουν άνθρωποι», όπως λέει η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια της οργάνωσης, θυμίζοντας επιπλέον τις κινητές μονάδες που παρέχουν βοήθεια σε χρήστες και αστέγους.

Προ κορωνοϊού, τα ιατρεία της οδού Σαπφούς 12 στην πλατεία Κουμουνδούρου επισκέπτονταν περισσότερο πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε επιπλέον και ντόπιος πληθυσμός που δεν είχε οικονομική δυνατότητα. «Με την έναρξη της επιδημίας, συνεχίσαμε να δεχόμαστε κόσμο υπό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ παίρνοντας όλα τα ασφαλή μέτρα. Ξεκινήσαμε σύστημα ραντεβού, τηλεϊατρικής και με οδηγίες μέσω πλατφόρμας ενημερώναμε το κοινό για το πώς πρέπει να προφυλάσσεται από τον ιό» εξηγεί και διευκρινίζει πως οι περισσότερες επισκέψεις που δέχεται η οργάνωση αφορούν εμβολιασμό παιδιών και οδοντιατρικές εργασίες.

Μέσα στο καλοκαίρι, μέλη των Support Art Workers επισκέφθηκαν τους Γιατρούς του Κόσμου ενημερώνοντας ότι, ως άνεργοι, αδυνατούσαν να πληρώσουν την αυτασφάλισή τους. «Το άγχος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν εμφανές, κυρίως στους οικογενειάρχες. Είναι γνωστό πως όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ μπορούν να πηγαίνουν σε νοσοκομεία ή να παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν, αλλά λόγω Covid τα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι απλησίαστα. Έτσι παρεμβαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου» επισημαίνει.

Η οργάνωση παρέχει επίσης κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη μέσω τηλεφώνου. Καλύπτονται περιστατικά παθολογικά, γυναικολογικά, οδοντιατρικά, γίνονται φυσικοθεραπείες. Υπάρχει συνεργασία με νοσοκομεία όπως το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το μαιευτικό, γυναικολογικό και χειρουργικό κέντρο "Λητώ" και κοινωνικά φαρμακεία.

Η οργάνωση λειτουργεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δωρεών από την ομογένεια, αλλά και απλούς πολίτες. Απασχολεί πανελλαδικά 50 εργαζόμενους και 600 ενεργούς εθελοντές.

Ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό δεν υπάρχουν πλέον, καθώς το αντίστοιχο παράρτημα του υπουργείου Εξωτερικών κατάργησε πριν από χρόνια τη χρηματοδότηση των διεθνών δράσεων της οργάνωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL