Live τώρα    
4°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
4 °C
3.3°C5.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
3 °C
2.2°C3.3°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
1.1°C7.2°C
2 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
9 °C
7.8°C9.0°C
4 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
2.0°C2.0°C
2 BF 48%
Να υλοποιηθεί το σχέδιο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να υλοποιηθεί το σχέδιο για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Ποιος φταίει για την κατάρρευση τμήματος του λιμενοβραχίονα Κράκαρη στο λιμάνι του Πειραιά στις 19 Ιουλίου; Ο σεισμός; Αυτός απλά έδωσε το τελικό χτύπημα. Είχε προηγηθεί η διαχρονική εγκατάλειψη του μνημείου στην τύχη του, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη και δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στις 29.7.2019.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

* Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

* Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ’ τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β’ σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

* Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας πως επιβάλλεται η αναβίωση του μόλου Κράκαρη και του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων, αποφάσισε να συγκροτηθεί επιτροπή του άρθρου 41 του Ν. 3028/2002 ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ και Β’ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη και Γιάννης Ραγκούσης με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν την παραπάνω εξέλιξη θετική και τη χαιρετίζουν.

"Το ζητούμενο όμως είναι αν η ΟΛΠ Α.Ε. λόγω αρμοδιότητας θα συνεργαστεί με την προαναφερόμενη επιτροπή και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου, αλλά και -προοπτικά- για την αναβάθμισή του και την επανάχρησή του στις σύγχρονες συνθήκες" επισημαίνουν και προσθέτουν ότι:

"Τα συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν άμεσα τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, να μετατραπεί η αποθήκη Silo στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη την οποία επίσης χαιρετίζουμε και για την οποία έχουμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια".

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ και της πρέσβειρας της Κίνας και είχε συμφωνηθεί να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για τον σκοπό αυτόν.

Η πρόθεση της ΟΛΠ να συμμετάσχει σε συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας του μουσείου επιβεβαιώνονται και στην από 28.6.2019 επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ κάπταιν Fu προς τον τότε γενικό γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας .

Επισημαίνεται τέλος ότι στην 79η Απόφασή της, την 1.7.2019, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης Silo σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL