Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
28.3°C32.9°C
0 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
25.8°C31.0°C
1 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
22.0°C28.7°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C31.1°C
3 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C25.5°C
1 BF 29%
Λογοκρισίας συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογοκρισίας συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού

Μετά το δημοσίευμα της "Αυγής" για τη λογοκρισία στις υπηρεσίες του, το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρώντας προφανώς να αμβλύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν προκύψει, με νέο έγγραφό του απλώς κάνει τα πράγματα χειρότερα στην προσπάθεια να εξειδικεύσει τις περιπτώσεις δημοσιοποίησης ανακοινώσεων.

Δεν αποσύρει το επίμαχο έγγραφο της 6ης Αυγούστου, όπως ζητούν με ανακοινώσεις τους ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ όσο και η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, αντιθέτως επαναφέρει το έγγραφο του 2014 (όπως σημειώναμε και χθες) το οποίο είχε αποσυρθεί λόγω των αντιδράσεων. Θυμίζουμε ότι τότε γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ ήταν η νυν υπουργός και γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Έλενα Κόρκα.

Το έγγραφο που εστάλη ως "εξαιρετικά επείγον" στις 8 Αυγούστου από τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου (Α.Π. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/432505/309721 και α.π. αποστολέα ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/432336/7150) προς τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, με θέμα: "Δημόσιες ανακοινώσεις και ενημερώσεις για θέματα που άπονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ» σχετικά με "το με αρ. πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/427910/7103/06.08.2019 έγγραφο" το οποίο δημοσίευσε η Αυγή", αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στο πλαίσιο της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας του ΥΠΠΟΑ παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση της δημοσιοποίησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οποιασδήποτε μορφής πληροφορίας - είδησης σχετικά με τις δράσεις των Υπηρεσιών που υπάγονται στη ΓΔΑΠΚ και ΓΔΑΜΤΕ.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη προστασία και παρουσίαση του έργου του ΥΠΠΟΑ, μέσω της εφαρμογής ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού, εποπτείας και αντιμετώπισης θεμάτων που άπτονται της ευρύτερης ορθολογικής προβολής στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μουσεία και αγαθά άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνονται τα κάτωθι:

1. Η δημοσιοποίηση ευρημάτων στα διεθνή, εθνικά, τοπικά ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί την εκ των προτέρων ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Γενικού Γραμματέως Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να λάβουν γνώση.

2. Στην περίπτωση παρουσίασης πληροφοριακού υλικού στα ΜΜΕ (ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές κ.α.), αυτό θα πρέπει να κατατίθεται προηγούμενα στη ΓΔΑΠΚ, προκειμένου να διασφαλιστεί κοινή διαδικασία διαχείρισης, η οποία θα συμβάλει αφενός στην κατάλληλη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και αφετέρου στην ορθή ανάδειξή της.

3. Όσον αφορά την προβολή του επιστημονικού έργου των υπηρεσιών της ΓΔΑΠΚ στις διαδικτυακές τους σελίδες, θα πρέπει η σχετική ανάρτηση του συγκεκριμένου υλικού να επιτυγχάνεται μέσω κατάλληλων καταχωρίσεων και όχι ως δελτία Τύπου και σε κάθε περίπτωση κατόπιν ενημέρωσης και έγκρισης αυτών από τις αρμόδιες διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.

4. Η αποστολή δελτίων Τύπου προς τη ΓΔΑΠΚ προκειμένου να προωθηθούν αρμοδίως στο γραφείο Τύπου του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αφορά μόνο σε θέματα που κρίνονται μείζονος σημασίας.

5. Σημειώνεται ότι το παρόν δεν αφορά προσωπικές - επιστημονικές απόψεις και γνώμες που τυχόν προβάλλονται με ατομική ευθύνη εκάστου. Παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών σχετικά με το εν λόγω θέμα, προκειμένου να συνδράμουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, στην τήρηση των ανωτέρω, ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν τις δράσεις του ΥΠΠΟΑ και να εξασφαλιστεί, με αυτή τη διαδικασία, η ουσιαστική προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στο σύνολό της".

Και από αυτό το έγγραφο προκύπτουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία των Εφορειών Αρχαιοτήτων να διαχειριστούν και εν τέλει να μιλήσουν για τις δραστηριότητες και τα πεπραγμένα τους. Δεν είναι θέμα “να διασφαλιστεί κοινή διαδικασία διαχείρισης, η οποία θα συμβάλει αφενός στην κατάλληλη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και αφετέρου στην ορθή ανάδειξή της”, όπως τεχνηέντως επιχειρεί να προβάλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Είναι καθαρά ελέγχου. Όλα πρέπει πλέον να περνούν από την "κρησάρα" της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Το έργο το έχουμε ξαναδεί την περίοδο της Αμφίπολης.

Ποιος άραγε κρίνει πότε ένα θέμα είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να δημοσιοποιηθεί; Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι η ίδια η επιστημονική κοινότητα είναι αρμόδια να δώσει τέτοιου είδους απαντήσεις. Προφανώς εδώ αλλάζει το μοντέλο. “Επιστροφή στην κανονικότητα” είχε εξαγγείλει η νυν υπουργός από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η δυνατότητα ευελιξίας και ανάπτυξης πρωτοβουλιών που παρείχε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στις περιφερειακές υπηρεσίες και το επιστημονικό δυναμικό του ΥΠΠΟΑ μάλλον είναι ένα “κοστούμι” που δεν χωράει σ' αυτή την κανονικότητα. Οποιαδήποτε προσπάθεια, όμως, φίμωσης και χειραγώγησης, πολλώ δε μάλλον της επιστημονικής κοινότητας, θίγει την ίδια τη δημοκρατία.

Πόλυ Κρημνιώτη

Αρκετά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία των Εφορειών Αρχαιοτήτων να διαχειριστούν και εν τέλει να μιλήσουν για τις δραστηριότητες και τα πεπραγμένα τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL